Månedsmagasinet på Costa del Sol
På tur til Rioja – En reise i golf, vin og kultur

På tur til Rioja - En reise i golf, vin og kultur

Golf y Vinos arrangerte i månedsskiftet september/oktober en seksdagers tur til Rioja der deltakerne fikk oppleve en uforglemmelig kombinasjon av golf og vinkultur. I utgangspunktet skulle gruppen bestå av 26 deltakere, men på grunn av en spesiell hendelse, måtte 16 svenske deltakere trekke seg kort tid før avreise. Kjedelig for arrangørene, men til fordel for de gjenværende, som sammen med Golf y Vinos eiere, Dan Olsson og Lisbeth Jønis, utgjorde 10 personer. Etter en behagelig flytur med Vueling fra Malaga til Bilbao, ble vi kjørt til Logroño, hovedstaden i Rioja og utgangspunkt for ukens golf og vinturer.

Rioja – Spanias best kjente vinregion
Rioja er blant de fem best kjente vinregionene i verden og utgjør et svært stort område nord i Spania. Her er vinproduksjon den største næringen og inntektskilden. Området er delt opp i tre distrikter, Rioja Baja, Rioja Alavesa og Rioja Alta. Vårt hovedmål var Rioja Alta, med en liten avstikker til Rioja Alavesa. Elven Ebro slynger seg gjennom hele Rioja og gir liv til den enorme produksjonen av druer.
På grunn av den vanskelige situasjonen i verdensøkonomien, var 2008 et svært vanskelig år med fallende vinkonsum i alle land. I Spania falt vinkonsumet med 5%. Totalsalget av Rioja viner på verdensmarkedet falt med 7,3% fra rekordåret 2007 da det ble solgt 272 millioner liter vin, mot 252 millioner liter i 2008.
90% av dette var rødvin, 6% hvitvin og 4% rosévin. Salg på det spanske markedet utgjorde 68,3%, eksportmarkedet stod for 31,7%.
Rioja-regionen er den desidert største produsenten av viner i Spania i begge markeder med en markedsandel blant spanske viner på 40%.
De tre største eksportmarkedene for Rioja-viner er Storbritannia med 28,8 millioner liter, Tyskland med 13,7 millioner og USA med 6,9 millioner.
Ut fra kvalitet har salget av Crianza, Reserva og Gran Reserva økt på bekostning av unge ikke-lagrede viner, inklusive hvite- og roséviner. Dette gir en merverdi i markedet.
Til tross for dette, står unge, ikke-lagrede viner for hele 41,6% av salget.
Det er imidlertid et vesentlig problem før høstens vinproduksjon settes i gang. Kombinasjonen av store produksjonsårene i 2006, 2007 og 2008 og synkende salg, har resultert i at det fremdeles ligger vin i tankene fra disse produksjonsårene. Tanker som nå skulle vært tomme for å ta imot årets produksjon. Man kan derfor både håpe og regne med reduserte priser og tilbud i tiden framover.

Klassifisering
Når det gjelder røde viner, betyr Crianza at vinen er minst i sitt tredje år, har lagret minimum et år i eiketønner og noen få måneder på flasker. Salget av Crianza stod for 40,4% i 2008.
Reserva er utvalgte viner av de beste årgangene og som er lagret minst i tre år, derav ett år i eiketønner. Reserva stod for 15,8% av salget.
Gran Reserva er viner fra helt eksepsjonelle årganger. Vinen har tilbrakt minst to år i eiketønner og tre år på flaske. Gran Reserva stod for 2,2% av salget.
Eksepsjonelle årganger i det nye århundre er 2001, 2004 og 2005.
Når det gjelder druer, står Tempranillo-druen for 78% av vinproduksjonen i Rioja.
Rioja-viner har tradisjonelt vært betraktet som tunge, smaksrike viner med utpreget eikesmak. De fleste vinprodusentene har nå i tillegg til den tradisjonelle Rioja-vinen utviklet lettere og yngre viner for å tiltrekke seg nye markeder.
Druehøstingen er imidlertid som et lottospill. Når skal man starte plukkingen? Man forsøker å vente så lenge som mulig for dermed å få et høyt sukkerinnhold i druene. Sukkerinnholdet tilsvarer alkoholprosenten. På den annen side lurer muligheten for regn. Skulle det komme overraskende, suger druene til seg vann som igjen tynner ut sukkerinnholdet. En av de bodegaene vi besøkte startet innhøstingen den dagen vi var der, en annen antydet at de ville vente i inntil 14 dager.

Fire bodegaer
På vår reise besøkte vi fire bodegaer, to familiære og to industribaserte. De er alle verdt en nærmere beskrivelse på hver sin måte.
Dinastia Vivanco er lokalisert i Briones og ble etablert av Pedro Vivanco Gonzales i 1915 for å lage vin til sin familie. I 1940 kjøpte han en liten vinbodega i Alberite hvor han graverte inn over døren: ”Den som går forbi og er tørst, og døren er åpen, burde komme inn og drikke.” I dag har Dinastia Vivanco utviklet seg til et svært moderne vinhus med en årlig produksjon i overkant av 1 million liter. I tillegg har familien gjennom fire generasjoner bygd opp et av verdens flotteste vinmuseum i et eget moderne bygg ved siden av bodegaen.
Museet er delt opp i flere avdelinger. Den første består av maskiner og verktøy fra tidligere tider og fram til i dag og viser hvordan vinen kultiveres og lages gjennom de fire årstidene. Den neste viser hvordan tønne-, flaske- og korkproduksjonen utviklet seg gjennom flere århundre og hvordan lagringsmetodene forbedret seg. Tredje avdeling viser kunst og gjenstander fra antikkens Hellas, Romertiden og fram til i dag. Alt med tilknytning til vin og vinkultur. En samling man neppe finner andre steder i verden. Deretter kom vi til en avdeling der flere enn 4.000 forskjellige vinopptrekkere fra hele verden var utstilt. En morsom opplevelse hvor man kjente flere igjen fra ungdommens dager. Dette er bare litt av det man kunne se og oppleve på et vinhus og museum som er vel verdt et besøk av alle med interesse for vin og vinkultur.

