Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tro, stress og kjærlighet

Tro, stress og kjærlighet

I skrivende stund har vi åpnet mye opp og turister kan igjen komme til Spania. Vi kan gå på strender, barer og restauranter, i forretninger, på kjøpesentre og treningssentre m.m.

Under alt dette gode, som burde fylle en med kjærlighet, glede og takknemmelighet, lurer frustrasjonene og stressen. Hva med fremtiden, helsen og økonomien?

Diskusjoner går om alle mulige emner. Hva med maskene – er de fortsatt aktuelle? Beskytter de, eller demper de bare våre immunsystem, som noen leger mener? Her i hverdagen føler jeg i hvert fall at det tar mye av meg når jeg er sammen med andre mennesker. Jeg kan ofte ikke kjenne igjen hvem jeg snakker med, langt mindre se ansiktuttrykkene deres. Kanskje pga. en litt aldrende hørsel, har jeg ofte vanskeligheter med å høre hva folk sier gjennom masken, så jeg går mange ganger glipp av en god og livgivende samtale.

Når jeg går morgenturen min med hundene, kikker de fleste forbipasserende rett ut i luften med tomme blikk, som om det er et viktig mål langt der fremme. Bare gamle kjenninger fra før lockdown hilser og vinker. Jeg har gått den samme strekning i omkring 14 år. Det har alltid vært tradisjonen å dele et lite smil eller et ”Hola” når vi møtes tidlig på morgen. Jeg nyter stadig morgenturene, men følelsen er blitt litt blandet.

På strendene skal det holdes avstand og 3000 strandpolitifolk sørger for at det overholdes. Det er bra for oss alle sammen, samt havet og fiskene…

Økonomiske bekymringer blandes med usikkerhet om helse og fremtid. Kommer det en ny bølge av viruset? Og hva blir konsekvensene av den? Kommer det en vaksine, er den sikker – blir den obligatorisk? Diskusjonen går heftig. 

Samtidig er der store uroligheter og demonstrasjoner i mange byer. Offisielt er det pga. en farget manns unødvendige brutale død forårsaket av en hvit politimann. Imidlertid tror jeg urolighetene også er grunnet følelser av avmakt overfor arbeidsløshet, den gradvis forsvinnende ytringsfriheten og frykten for fremtiden generelt.

Midt i all uroen er det viktig at vi beholder vår livsglede, øser vår kjærlighet ut til dyr og mennesker, nyter den deilige sommeren og våre vakre omgivelser, er takknemlige og sørger for å holde oss sunne, i harmoni og balanse. Alle av oss er sterkere enn vi er klar over. Finn styrken din, børst den av og gå ut i verden. Smil og del en god latter. Det er smittsomt og godt for immunsystemet.

Kosten

Du er hva du spiser er et uttrykk som det ligger en stor sannhet i. I en bok som jeg leste nylig, fant jeg et fint sitat av Edward Stanley: ”De som tror at de ikke har tid til å spise sunt, vil før eller senere måtte finne tid til sykdom.”

Sitatet hjelper meg når jeg til tider blir litt stresset over å bruke så mye tid på matlagning og prioriterer gode råvarer og går etter kvalitet i stedet for kvantitet.

Sørg for å få egg fra glade høner som har hatt et godt liv. Forsikre deg at du får de gode og viktige fettstoffene fra økologisk smør, olivenolje, linolje og kokosolje. Spiser du kjøtt, så pass på at det er økologisk. Det er kanskje litt dyrt, men spis hellere litt mindre. Unngå kjemikalier og konserveringsstoffer.

Som stjernetegnet tyr setter jeg enorm pris på å spise god mat. Rett før jeg spiser, takker jeg for maten og velsigner den, og gir meg selv tid til å kikke et par sekunder på den. Hvis du gjør det overstående til vane og ser takknemlig på maten, så starter ditt fordøyelsessystem i munnen å danne spytt med mange fordøyelsesenzymer, så du får en bedre fordøyelse. Når du også tygger maten langsomt og godt, får du et bedre fungerende tarmsystem, og bedre energi. Stress og frykt overmanner deg ikke så lett, du sover bedre og din hjerne fungerer bedre. Selv huden din kan ha fordel av det. Du vil føle at du har lettere for å bli glad og spre glede. Og som et lite tillegg, smaker maten ofte bedre.

Start morgen med en kost som motvirker stress. En god havregrøt med mandler og sesamfrø som topping virker beroligende og inneholder en masse gode ting, bl.a. magnesium. Hvis du er stresset, forsvinner magnesium hurtig fra kroppen. Det samme skjer også hvis du svetter mye i sommervarmen.

Sørg for å spise mange fibre fra fullkorn, frukt og grønt. De hjelper å balansere din tarmflora, hvilket er godt for både ditt immunsystem og for å unngå stress. Sørg for å få tilstrekkelig med omega 3 fettsyrer fra fet fisk. Det hjelper bl.a. på hjernecellene. Valnøtter inneholder mye omega 3.

