Månedsmagasinet på Costa del Sol

Det er ikke hver dag og langt fra hvert år, man kan se og oppleve titusenvis av flamingoer. Men i år er det et godt flamingoår. Hvis utviklingen fortsette, kan en av Europas største kolonier komme til å huse opp mot 50.000 flamingoer.

Takket være all nedbør det siste året, har flamingosjøen, La laguna de Fuente de Piedra, Europas nest største koloni av flamingoer. Det er bare det franske deltaområdet Carmargue som har en større koloni. Men flamingosjøen her i Spania er det eneste stedet der fuglen reproduserer seg i innlandet.
Fuente de Piedra ligger i den nordlige delen av Málaga-provinsen og er en av Spanias største sjøer, selv om sjøen i seg selv ikke er særlig stor. Den kalles for saltsjøen, men er et våtmarksområde med brakkvann. Det er det høye saltinnhold i vannet, mellom 0,5 og 30 promille, som gjør at flamingoen trives i lagunen. Sjøens brakkvann har gjort den historisk interessant. Siden romertiden har man med skiftende resultat forsøkt å utvinne salt fra sjøen, og i visse perioder ble også vannet ansett for å være helsebringende. I og med at vannet var interessant fra et helsemessig synspunkt, lot man ikke sjøen få tørke ut, noe som ellers har skjedd med et flertall av Spanias våtmarksområder.
For noen år siden var sjøen svært liten på grunn av mangel på nedbør i Andalucía. Men det siste årets nedbør har ført til at innsjøen er større enn normalt, og flamingoen har kommet tilbake. I år kan man se fuglene uten kikkert, noe som i seg selv er uvanlig. Normalt er avstanden for fuglekikking ca. en kilometer, men nå kan man se dem på bare et par hundre meters avstand.

Området omkring sjøen minner om et steppelandskap
Når man nærmer seg området rundt sjøen som er svært lavt og flatt, ser den ikke særlig spesiell ut. Men jo tettere på man kommer, jo tydeligere blir de langbente fuglene. Ved første øyekast ser de stående fuglene ut til å ha tre ben. Men etter hvert oppdager man at det tredje benet er halsen og hodet som den har under vannet for å fange føde. Plutselig løfter fuglen sin lange og elegante hals opp av vannet, den tar et par skritt, slår med vingene og flyr vekk. Når tusenvis av flamingoer løfter seg mot himmelen, farges himmelen rosa. Det er et prektig syn. ”Det trebeinte” vesenet forvandles til en fargerik skjønnhet.
Flamingoen som bygger rede i Fuente de Piedra, tilhører gruppen av større flamingoer. Den er ca. 120-150 cm høy og beina er 40-50 cm lange. I motsetning til de fleste andre fugleartene, blir ikke flamingoen født med sin fargerike fjærdrakt. Det er noe den må spise seg til. Den rosa fargen kommer av stoffet carotenoid som finnes i de små krepsdyrene som er flamingoens viktigste føde. Får den ikke tilstrekkelig med carotenoid, forblir flamingoen grå, akkurat som de unge fuglene. Flamingoen kvitrer ingen vakre lysder. Den er nærmest kaklende og kan lyde som en trompet. Det hele minner mer om en gås enn en kanarifugl.
I dag anses flamingoen ikke som en delikatesse eller som noe man spiser. Men i romertiden var flamingoens tunge en lekkerbisken, og selv eggene ble ansett som noe helt spesielt.

Store kolonier
Når kolonien er på sitt største, er det opp mot 50.000 flamingoer i lagunen. Dermed kan det bli nokså trangt når naturreservatet bare er på ca 1.500 hektar. Lagunen er 6,5 km lang og 2,5 km bred. I de fuglerike årene klekkes det mellom 7.000-10.000 unger. Det høres mye ut, men flamingoen bygger ikke rede hvert år, og hvert par legger bare ett egg.
Sjøen har stor økologisk verdi, og i gunstige år finnes det opp til 170 forskjellige fuglearter der. Siden 1980 er La laguna de Fuente de Piedra klassifisert som våtmarksområde av internasjonal interesse.

Veibeskrivelse
Kjør til Antequera. Ta motorvei A92 mot Sevilla. Etter ca 20 km står det et skilt til byen Fuente la Piedra. Sjøen ligger noen få kilometer fra byområdet.

Av Elswig Patriksson

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.