Månedsmagasinet på Costa del Sol
Om nordmenn, Spania og spanjoler

Hva forbinder nordmenn flest med Spania og spanjoler? Det har spansklærere og studenter ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim prøvd å finne ut av. Det er særlig to grunner til at spørsmålet er interessant, hevder de:
– For det første er spansk språk svært populært blant norske skoleelever og danker i dag ut både tysk og fransk som fremmedspråk.
– Dessuten er Spania norske turisters absolutte feriefavoritt. I følge Statistisk sentralbyrås offisielle statistikk reiste knapt 700.000 nordmenn på ferietur til Spania i 2007. I dag har tallet kommet opp i mer enn én million i året, ifølge den norske ambassaden i Madrid. Ingen andre ”ferieland” er mer populært blant nordmenn enn Spania.
I spørreundersøkelsen som NTNU gjennomførte sist høst, svarte 80 prosent – åtte av ti nordmenn – at ordet ”Spania” assosieres med ”ferie, sol, strand og sjø”.
Deretter følger i tur og orden ”God mat” (26 %), ”Fotball” (21 %), ”Tyrefekting” (21%), ”Vin, sangría, øl” (20 %) og ”Fest, det gode livet” (15 %), – stort sett klart positive assosiasjoner.
Først på sjuende plass og blant 11 % av de spurte, blir ”Spania” forbundet med noe negativt, nemlig ”Finanskrise, arbeidsledighet”.
I undersøkelsen har lærerne og studentene også undersøkt hva nordmenn forbinder med ordet ”spanjol”. Nok en gang viser svarene svært positive holdninger og oppfatninger:
Totalt 40 % av de spurte nordmennene oppgir at ”spanjol” assosieres med ”hyggelig/gjestfrie” og 28 % med ”sosial/åpen” og 18 % med ”temperamentsfull/lidenskapelig”. Bare et fåtall nordmenn knytter negative oppfatninger til ordet ”spanjol”: 8 % forbinder ordet med ”lat/ineffektiv”, 6 % til ”smiskete/slesk/slu/løgner” og 4 % til ”arrogant”.

Undersøkelsen viser at nordmenn flest har et svært grunnleggende og positivt syn på både det spanske samfunnet og på spanjoler. Derfor er det underlig at lærerne og studentene ved NTNU som jo står bak spørreundersøkelsen, konkluderer annerledes.
I sin presentasjon av undersøkelsen i tidsskriftet Uniped nr. 3/2012, skriver de at resultatene i overraskende grad bekrefter at nordmenn ikke har ”den fjerneste anelse om Spanias historie, samfunn og folk. Spania er synonymt med Syden, og sol, strender og señoritas er den omtrentlige rekkevidden av assosiasjonen.”
Videre peker lærerne og studentene på …”at den ekstremt vanskelige tida som Spania er inne i, i liten grad kom til uttrykk blant dem vi spurte. (…) Den alvorlige krisen landet har gjennomgått de fire siste årene, har overhodet ikke påvirket nordmenns syn på Spania…”
Hvordan er det mulig å trekke slike konklusjoner? At nordmenn flest forbinder positive opplevelser til ordene ”Spania” og ”spanjol” betyr slett ikke at man er blind for de store økonomiske problemene og den skyhøye arbeidsledigheten landet i dag har. Det betyr snarere at til tross for Spanias problemer, er det de positive assosiasjonene som fortsatt dominerer blant nordmenn.

Når mer enn én millioner nordmenn hvert år drar til Spania, må grunnen være at de her får akkurat det de er ute etter! År etter år.
Hvem vil ikke ha noen late uker på Costa del Sol og langs Middelhavet i steikende sol, med flotte strender og deilig badevann etter måneder med mørke, kulde, snø, slaps og is i Norge?
Betyr det at man ikke vet om eller har forståelse for at Spania i dag er i dyp krise? Selvsagt ikke.
Spanske politikere har ved flere tilfeller uttrykt at de håper turismen skal være med å redde spansk økonomi. Derfor kan du med god samvittighet bestille årets ferietur til Spania for deg og familien. Om du velger å oppleve landet fra solsengen eller aktivt vil oppleve historien, kulturen og de fantastiske attraksjonene som dette landet byr på, er opp til deg.

Av Arne Bjørndal, arne@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.