Månedsmagasinet på Costa del Sol
Stramme muskelhinner med trykk i leggen – anstrengelsesutløst smertetilstand

Stramme muskelhinner med trykk i leggen - anstrengelsesutløst smertetilstand

Fremre skinnbeinbetennelse og innvendig skinnbeinbetennelse er en vanlig lidelse hos løpere og fotballspillere. Lidelsen er ofte et tegn på feilbelastning eller overbelastning av musklene i underbenet. Hardt underlag og dårlige sko, ofte kombinert med en større økning av treningsmengden utløser ofte denne tilstanden.
Lidelsen skyldes en overbelastning av muskelhinnen på forsiden og innersiden av skinnbeinet der fremre skinnbeinsmuskel eller bakerste skinnbeinmuskel er festet.
Resultatet er en svært stram muskelhinne som forårsager et økt trykk på muskelen når muskelen anstrenges i forbindelse med f.eks. løping. Reelt kan man beskrive tilstanden som at muskelen "surner" på grunn av oksygen- og energimangel, og fordi blodet ikke kan forlate muskelen på grunn av det økte og høye trykket.
Tilstanden kan også ramme lårmuskelen hos sykkelryttere og triatleter og underarmene hos motocrosskjørere og kajakkroere.

Symptomer
Symptomene er smerter på forsiden og yttersiden av skinnbeinet eller på innsiden av skinnbeinet. Smertene økes ved belastning, men kan også være til stede under hvile og gjøre det vanskelig å gå.
Andre tilstander som ligner skinnbeinbetennelse, er slitasjebrudd i skinnbeinet eller senebetennelse i strekkesenen til stortåen.
Undersøkelse
Diagnosen stilles gjennom legens undersøkelse. Ofte kan ultralydsskanning eller MR-skanning brukes til å bekrefte diagnosen.

Behandling
Du må ta en pause fra den aktiviteten som har utløst tilstanden. Utstrekningsøvelser av muskler og senet i samarbeid med fysioterapeut er viktig.
Giktpiller eller giktpillekremer kan forsøkes, i tillegg til innsprøyting av binyrebarkhormon langs med skinnbeinskanten kan hjelpe. De bakenforliggende årsakene bør utredes med grundig undersøkelse sammenholdt med evt. analyse av løpestil og vurdering av slitasjemønsteret på skoene.
Prognosene er bra under hvile, men det er viktig å forhindre at det blir kronisk, fordi konservativ behandling i disse tilfellene ikke hjelper.

Operasjon
Hjelper ikke behandlingen, kan en operasjon der muskelhinnen løsnes, være en mulighet. Dette gjør at trykket rundt muskelen senkes og muskelen igjen ”puste” det vil si at det oppnås en normal blodgjennomstrømming og muskelen kan kvitte seg med sine avfallsstoffer.
Operasjonen foretas gjennom to mindre snitt på hver side av skinnbeinet der hinnen åpnes opp. Det tilrådes å vente tre-fire uker før man gjenopptar sportsaktivitetene.

Av Allan Larsen, overlege, Ph.D, spesiallege i ortopedisk kirurgi

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.