”Den røde elv”
Det neste vinhuset var Bai Gorri som betyr ”Den røde elv” på Bastisk. Vinhuset ligger i Samaniego i Rioja Alavesa. Dette området tilhører Baskerland. Vinhuset er svært moderne og består av en bygning på sju etasjer som føyer seg naturlig nedover et skrånende terreng. Utsikten fra vinhuset er ubeskrivelig. Du skuer ikke bare utover Alavesadalen med alle sine druemarker, men også mot det vakre Cantabriafjellet som har sitt utspring fra Pyreneene.
Olabarri, et mindre vinhus, ble etablert i 1985 og ligger i Haro, vinhovedstaden i Rioja. De produserer to typer røde viner, Olabarri, som er 100% Tempranillo, 12 måneder på amerikansk eik, og seks måneder på flaske. I tillegg produserer de en noe dyrere prestisjevin, Bikandi, som også består av 100% Tempranillo og er lagret 12 måneder på amerikansk eik og 12 måneder på flaske.
Miguel Merino var det minste vinhuset vi besøkte. Det ble etablert i 1994 og ligger i Briones. Til tross for en liten produksjon på 30.000 flasker årlig, eksporterer de til 30 land. De bruker franske, amerikanske og ungarske eiketønner i lagringen og har oppnådd mange priser og medaljer for sine viner.
Dette er de fire vinprodusenter vi besøkte. Det er imidlertid flere enn 1.200 vinprodusenter i Rioja, så det er nok å velge mellom, selv om ikke alle tar i mot besøkende.

Vin og golf – en uslåelig kombinasjon
I tillegg til vin, historie og kultur fikk vi også vår dose av golf i løpet av uken. Det ble fire flotte golfdager på tre forskjellige baner. Generelt virket det som om belegget var beskjedent på alle tre baner, og det var green-fee prisene også. Her var det ikke overprisede baner som på Costa del Sol. To av banene lå i Rioja, den tredje i Urturi i Ãlava som er en del av Baskerland. For å komme dit måtte vi krysse Cantabriafjellet. Vegetasjonen på Àlava-siden var frodig og grønn på grunn av sitt Atlanterhavsklima, mens det på Rioja siden var tørt Middelhavsklima.
Urturi, vår bane i Àlava, er en nydelig skogsbane der man ikke ser en vei eller et hus fra noen av hullene. Det eneste vi hørte var fuglekvitter.
– Det er så stille at man hører at man tenker, som en av deltakerne uttrykte det. Banen var svært velholdt med brede fairways og raske greener. I tillegg hadde den en spektakulær utsikt til Cantabriafjellet med toppene San Tirso og Palomares som høydepunkter. Det eneste som forstyrret idyllen var alle de irriterende fluene som fulgte oss rundt på banen. Banen ble for øvrig tegnet av Severiano Ballesteros i 1994.
Den neste banen var El Campo de Logroño som ligger i utkanten av Logroño by, en åpen naturbane som var noe preget av for få besøkende og dermed manglende inntekter. Pro-shopen var nedlagt, og det var ikke anledning til å kjøpe verken tees eller baller på klubben.
På den siste banen, Rioja Alta Golf Club, spilte vi to ganger. En flott parkbane, topp vedlikeholdt og spennende utformet. Banen ligger mellom byene Cirueña og Ciriñuela i et majestetisk landskap omgitt av en århundre gammel eikeskog. På banen var det også fire innsjøer i spill.
To av banene var over 6.100 meter fra gul tee, mens den tredje var i overkant av 6.000 meter. Arrangøren hadde lagt opp til konkurranser på hver bane med et gedigent premiebord. Alle kom lykkelige hjem med fine vinpremier.

Rioja – ikke bare vin og druer
Logroño er en by rik på historie og tradisjoner fra Middelalderen. Pilegrimsruten til Santiago de Compostela gjorde byen til en av de viktigste byer på ruten. Byen med ca. 160.000 innbyggere består av en gammel og intim bydel hvor Calle Laurel er gågaten der tapasbarene ligger tett som druerankene i Rioja. I tillegg er det en by med brede avenyer og elegante forretninger. Vi reiste Rioja Alta på kryss og tvers og så landskaper med drueranker så langt øyet rakk. Et nydelig landskap med Cantabria-fjellet som ramme mot nord og med små spennende middelalderbyer spredt utover distriktets topper, vanligvis med en borg eller en katedral på toppen. Det er imponerende å se de store katedralene i de små byene med bare noen hundre innbyggere. Haro, Briones og Cenicero er byer som er verdt et besøk for å få et virkelig inntrykk av den spanske innlandskulturen.
Med Golf y Vinos entusiastiske og dyktige eiere som reiseledere, ble dette en tur med minner for livet hva angår både vin, golf, kultur og historie.
 

Av Arne Lie

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.