Månedsmagasinet på Costa del Sol
Egenomsorg, håp og kjærlighet

Egenomsorg, håp og kjærlighet

Så befinner vi oss i den vakre sensommermåneden som leder oss inn de mørkere tider med kulde og ustabilt vœr.

På tross av maskepåbud her i Spania, som gradvis brer seg verden over, har mange av oss lykkes iallfall en gang i blant i løpet av sommermånedene å fortrenge Coronakrisen. 

Nå banker hverdagen igjen på døren. Barn og unge skal begynne på skole og ta videreutdannelse. De voksne som har jobb starter igjen, mens jakten på arbeid intensiveres hos dem som leter etter jobb. 

Mange av oss har skulket litt når det gjelder helsen på sommeren. Vi har spist og drukket med familie og venner og har nytt livet fullt ut. 

Nå kommer tiden hvor vi må stramme oss opp og sørge for en god egenomsorg, så vi er bedre rustet til de mørke månedene. Det lyder kanskje egoistisk ut å sørge for egenomsorg, men når du passer godt på deg selv, har du mer overskudd til både jobb, familie og sosiale aktiviteter.

Vi må støtte vårt immunsystem på alle måter. Vi lever stadig i en verden med pandemi og usikkerhet. Denne pandemien truer vårt liv, vår helse og vår økonomi. Vi har ingen anelse om hva fremtiden bringer oss. Selv om vi er bekymret for hva som kommer, må vi slappe av og redusere vår frykt og angst. Vi må gjøre det beste vi kan, så vi blir rolige og avslappet og har en fin og glad hverdag. Prøv så godt som mulig å komme deg ut hver dag og ha noen hyggelige opplevelser, gjerne med humor og latter.

Arthur Brooke sa en gang at kjærlighet er den beste medisin mot frykt. Når du er mest redd, så sørg for å bringe kjærlighet inn i livet ditt.  Ta den i mot og gi den videre. Det kan bare være at du sender lys og kjærlighet ut i verden noen minutter daglig. Å gi omsorg og kjærlighet videre til andre hjelper også på ditt eget velvære. Undersøkelser viser at å føle omsorg for andre hjelper ens helse, senker blodtrykket, reduserer stress og nervøsitet, samt øker ens velbefinnende. Selv om det kan være vanskelig, så vær oppmerksom på at når du snakker med andre, så sørg for at samtalen handler om noe hyggelig og positivt i stedet for den nåværende stressende situasjonen. Undersøkelser viser at når vi snakker om stressfylte emner, påvirker det oss og tapper vår mentale og emosjonelle vitalitet.

Kosten

En av mine avdøde yndlingsforfattere, Florence Scovel Shinn, skriver i sin bok ’Den Hemmelige Døren til Suksess: ”Vi hører mye om balansert kosthold, men hvis du ikke har et balansert sinn, kan du ikke fordøye det du spiser, kalorier eller ikke kalorier.” 

Videre skriver hun: ”Ingen mennesker som tar vare på kroppen sin, kan tillate seg å svelge med hat” Kloke ord skrevet av denne vidunderlige forfatterinnen i 1940, da det også var en krise i verden.

Din kropp fungerer best på en god kost. 

Akkurat nå fikk jeg en 5-liters dunke med god jomfru olivenolje inn av døren. Jeg elsker olivenolje. Jeg synes det både smaker og lukter godt, og jeg er så heldig at i min blodtypekost for blodtype ’O’, anbefales olivenolje, så jeg fråtser i oljen med beste samvittighet. Olivenolje kalles også for flytende gull. Blant mange andre ting hjelper den hjernen og dermed hukommelsen. Det er til og med teorier om at den kanskje kan være et brukbart middel mot Alzheimer.

Videre er den også kjent for å kunne hjelpe på betennelser og stabilisere blodsukkeret ditt.

Du kan bruke olivenolje i alt, som dressing på salater, i dine smoothies, på brødskiven og i sauser. Der er bare fantasien som setter grensene. Hvis du bruker rikelig med olivenolje, er det godt for hjerte, hjerne og hele kroppen.

Du kan også bruke den til å steke mat i, men da endres den kjemiske strukturen og dens  helende kraft reduseres.

En gang jeg var på reise i Mexico, fikk jeg av ukjente årsaker en forferdelig forstoppelse. Jeg prøvde på apoteket, men ingenting hjalp inntil jeg husket på min elskede olivenolje! Jeg fikk kjøpt en flaske av den dyreste og beste kvaliteten og tok fire fulle spiseskjeer. Det ga det ønskede resultatet og resten av ferien ble det spist fire fulle spiseskjeer hver eneste dag.

