Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tro, Håp og Avgiftning

Tro, Håp og Avgiftning

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vi voksne begynner så smått å tro på lyset for enden av den lange, mørke, snirklede tunnelen.

Vi er inne i den første sommermåneden. Etter den lange tiden hvor vi har vært totalt innelukket, er noen av oss blitt klar over at vi trenger å ta vare på helsen vår i en verden hvor en god helsetilstand er mer unntak enn norm.Vårt nærmiljø har forandret seg i de siste tiårene, og vår moderne livsstils giftige byrde truer vår vitalitet og helse på alle områder – fysisk, psykisk og mentalt…


For mange av oss har denne lange ufrivillige innelukkingen vært med på å vekke oss og gjort oss oppmerksom på betydningen av å ha et sunt og sykdomsfritt liv. Vi er klare til å tenke selv, ta ansvar for vårt liv og helse, en sunn ernæring og hyppige fortløpende rensekurer som er nødvendige for å trives, slik at vi kan leve et sunnere, lengre og bedre liv.

Jeg tror og håper at vi har blitt mer bevisste om å ta vare på oss selv og å ta helsetilstanden i egne hender i stedet for at vente på eventuelle sykdomskriser.

Hvert organ spiller en vital rolle i kroppen vår

De fire viktigste organene i kroppen relatert til avgiftning er:

 1. Leveren 
 2. Fordøyelsessystemet ( tarmsystemet fra munnen,
  spiserøret, maven, tarmene, til endetarmen)
 3. Nyrene 
 4. Huden, som er det største renselsesorganet

Når det gjelder avgiftning, er leveren og tarmsystemet antageligvis de viktigste. Dersom disse to organsystemene ikke fungerer ordentlig, er kroppen meget sårbar og mottagelig for sykdom.

I de siste 10 – 15 årene har vi sett en betydelig økning i forskjellige kroniske lidelser. En medvirkende årsak kan være at det i de siste tiårene har blitt utviklet millioner av nye kjemikalier. Jeg leste at mer enn 32 millioner syntetiske kjemikalier blir brukt i den globale økonomien. Det er blitt en giftig verden som du ikke kan unngå, hvor enn du lever. Vi  blir påvirket av forurensingen gjennom luften vi puster inn, vannet vi drikker og maten vi spiser. Jeg tror at det er en årsak til at vi har et stigende antall lidelser.

Dette kan vi ikke gjøre mye med i vårt daglige liv, men hver enkelt av oss kan komme langt helsemessig ved å aktivisere våre avgiftnings-organer på den beste og mest effektive måten. Kroppen vår er ganske flink til å helbrede seg selv.

Hvis du vet at du har en sykdom eller tungmetall belastning og ønsker en rensekur, bør du ikke gjøre det selv, men få hjelp av en dyktig lege eller annen terapeut som er utdannet i tungmetall avgiftning. 

De nevnte produkter nedenfor er ment som en hjelp til selvhjelp til ditt alminnelige og daglige velbefinnende.

Kosttilskudd

 • Chlorella er et 100% økologisk kosttilskudd. Det er en encellet alge som lever i ferskvann, også kaldt en mikroalge. All Chlorella er ikke lik. Det er viktig at du går etter kvalitet. Den dyrkes i store ferskvannsbasseng, hvor den tørkes og presses til tabletter uten tilsetningsstoffer eller hjelpemidler. Den har høyt innhold av lett absorberte næringsstoffer med vitaminer, mineraler, Omega 3, proteiner, klorofyll, fiber m.m.  I tillegg til dette har undersøkelser vist at den har mange rensende egenskaper, f.eks. ved kvikksølvsbelastninger og andre tungmetaller. Virker godt mot forstoppelse. Chlorella kan brukes av alle aldre, fra barn til oldeforeldre.
 • Spirulina er også en alge. Den menes også å kunne benyttes som en effektiv renser. Hvor chlorella er pur grønn, er spirulinaen mer blågrøn.  Mange spør om forskjellen på disse. De har mye til felles og allikevel er de meget forskjellige. Chlorella inneholder mer klorofyll enn spirulina. Chlorella er enkeltcelle med egen kjerne, mens spirulina er kjerneløs. Spirulina vokser både i saltvann og ferskvann og vil gjerne ha mye solskinn. Chlorella er kanskje litt vanskeligere å fordøye sammenlignet med spirulina, men celleveggene er blitt nedbrutt i chlorellaen. Det er ikke mye forskjell på de to algene. Man kan si de komplementerer hverandre. Det kan være en god idé å bruke begge algene skiftevis. Man kan også kjøpe pulver hvor begge algene er blandet sammen. 
 • Løvetann kan være en god hjelp ved oppsamling av avfallsstoffer og regnes som en av de viktigste danske legeurter. Den er sterkt vanndrivende, og derfor ofte et glimrende giktmiddel. I motsetning til vanndrivende medisin, inneholder den kalium som ellers blir skylt ut med denne type medisin. Den er blodrensende, og kan være en god hjelp ved eksem og andre hudproblemer. Den er mildt avførende og god for å stimulere lever og galleblære. Den menes å kunne medvirke til forebyggelse av nyresten.
  M. Markussen mente selv at den kunne hjelpe mot radioaktiv stråling, som må sies å være aktuelt i dag.
 • Som noe forholdsvis nytt og lovende, fremstilles det nå løvetann ekstrakt som er fermentert med melkesyrebakterier. Den er upasteurisert, uten alkohol og tilsetningsstoffer, samt 100 % økologisk og vegansk.
 • Der er også nylig kommet et ferdig avgiftningsprogram til en 5 dagers kur. Jeg har ingen erfaring med produktet, men det opplyses om at kuren gir en hurtig utrensende virkning, øker opptagelsen av næringsstoffer og forbedrer tarmfloraen. Den er gluten og sukkerfri, inneholder psyllium fiber og inulin og er laget av planter. Produktet er basert på et patentert 2QR og virker også som en prebiotic. Kuren består av 5 poser med Detoxner mix og 20 drikkbare brusetabletter.
 • Mariatistel, med høyt innhold av Silymarin samt artiskokk, er andre rensemidler som begge er fantastisk helende for leveren.

