Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Ávila
NORSKE
PLUSS+

Ávila

Madrid sentrum er så konsentrert at man på en eneste dag kan se det meste og også få en følelse for denne historiske, men samtidig så moderne byen. Har du fortsatt ikke besøkt hovedstaden, tar vi her livet av de siste unnskyldningene.

Hvis du tar én av de tidligste morgenavgangene fra Málaga til Madrid med AVE-toget og en av de siste returavgangene, rekker du å få mer enn smaksprøver fra landets hovedstad.
Det er ikke vanskelig å orientere seg i sentrum. Når du går av toget på Atocha-stasjonen, må du bare gå rett ut for komme opp på Paseo del Prado og til museene Museo del Prado og Thyssen, Nasjonalbanken og børsen, og på venstre side av denne bulevarden ligger alle de andre herlighetene.
Her sprer gatene seg ut fra sentrum som et stort, men likevel oversiktelig spindelvev. Skulle du like forville deg – noe som selvsagt kan anbefales fordi du dermed alltid får noen uventede opplevelser – er det enkelt nok å finne tilbake til sporet.
Bli med på en dagstur til et utvalg av byens høydepunkter.

Prado-museet
Akkurat i det du trer ut fra Atocha, ser du museet Reina Sofia på venstre hånd. Generelt er det de mer moderne kunstnernes verker som er utstilt her, bl.a. Picassos Guernica.
Lengere oppe i Paseo del Prado ligger landets viktigste museum, Museo del Prado.
Sjekk aktuelle utstillinger på www.museoreinasofia.es og www.muesodelprado.es.
Bak Prado ligger for øvrig den store parken, Parque del Buen Retiro.

Et av landets mest betydningsfulle monumenter
Få minutters gange fra Prado kommer du til Plaza Cibeles. Går du til høyre ned Calla de Alcalá, finner du raskt Puerta de Alcalá som er et av de mest betydningsfulle monumentene i Spania.
Den markerer innfartsveien fra Alcalá de Henares samt de gamle kongeveiene fra Aragonia og Katalonia. Den første porten ble bygget i 1599, denne i 1759.

Via Gran Vía til Plaza de España
Vender du deg rundt ved Puerta de Alcalá, går tilbake til Plaza de Cibeles og herfra holder deg litt til høyre, kommer du til Gran Vía, en av byens hovedpulsårer som huser utallige hoteller og spisesteder.
Gran Vía lever opp til navnet, men med litt rask gange tar det et kvarters tid å gå til Plaza de España.
Her ligger to av byens mest kjente bygninger, Torre de Madrid (t.v.) og Edificio España.

Besøk Juan Carlos
Et par hundre meter fra Plaza de España kommer man til kongepalasset, Palacio Real, kong Juan Carlos og dronning Sofias offisielle residens der diverse mottakelser og seremonier avholdes. Kongeparets private residens er likevel det langt mindre Zarzuela som ligger utenfor byen.
Kongepalasset er fra 1738.
Bak palasset finner man parken Campo del Moro, og foran Teatro Real og Plaza del Oriente.

Madrids katedral
Ved siden av kongepalasset ligger katedralen La Almudena. Det egentlige navnet er Santa Iglesia Catedral de Santa María la Real de la Almudena.
Bygningen er en blanding av neoklassisk, neogotisk og neoromansk, og det var kong Alfonso XII som i 1883 tok det første spadetaket. Før den tid hadde Madrid hørt under Toledos biskoper.
Men katedralen er i dag hovedstadens episkopale sete, og det er her kongelige og andre offisielle seremonier avholdes.

Det gamle rådhuset
Fra kongepalasset og katedralen som ligger i utkanten av sentrum, går man opp Calle Mayor, og etter noen få minutter kommer man til en hyggelig liten plass kalt Plaza de la Villa.
Her ligger Madrids gamle rådhus som blev påbegynt i 1644 og ombygget til sin nåværende form i 1789.
I dag regjerer Alberto Ruiz-Gallardón (PP) her.

Den største plassen
Få skritt fra det gamle rådhuset ligger byens største plass, Plaza Mayor. Den første bygningen her ble oppført helt tilbake i 1590 og var et bakeri.
Selve plassen er imponerende og spekket med restauranter og kafeteriaer, og selv om disse egentlig ikke imponerer bør man ikke snyte seg selv for en pause her slik at man i ro og mak kan suge til seg stemningen.
Ved siden av Plaza Mayor finner du matvaremarkedet Mercado de San Miguel som nylig ble renovert og som i dag er byens ypperste matmekka.

En øl med Hemingway
Fortsetter du videre ned Calle Mayor, kommer du til Puerta del Sol som ikke bare anses som Madrids, men hele landets sentrum. Går du deretter opp smågatene i retning av Paseo del Prado, faller du over en av de mest sjarmerende plassene i byen, Plaza Santa Ana.
Forfatteren Ernest Hemingway som var en sann Spania-aficionado, besøkte ofte Madrid, og en av hans vanningshull var nettopp Cervecería Alemana her på Plaza Santa Ana.

Skjeletter i kongressen
Landets regjeringsbygninger er spredt ut over sentrum av hovedstaden, og et par minutters gange fra Plaza Santa Ana finner du kongressen. I fjor fant man skjeletter i kjelleren, noe som ifølge historikerne stammer fra et gravsted som tilhørte et kloster som tidligere lå her. Klosteret brente ned i 1823 og deretter ble kongressen bygget.
Herfra er det få meter til utgangspunktet for denne endagstur, Paseo del Prado og Atocha.

God skilting
Skilter, strategisk plassert rundt omkring i byen, gir en hjelpende hånd med å finne fram.

Madrid med buss
I stedet for bruke bena kan man kan velge å ta en hopp-på-hopp-av-busstur. Det finnes to å velge mellom. Den ene dekker den gamle bydelen, mens den andre inkluderer byens nye, moderne områder.
Priser fra 8,5 euros. Man kan lese mer og bestille billett på www.madridvision.es.

Ta toget
Flyturen til Madrid tar under en time, men på tross av at AVE-toget tar knapt tre timer (tiden varierer mellom to en halv og tre timer), er det likevel den raskeste transportformen fordi man sparer ventetid og innsjekking på flyplassen. Dessuten går toget helt inn til Atocha-stasjonen (bildet), midt i hjertet av byen.
Bor du i eller i nærheten av Torremolinos, Arroyo de la Miel eller Fuengirola, kan det, avhengig av antall personer kanskje lønne seg å ta lokaltoget til Málaga. Parkeringen der koster mellom 15-20 euros for en dag.
www.renfe.es

Møtet med Madrid behøver ikke bli stressende. Her finnes flere gamle bydeler som La Latina med sine smale gater og streder der livet leves i et passe rolig tempo.
 

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.