Det er godt med økologiske egg og gjerne kylling. La også løk, purre og artiskokker inngå jevnlig i matplanleggingen. De er prebiotiske dvs. de stimulerer veksten av gunstige bakterier i fordøyelsessystemet. Prebiotisk mat har også vist sig å ha en avslappende virkning på kroppen.

Hvis du føler deg stresset så unngå kaffe og andre kaffeinnholdige drikker og mat/ernæring.

Hold deg fra sukkerholdig mat som kaker og slik. Pass på alkohol og hurtigmat.

Sørg for å drikke rikelig med god kvalitet vann.

Kosttilskudd

Å spise sunt er stadig det viktigste, men ved å bruke kosttilskudd daglig på en klok måte kan du selv medvirke til å unngå stress. Det er viktig, fordi langvarig stress fremkaller sykdom og kan være årsak til forhøyet blodtrykk, søvnløshet, depresjon, hjertesykdom og auto immune sykdommer.

  1. Sørg først og fremst å ta en multivitamin/mineralprodukt av god kvalitet.
  2. C-vitamin kan brukes i ekstra mengder når du er stresset. Mangel på C- vitamin fører til tretthet, mental ubalanse, søvnbesvær, hårtap, blåmerker, krampetendenser og dårlig sårheling.
  3. Magnesium menes å være et våpen mot stress. Magnesiummangel er stadig mer utbredt enn vi tror. Sammen med kalk virker det beroligende.
  4. D-vitaminer er for lavt hos mange mennesker. Det kan være av største viktighet med tilskudd av D-vitaminer. Undersøkelser har vist at tilskudd av D-vitamin kan medvirke til å redusere stress.
  5. B-vitaminer er uunngåelige når emnet er stress. Mange ernæringseksperter mener at hele vesten er i B-vitaminmangel. B-vitaminene er avhengige av hverandre i kroppen. Derfor er det viktig at hele spektret av B-vitaminer tas samtidig, ellers er det risiko for at du kommer til å mangle de andre B-vitaminene. Mangler du B-vitamin, får du lettere en lav stressterskel med uro, nervøsitet og søvnproblemer, samt nedsatt immunforsvar.
  6. Omega 3 fettstoffer har generelt en lett beroligende virkning. Omega 3 fås fra fet fisk i kapselform, men linolje og algeolje fra havet inneholder også omega 3. 
  7. Curcumin fra gurkemeie hjelper mot mange forskjellige lidelser bl.a. også mot stressbetonede lidelser
  8. Bacopa kan være et godt tilskudd å ta i en stressfull tid. Den er mest kjent for å hjelpe hjernefunksjonen og til å redusere stress og nervøsitet på alle nivåer. Dessuten inneholder den gode antioxidanter. Samtidig antas den a kunne redusere inflammasjoner i kroppen og hjelpe med å holde et normalt blodtrykk.
  9. Føler du deg stresset og nervøs, må du passe på ginseng og guarana, som kan speede opp organismen på en ubehagelig måte.

Kjærlighet er det viktigste i livet

Jeg tror at kjærlighet er det viktigste i livet. Kjærlighet er like viktig som mat og vann. Vi kan ikke overleve uten.

Vitenskapelige undersøkelser har vist at vårt immunforsvar økes ved kjærlige opplevelser. Noe så simpelt som å overvære barmhjertighet, kan øke vårt immunsystem. David McClelland fra Harvard Universitet oppdaget at universitetsstuderende økte deres produksjon av antistoffer i spyttet når de så en film hvor Mor Teresa trøstet et barn, mens nivået avantistoffer gikk ned når de så på krigsscener. Det overstående kan forhåpentlig være en inspirasjon til hva vi velger å se på mediene. Vi vil alle gjerne føle glede og ha et godt immunsystem.

Vi har pandemi og globale protester uten presedens som etterlater oss i en stressfull og nervøs tilstand. Vi må som motvekt mot alt dette finne harmonien i oss selv og dele den med hverandre. Det behøver ikke være de store armbevegelsene, men bare et lite smil når vi passerer hverandre på turen, treningssenteret eller andre steder. Et smil kan gjøre underverker og varme helt inn i sjelen, som tittelen antyder på avdøde Victor Borges bok ”Smilet er den korteste vei mellom to mennesker.”

Jeg tror aldri vi kommer tilbake til de ”gode gamle dager.” Mitt håp er at den stressede verden vi befinner oss i får oss til å behandle hverandre, våre omgivelser og planeten med mer omsorg og respekt.

Det er sommer og solen skinner. Himmelen er også blå, nesten uten spor av fly. Finn frem humoren og livsgleden. La din indre sol skinne på dine omgivelser. Gå ut, hygg deg, smil og le. Jeg håper vi stadig husker hvordan man gjør det… 

Av Anni Damhs

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.