Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sov deg til strålende velvære og vitalitet

Sov deg til strålende velvære og vitalitet

Del


 

Selv om vi er på vei mot lysere tider, er det fortsatt mørkt en stor del av døgnet. Bruk den siste vintertiden til å få styr på søvnvanene dine. Søvnen er livsviktig for kroppen og psyken, og søvn er en viktig forutsetning for god helse og velvære.
15 punkter vedrørende søvn hvis du ønsker overskudd, vitalitet og sunnhet.

• Sju – åtte timers dyp uavbrutt god søvn er viktig for oss alle. Ønsker du å slanke deg, så vær svært oppmerksom på søvnen. Søvnmangel kan få produksjonen av metthetshormonet leptin til å falle. Det er timene før midnatt som er de sunneste.
• Et studie fra Standsford universitet viser at bare fem prosent av alle mennesker kan nøye seg med seks timers søvn og samtidig ha det bra. Derfor må resten av oss sette av døgnets åtte timer til en god natts søvn. For lite søvn gjør oss utmattet, for mye søvn sløver oss.
• Når du våkner om morgenen, så strek deg godt. Det øker din velvære for da løper nervesignalene raskt, samtidig som musklene blir bløte igjen.
• Spis siste hovedmåltid senest tre timer før sengetid.
• Mange av oss har vansker med å sove med koffein i blodet. Så drikk din siste kopp kaffe om ettermiddagen. Husk at mange andre ting også inneholder koffein f.eks. sjokolade, te, kakao. Koffeinet blir i kroppen mellom sju – ti timer.
• Er du sulten før sengetid, så spis evt. litt nøtter, eller en skive rugbrød med ost. Er du nattespiser, så stopp med det. Det forstyrrer den regenerasjonen som finner sted mens du sover.
• Hører du til dem som synes de snur og vender seg i en uendelighet før søvnen innfinner seg, så er det gjort undersøkelser som viser at gjennomsnittlig tar det sju minutter å falle i søvn. De ”raske” trenger bare tre minutter.
• En deilig måte å falle i søvn på er å gjennomgå dagen og takke for alle de tingene som i løpet av dagen føles bra. Det kan være alt fra en vakker rose som har sprunget ut, en koselig telefonsamtale, et smil, osv. Husk det gamle ordspråket ”la ikke solen gå ned over din vrede”.
• Søvn er viktig for immunforsvaret.
• Lider du av søvnvansker, kan det skyldes mangel på magnesium, D – vitamin, B-vitaminer, silisium. Husk at B – vitaminene bør inntas om morgenen.
• Om natten danner du hormonet Melatonin. Melatonin gjør deg søvnig. Det er en antioksidant. Det samarbeider med D-vitaminet og øker effekten av vitaminet. Ytterligere blokkerer Melatonin østrogenets stimulerende virkning på kreftceller. Noen av oss føler at vi får en bedre søvn ved å ta tre mg melatonin en halv time før sengetid. Melatonin har en innvirkning på serotonin i hjernen og hjelper på vintertristhet og depresjon.
• Alle former for alkohol kan fremme innsovning, men er også en årsak til en urolig og avbrutt søvn.
• Det er viktig at soveværelset ditt er rent, utluftet og ordentlig, at sengen res opp hver morgen og at rommet bare blir brukt til å sove og elske i.
• Gode urter for å fremme en god natts søvn er f.eks. lavendel som kan brukes i form av noen få dråper på hodeputen. Dessuten finnes det gode urteteer med bl.a. sitronmelisse og kamille. Disse blandingene fås også i forskjellige sammensetninger i kapselform. Naturlegemiddelet Valerina officinalis, også kalt baldrian, kan også gi en god søvn.
• Et gammelt og sunt kjerringråd er å drikke et glass varm melk med honning.

 

Av Anni Dahs, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.