Månedsmagasinet på Costa del Sol
Málaga i disse førjulstider

 

Desember har enda en gang kommet til våre kanter, og det er på tide å finne fram julestemningen. Julemusikk, stearinlys, engler, glitter og gode juletilbud preger på nytt bybildet, og med mindre du har et hjerte av is, kan du ikke annet enn å la deg rive med av denne euforiske julestemningen som i år igjen har invadert nasjonen. Men som så mange ganger før kommer det store spørsmålet: Hvordan kan julestresset med alle gaveinnkjøpene kombineres med en hyggelig dag med god mat og drikke, samtid med at miljøet rundt oss preges av en slik julestemning at du ikke kan annet enn å la deg rive med? Málaga-by er svaret. Her kan alle drømmer bli oppfylt slik at du etterpå i ditt eget hjem kan sette deg tilfreds tilbake i sofaen og nyte at jula enda en gang har lagt sin lune arm rundt oss, samtidig som våre bekymringer for en gangs skyld synes mindre enn vanlig.

Pynt for alle pengene
Málaga-by og spesielt handlegaten Calle Larios og de tilstøtende smågatene er kjent i alle hjørner av provinsen for sine vakre juledekorasjoner. Ikke nok med at gatene er prydet av julepynt i alle varianter og julelys på kryss og tvers av gatene. I tillegg er det mange steder satt opp julekrybber med Jesusbarnet. Belenes heter disse julekrybbene som ofte betraktes som store julekunstverk der alle de guddommelige personlighetene er representert med små figurer. Det er lagt ned mange timer i å lage julekrybbene som ofte utgjør et helt landskap med palmer og andre eksotiske planter. Hvert år avholdes det konkurranse om hvem som har lager de flotteste julekrybbene, men det er likevel ikke så mye premien som æren som står på spill. Mange mennesker er så fascinert av Málagas julepynt, at de rett og slett bare drar til provinsens hovedstad for å titte på juledekorasjonen, og med visshet om at dette lett får fram juleminner fra barndommen og raskt skaper den julestemningen man kanskje ikke selv er i stand til å finne fram.

Uten mat og drikke …
Etter en hyggelig shoppingtur ned C/ Larios og de omkringliggende smågatene der posene har blitt fylt og kreditkortet tømt, er det tid for å få stillet både sult og tørst. Og hva passer bedre enn å starte andre halvparten av en vidunderlig dag på La Antigua Casa de la Guardia som ligger på hjørnet av Alameda Principal og C/ Nueva, bare ett minutts gange fra C/ Larios. Denne hyggelige baren er kjent for sitt store utvalg av sherry som kan nytes med barens utsøkte muslinger og reker. Utvalget av sherry er helt fantastisk, og merker som Moscatel, Pedro Ximenez, Pajarete 1908, Mallorca og Lágrima Añejo finnes i store tretønner langs hele bakveggen. Rundt jul er baren vanligvis fylt til randen, men det anbefales å finne seg et sted langs bardisken slik at du best får sett hele utvalget av sherry.
Etter å ha fått stimulert smaksløkene med både vått og tørt, er det tid for å stikke innom Málagas kanskje mest famøse tapasbar. Lo Güeno heter dette in-stedet som de siste 40 år har servert typiske spanske tapas krydret med noen ekstremiteter. Lo Güeno ligger på C/ de Marín García som er en sidegate til C/ Larios og er lett å gjenkjenne. Stedet er selv på en vanlig kveld fylt av en voldsom summing av stemmer fra barens mange gjester.
Tapasbaren ble etablert i 1967 av de to vennene José Puerto Galveño og Francisco Rios i et 20 kvadratmeter stort lokale. Etter bare noen få måneder ble José Puerto Galveño eneeier av Lo Güeno, men baren var allerede på det tidspunktet kjent i hele byen ikke bare for sin lille størrelse, men også for sitt kjøkken som serverer typiske tapas fra Málaga, Andalucía og resten av halvøya. Atskillige medier har gjennom årene utnevnt Lo Güeno til det stedet i Spania der man på best måte har klart å gjøre tapas til kunst. Lo Güeno har da også mottatt forskjellige utmerkelser fra bl.a. Routard, Ticket Restaurant, Fodors og Cheque Gourmet. I takt med at Lo Güenos ry nådde fram til alle kanter av byen, tok man beslutningen om å utvide etablissementet, og Lo Gúeno ligger i dag på begge sider av C/ Marín García. På den ene siden er den opprinnelige baren med sin begrensede, men hyggelige atmosfære der så vel lokale som andre valfartende sitter side om side ved baren og nyter de berømte tapasene. Den andre delen av Lo Güeno er innredet som en skikkelig restaurant med bord og stoler der man i tillegg til tilbudet av tapas også kan nyte de andre kjøtt- og fiskedelikatesser som restauranten kan tilby. Når været tillater det, kan man også sitte utenfor i gågaten som har en stor varmelampe til bruk dersom temperaturen skulle bli kritisk lav.

Stort utvalg til rimelige priser
I tillegg til et stort utvalg av de vanlige kjente tapas, har Lo Güeno også noen litt mer avantgarde tapas på menyen. Og har du lyst på noe nytt og annerledes, anbefales du å prøve pájaritos fritos (små stekte fugler), sangre de pollo en tomate (kyllingblod i tomatsaus), rabo de toro (oksehale) og riñones de cerdo (grisenyrer).
Til de som ikke ønsker å utfordre skjebnen, kan det anbefales å prøve Jamón Ibérico de bellota (røkt iberisk skinke), lomo de Ciervo en aceite (villsvinmørbrad i olivenolje) eller Albondigón Lo Güeno (stor hjemmelaget kjøttbolle). Dessuten har Lo Güeno et stort utvalg av vegetarretter slik at alle – uansett kulinariske overbevisninger – kan nyte en hyggelig aften på Lo Güeno.
Prisnivået er rimelig og en tapas ligger på omkrig 3 euros, noe som er enda en grunn til å prøve så mange forskjellige spesialiteter som mulig.

Søtt til tannen
Så snart man har kommet innenfor døra kan du gjerne vinke farvel til slankekuren. Et nyttårsforsett om å unngå sjokolade etter nyttår er kanskje heller ingen god idé. Man har nemlig vansker med å beherske seg når man ser de mange forskjellige typer sjokolade som forretningen har. Handleposene og til og med lommene vil garantert bli fylt med godteri som holder til langt inn i det nye året. Chocolate har et stort utvalg først og fremst av hjemmelaget sjokolade, framstilt med de beste råvarer, og hvis du ikke får vann i munnen når du går inn i forretningen, er det helt sikkert at det får du når du forlater den. Og det er vanskelig å vente til du kommer hjem til sofaen med å nyte det aller første stykket julesjokolade.
En dag i julens tegn har nådd sin ende. Føttene er ømme, armene har blitt en halv gang lenger av å bære alle handleposene, og hodet er trett etter dagens mange opplevelser, men en ting er sikkert: Er drømmen å oppleve en komplett julefornøyelse, så er Málaga svaret. Og har man først opplevd Málaga-by i jula, er det ingen tvil om at også neste års juleshopping kommer til å ta utgangspunkt i Málagas hyggelige handlegater.

 

Av Louise Kathrine Pedersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.