Månedsmagasinet på Costa del Sol
Slik stemmer du ved kommunevalgene 24. mai
valg
22. mars ble det første av tre av årets valg avholdt i Spania, nemlig regionvalget. Drøyt to måneder senere, 24. mai, skjer det igjen. Og denne gangen teller din stemme med.
 
Det eneste valg – i tillegg til EU-parlamentsvalget – man som utlending kan stemme ved i Spania, er nemlig kommunevalgene som avholdes hvert fjerde år. Alle EU-borgere har rett til å stemme, og EØS-land som Norge som ikke er den del av EU-fellesskapet, har en spesiell avtale som gjør at også nordmenn kan stikke stemmeseddelen i valgurnen.
 
Før 22. mai man selv avgjøre om krysset skal settes ved det konservative/liberale PP, det sosialistiske PSOE, sentrumspartiet UPyD eller eventuelt noen av de mindre partierne som venstrefløypartiet IU (Izquierda Unida) eller det lille grønne partiet EQUO (La Alternativa Verde).
Hadde du trodd at du kunne gi din stemme til det nystiftede Podemos, tar du feil. For partiet har nemlig kunngjort at de ikke stiller ved kommunevalgene, men heller vil bruke energien på de to andre ”store” valgene – regionvalgene og parlamentsvalget. Likevel kan de i flere kommuner finnes ”i kulissene”, som eksempelvis i Madrid der de støtter koalisjonen kall ”Ganemos” (Vi skal vinne) under slagordet ”Ahora Madrid” (Nå Madrid).  
 
I Spania stemmer man ikke på enkeltpersoner, men kun på partiene, og i hver kommune skal det fordeles et antall poster som går til de partier med flest stemmer. I Fuengirola dreier det seg for eksempel om 25 verv, og hvert parti må derfor lage en liste med 25 kandidater der antallet stemmer partiene får, avgjør hvor mange som får plass i byrådssalen. Ved siste kommunevalg i Fuengirola kunne PP for eksempel innta hele 18 seter fordi partiet fikk 40 prosent av stemmene.
Din stemme har derfor betydning for hvilket parti som vinner ordførerposten, og ikke minst graden av innflytelse i din kommune. Personer som fortsatt ikke er registrert i valgregisteret, må vente til neste valg fordi fristen for registrering var 30. desember 2014. For å registrere seg må man henvende seg på rådhuset i den byen der man bor, og deretter be om å bli innskrevet i det som kalles Censo Electoral. Deretter kommer valgkortet så automatisk postkassa. I noen kommuner, som Fuengirola, kan man også registrere seg på turistkontoret, men det kan man ikke regne med er mulig andre steder. Registreringen kan også skje over nettet på internettsiden INE (Instituto Nacional de Estadística), men det gjelder bare i den angitte perioden som for denne gang jo dessverre er slutt.
 
Har du allerede mottatt valgkortet i posten, så er det bare å finne ut hvor du må møte opp for å avgi din stemme. Og uansett om du tilhører den røde eller blå leir, så står kampen om de spanske kommuner for døren, og valget er din mulighet til å påvirke utviklingen de neste fire år. Godt valg!
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.