Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Ávila
NORSKE
PLUSS+

Ávila

Málaga ligger ved Europas ytterkant, men etter hvert er flyforbindelsene så gode at vi uten problemer kan dra på utflukter over det meste av det europeiske kontinentet. Vi bringer i denne serie appetittvekkere om byer og steder som kan kan reise til fra Málaga, uten å måtte mellomlande på en større lufthavn.

Kanaler, Rembrandt, tulipaner, ost, sykler, trikker, tresko, coffee shops og eksotiske restauranter; fasettene er utallige i Amsterdam dit det nederlandske flyselskapet Transavia flyr direkte til Schiphol-lufthavnen, få kilometer utenfor den nederlandske hovedstaden.
Amsterdam er en utrolig sjarmerende by. Den er Nederlands offisielle hovedstad, selv om regjeringen og andre offentlige instanser sitter i Haag.
160 kanaler gjennomskjærer byen og rundt 1.000 – mange av dem svært maleriske – broer forbinder de mange småøyene med hverandre.
Nederland er litt mindre enn til og med Danmark, men her bor det mer enn tre ganger så mange mennesker, og det merkes også i Amsterdam der de fleste innbyggerne bor oppå hverandre. Det gjør mange også i de typiske smale byhusene som har sin helt egen arkitektur.
Det er rundt 750.000 innbyggere i byen (2,3 millioner med forstedene), og det antas å være 400.000 sykler. Man kan leie sykler på annen hvert gatehjørne, og det kan være en enkel og grei måte å farte rundt på. Det samme gjelder trikkene som går på kryss og tvers gjennom hele sentrum. Det burde for øvrig hver eneste storby ha.

 

Museer og røde lykter
La det være sagt med en gang – man er rett og slett nødt til å ta en kanalrundtur. Turen gjennom labyrinten av kanaler er virkelig meget like sjarmerende.
Amsterdam er et slaraffenland for kunstinteresserte. Rijksmuseet med den største samlingen i Nederland, er et godt sted å begynne. Her har Rembrandts mest kjente maleri, Nattevakten, som måler 3,63 x 4,31 meter, selveste hedersplassen. Det finnes også verker av den gale van Gogh som nå også har sitt eget museum.
Anne Frank levde som kjent i Amsterdam, og familiens hus på Prinsengracht 263 er innredet som museum. Under mine besøk har jeg ikke besøkt huset, fordi det sikkert bare vil gjøre mer deprimert. Selv om det regnes for et av byens store attraksjoner, har jeg aldri tenkt å gjøre det. Man kommer likevel forbi huset på kanalrundturene.
Bydelen De Wallen (red light district) er et mildest talt fargerikt område, ikke bare på grunn av de røde lyktene. Her finnes uttallige små og spennende butikker, merkverdige kafeer og spisesteder.
Dam-plassen med kongepalasset og plassene Leidseplein og Rembrandtsplein er alle et slags sentrum i byen, de to sistnevnte er fargerike og fulle av liv døgnet rundt.

 

Coffee shops og eksotiske spisesteder
Her antas det å være rundt 700 coffee shops som altså ikke kaffe som hovedattraksjon, snarer hasj og annen mild narko. Salg av narko er ikke lovlig i Nederland, men med nederlendernes pragmatiske livsanskuelse, tolereres kafeene når bare reglene om ikke å selge hasj til mindreårige, og ikke selge alkohol overhodet i de samme lokalene, overholdes.
Det nederlandske kjøkken sies å minne om det tyske, men på grunn av kolonitiden har mange østlendinger, særlig indonesiere, valgt å slå seg ned her, og det merkes også på utvalget av spisesteder som er ganske overveldende. Indonesiske topper listen, men seriøse og gode kinesiske og thailandske restauranter kan du også oppleve i Amsterdam.

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.