Unngå alle former for sukker. Det skaper lett kaos i blodsukkeret ditt, og dermed blir du lettere stresset. Skal du bruke noe søtt, så bruk evt. litt honning eller kanskje litt kokossukker. En moset banan søter også godt i forskjellige former for matlaging. Det er aller best å holde deg til en balansert økologisk kost.

Spiser du melkeprodukter, så sørg for at få dem økologiske. Selv synes jeg at økologiske produkter fra gjeter er lettere fordøyelig og jeg synes de også smaker godt.

Spis for det meste basisk. Det hjelper deg til å holde deg rask og lett.

Sørg for å drikke nok vann av god kvalitet. Drikker du vin, så drikk et glass vann for hvert glass vin. Det samme gjelder hvis du nyter en kopp kaffe. Sørg for å drikke et glass vann etterpå. 

Kosttilskudd

I tillegg til en god og allsidig kost er der en del kosttilskudd som kan hjelpe immunsystemet ditt.

  • Leveren din har kanskje vært overarbeidet med for mye usunn mat og drikke i løpet av sommeren. Hvis leveren din strever, kan det være vanskelig å ta opp de gode kosttilskuddene. Derfor kan det være en god idé å ta en renseskur for leveren. Hvis leveren din lider, gjør immunsystemet ditt det også. Den nå avdøde A. Vogel skrev i en av sine bøker at hvis du har en sterk og sunn lever, er det vanskelig å bli syk. Hører du til den eldre generasjonen, jobber ikke leveren din så godt som før, så det er spesielt viktig å rense den og passe godt på den. Leveren er det organet i kroppen som jobber hardest.
  • Produkter med melketistel er et velkjent og uunnværlig hjelpemiddel for leveren. Mange av produktene er tilsatt andre leverstyrkende midler som artiskokk, gurglemeie, og kolin.
  • Kolin heter offisielt fosfatidilkolin. I tillegg til å hjelpe hjernen og hukommelsen, hjelper fosfatidilkolin også leveren, spesielt hvis den har alkoholskader. Det er laget forsøk på rotter med skadet lever. Innen 30 timer begynte leveren deres å regenerere seg.
  • Det er viktig med et tilskudd av et godt multivitamin/mineralprodukt. Sørg for at ditt valg inneholder så mange vitaminer og mineraler som mulig, og er lett absorberbare. Det finnes mange typer multivitaminer; til kjøttspisere, vegetarer, veganer, barn og voksne.  
  • Det er nødvendig med gode fettstoffer. Det er nødvendig både for hjerne og nervesystem. Finn din balanse mellom omega 3 – 6 -7 – 9 oljene. 
  • For å forsterke ditt immunsystem kan du med fordel supplere med C-vitamin. Finn ditt individuelle behov. Selv tar jeg 3 gram daglig, mens min sønn f.eks. har det best med bare ett gram. Føler du at en forkjølelse er på vei, så øk gjerne dosen og trapp stille ned igjen når faren er over.
  • Ta gjerne ekstra D-vitamin. D-vitamin er virkelig en booster.
  • Suppler også gjerne med ekstra zink.
  • Echinecea er god både som forebyggende og behandlende middel, evt. i kombinasjon med hyllebær.
  • Kan Jang er min personlige favoritt som hjelper for vinterens infeksjoner. Jeg har oppdaget at hvis jeg tar det i tide med en øket dose av C-vitamin, kan det stoppe en av de vanligste infeksjonene som jeg til tider får om vinteren. Kan Jang består av Andrographis Paniculata (kayurt) og russisk rot. 

Tips

Jeg tror vi alle går med et stille håp i våre hjerter at vi våkner opp en dag hvor vi merker at nå går verden i den riktige retningen. De fleste av oss føler at vår kjære moder jord akkurat nå holder på å gjennomgå enorme omskiftelser på alle plan. Det føles både spennende og utfordrende, og vi må bare følge med så godt vi kan.

En ting har jeg lært meg er at våre tanker er utrolig sterke og at vi alle har mye mer styrke enn vi overhodet aner. Hver og en av oss bør ikke gå ut og revolusjonere verden av den grunn, men et gammelt ordspråk sier at ’mange bekker små gjør en stor å’. 

Det hver enkelt kan gjøre, er å leve hver dag på en måte som er best mulig for hver av oss og spre glede og lys til våre omgivelser, evt. bare med et vennlig ord eller en god tanke.

Egenomsorg som du kan gi deg selv, er å være tilfreds med din hverdag, elske deg selv og være din egen beste venn. Still ikke for store krav til hva du bør gjøre. Når du gjør noe dumt som du angrer på etterpå, så si til deg selv at alle gjør en tabbe av og til. Det er en del av å være menneske. Så lær å si ”Pytt” og bestem deg for at i morgen gjør du tingene litt bedre enn i dag. Unngå stress og gjør noe hver dag som gjør deg glad og tilfreds.

Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.