Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser – Spanias slitne selvbilde
Kaere leser DNM

Spanias internasjonale omdømme er på bedringens vei. Nyheter om at spansk økonomi kan være på vei ut av krisa, overskygger de mange skandalene i det spanske samfunnet, skrev nylig storavisen El País. Et tankekors må det likevel være at spanjolenes selvbilde i dag er dårligere enn det bildet utlendingene har av landet.
 
Spania og spanjolene har fått mye juling i utenlandske medier det siste året. Den nylig avsluttede streiken blant renholdsarbeiderne i hovedstaden førte til søppelberg i gatene og fikk utenlandske medier til å snakke om «søppelbyen Madrid» og at landet ikke en gang har penger til å holde hovedstaden ren.
Bárcenas-saken og korrupsjonsanklagene mot statsminister Mariano Rajoy og regjeringen og mot kongens svigersønn Iñaki Urdangarin har heller ikke gått upåaktet hen. Sammen med et sviende nederlaget i kampen om å få Madrid som arrangør av sommer OL i 2016 er dette – og en rekke andre saker – eksempler på at Spanias internasjonale omdømme ikke er det aller beste for tiden.
 
Det bekrefter da også resultatene fra en internasjonal undersøkelse rundt hvilken image og omdømme ulike land har. Her havner Spania i årets undersøkelse på en 18. plass, seks plasser dårligere enn i en tilsvarende spørreundersøkelse fra 2009, ifølge The Reputation Institute.
 
Det er 8.000 mennesker i de såkalte G8-landene (de åtte ledende industrinasjonene i verden) som ble bedt om å rangere verdens land etter hvor godt eller dårlig omdømme de har. Øverst på lista troner for øvrig Canada, tett fulgt av Sverige og Sveits. Norge holder femteplassen, mens Danmark havner rett bak og på en sjette plass.
 
Men lyspunktet for Spania er det Instituto Elcano – Senter for internasjonale studier – som kan offentliggjøre. For i september i år oppdaget forskerne ved dette instituttet for første gang at utlandet er i ferd med å få et mer positivt syn på Spania.
Ifølge direktør Javier Noya falt dette sammen med at den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley publiserte en rapport som pekte på positive økonomiske utviklingstrekk for Spania. Samtidig investerte Microsoft-milliardæren Bill Gates tungt i det spanske entreprenørselskapet FCC.
For det som avgjør et lands omdømme er økonomien, ikke skandaler som Urdangarin- eller Bárcensas-saken, mener Javier Noya.
Men om utlandet nå ser mer positivt på Spania, er altså spanjolenes selvbilde dårlig. Kanskje ikke så rart.
For til tross for at den spanske regjeringen gjerne vil skryte av nå går det snart mye bedre, så står det fast at den økonomiske veksten tross alt blir svært begrenset de nærmeste årene, ifølge det Internasjonale pengefondet (IMF).
Offentlig gjeld vil også øke jevnt og trutt de fem neste årene. Arbeidsledigheten som i år har vært helt oppe i 26,9 prosent av den yrkesaktive befolkningen, ville ligge omtrent på samme nivå fram til og med 2018. Da tror IMF at arbeidsledigheten vil ligge på 24,9 prosent, altså bare to prosentpoeng lavere enn i dag. Ikke akkurat så mye å juble for.
 
God jul og godt nytt år!
 
Snart skal forhåpentligvis julefreden seg over oss alle, enten vi feirer jula i Spania eller i Norge. Snart er året 2013 også historie.
Vi i redaksjonen av Det Norske Magasinet håper og tror at du som leser har funnet både nyttig, interessant og lesverdig stoff i årets tolv utgaver av magasinet.
Vi ønsker deg gode og rike jule- og nyttårsopplevelser og hilser velkommen tilbake til nye utgaver av magasinet i 2014!
Av Arne Bjørndal, bjorndal.arne@gmail.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.