Kosten

 1. Det lønner seg godt å investere i helsen. De vise ordene som greske legen Hippokrates uttalte for mange år siden, at ” vår mat skal være vår medisin, og vår medisin skal være vår mat” er stadig sanne og bør verdsettes og leves etter på beste vis. Utsagnet ”du er hva du spiser” anses av mange å være sant.
 2. Spis mesteparten økologisk. Økologiske matvarer er så langt som mulig frie for alle former for kjemikalier. Det er min absolutte overbevisning at økologiske matvarer er sunnere enn konvensjonelle matvarer. Antall mennesker som foretrekker økologiske matvarer, er også sterkt stigende. For meg personlig er det en god følelse å kunne bite i f.eks. et økologisk eple eller annen frukt og vite at mine frukter og grønnsaker, samt det kjøttet som jeg spiser, er økologisk. Det er godt å vite at når jeg setter tennene i et stykke kjøtt, er dyret ikke blitt proppet med steroider, antibiotika, eller hormoner, og sannsynligvis også har hatt et bedre liv.
  Jeg liker å vite at jeg, så godt som mulig, ikke putter giftstoffer i kroppen min.
 3. Når jeg tenker på rensing, bruker jeg ofte ”grønne juicer” av grønnsaker. Fruktjuice må tas sparsommelig, siden de lett kan påvirke blodsukkeret. Juice med rødbete er sterkt blodrensende og kan mikses med alle grønne grønnsaker, f.eks. persille, forskjellige kåltyper, blomkarse og selleri.  Disse virker godt for å rense magen.  Er du sulten og ønsker en juice som du blir mett av, kan du  f.eks. tilføye lecithin granulat, hvetekim, gresskarkjerner, solsikkekjerner og linfrø.
 4. Et stort spørsmål for mange mennesker er ’hva er sunt å spise for oss?’ Det er utrolig mange dietter i dag f.eks. Paleo, Blodtypediett, diett mot for høyt blodtrykk og kolesterol, vegetarer, veganer, makrobiotisk, anti-ageing, ja listen er endeløs. Der er ikke så rart at vi føler oss totalt forvirret og usikre. For å forenkle det hele litt, har jeg laget noen få tommelfingerregler for meg selv.
 • Maten må ikke inneholde smaks- og andre syntetiske tilsetningsstoffer, eller konserveringsmidler. 
 • Jeg leser ofte etikettene på matinnpakningen. 
 • Jeg foretrekker mat med godt protein innhold og ikke alt for mange karbohydrater.
 • Jeg arbeider stadig med å unngå enhver form for sukker, spesielt hvitt sukker, som jeg anser som ren gift.

Tips

Kroppens organer gjennomstrømmes av energi på alle døgnets 24 timer. Hvert organ har en spesielt aktiv periode på to timer. F.eks. har leveren sin aktive periode mellom kl. 1 til 3 på natten.Leveren står også for våre følelser, som sinne, irritasjon, stress og utilfredshet – følelser jeg tror vi er mange som opplever i disse vanskelige tider. Utilfredshet kan resultere i at det er vanskelig å sove i denne tiden, eller at vi har mareritt. Er leveren trett, oppstår der også lettere depresjon. Derfor kan det være godt å sørge for ekstra hjelp til leveren og gå tidlig til sengs, helst mellom kl. 22-23.

En gode avgiftning kan også være å unne deg selv en deilig massasje, eller gå en tur i sauna. Jeg har ofte spurt meg selv om finnenes styrke kanskje skyldes bl.a. deres hyppige sauna besøk, som virker godt rensende?

Av Anni Dahms

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet