Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det Norske Magasinets hvitvinsguide, sommeren 2023

Det Norske Magasinets hvitvinsguide, sommeren 2023

Når varmen sitrer og solen steker er det vel ingenting som er bedre enn en lett, kjølig, forfriskende hvitvin. Menneskeheten har drukket hvitvin i mer enn 4000 år, og hvorfor ikke? Vin kalles da ikke «poesi på flaske» for ingenting. Hvitvin kan senke stress og bekymringer og hjelpe med søvnproblemer. Den inneholder flavonoider som har evnen til å drepe kreftceller og mineraler som hjelper å styrke knokler. Antioksidantene i hvitvinen kan beskytte hjerte og lunger, balansere blodsukker, forebygge forkjølelse, forbedre hjernefunksjon og forsinke aldringsprosessen. Trenger man flere grunner?

Tradisjonelt har Spania blitt sett på som et rødvinsland, men takket være teknologiske forbedringer og produksjonsutvikling i de siste par tiårene, har landet også blitt mer konkurransedyktig når det gjelder vino blanco. Spanske hvitviner gir god verdi for pengene, er allsidige og har stor variasjon. Landets mest populære hvitvin er i dag Verdejo som står for fire av ti solgte spanske hvitviner. I vårt nabolag foretrekker folk en semi-dulce (halvsøt) hvitvin eller til nød en lett drikkelig Chardonnay, så man må lete litt i hyllene i lokalhandelen for å finne en god tørr hvitvin. Min favoritthvitvin fra la Serranía de Ronda er La Real Fabrica de Hojalatas biodynamiske Moscatel Morisco (Pris rundt €20). Men siden jeg er langt fra en vinkjenner, har jeg søkt råd hos Det Norske Magasinets hjelpsomme vineksperter som har mye mer kunnskap om temaet enn undertegnede.

HVA SIER VINEKSPERTENE?

SIMPLY SPANISH WINES

Engelske Matthew Desoutter og Benjamin Giddings fra Simply Spanish Wines kommer med disse forslagene fra deres nettbutikk hvis du skal kjøpe hvitvin til hverdags eller fest i sommer:

Bico da Ran 2022: Mange spanske hvitvinstilhengere foretrekker Albariño-druen fra Galicia som sommervin, og Bico da Ran slår aldri feil. Det er en frisk, aromatisk hverdags-Albariño fra Salnés hvor Atlanterhavet praktisk talt skyller innover vinrankenes røtter. Vinen er laget av Fento Wines, et spennende vinprosjekt som startet i 2012 av en av Galicias mest respekterte ønologer, Eulogio Pomares som lager muntre og rimelige viner med lokale druearter i DO (Denominación de Origen) Rias Baixas. (Pris: €10.49 per flaske)

OVNI 2021: Vi har skiftet kurs og er nå 800 km lengre sør i den kalkholdige hvite jorden rundt Sanlúcar de Barrameda i Cádiz-provinsen. Atlanterhavet spiller fremdeles en rolle i denne utmerkede hvitvinen laget på Palomino Fino druen (som ellers er hovedingrediensen i mange vidunderlige sherryer). Med bare 11.5% alkohol er OVNI en perfekt vin til hverdagsbruk med en lett Fino-lignende nese samt mineral undertoner og en fristende og flyktig salt avslutning. (Pris: €13.49 per flaske)

Las Tinadas 2020: Topp vinskribent Jancis Robinson rangerte denne hvitvinen fra La Mancha som en av hennes favoritt hvitviner i 2022 med 17 av 20 poeng. Vinen som er lagret i leirkrukker, er frisk og velbalansert med en markant mineralprofil og et snev av Middelhavsurter og hvite frukter som gjenspeiler Verum-gårdens kalksteinsjord.

(Pris: €14.99 per flaske)

Xaxaxa 2022: En Xarel-lo og Chardonnay blanding fra familieprodusenten Can Vallès som har laget vin i Penedès regionen i Catalonia siden 1486 – 22 generasjoner, en etter den andre!!! Dette er en knusktørr økologisk hvitvin med lavt sulfatinnhold og 12% alkohol. Vinen har en deilig forfriskende smak av fersk pære og eple, hvite blomster og azar. (Pris: €33.00 for en kasse med tre flasker direkte fra produsenten)

Bespén Blanco 2022: Chardonnay-tilhengere vil bli begeistret for denne nydelige tørre vinen fra foten av Pyreneene. Den ‘flyvende vinmakeren’ Luis Oliván har laget viner i det nord-østre Huesca og det nord-vestre Bierzo, i tillegg til i Gredos fjellene vest for Madrid. Druene høstes om natten når det er kjølig for at frukten skal være i topp tilstand. Nok en vin som går til nesten all slags mat og som i tillegg er litt av et røverkjøp. (Pris: €7.49 per flaske)

GOLF Y VINOS

Svenske Dan Olsson fra vinbutikken Golf y Vinos i Mijas Costa kommer med de følgende forslagene:

Fillaboa: Denne vinen som har vunnet mange priser, dyrkes på kun 50 hektar i Salvaterra de Miño i Pontevedra. Fillaboa passer til alle typer skalldyr samt tunfisk og torsk eller min personlige favoritt – havkreps! Den har friske dufter av fersken og grapefrukt, er mineralsk og har godt syreinnhold. (Pris rundt €13)

Señorio de Rubios: Blant hvitvinene i Rias Baixas med albariño-druen finner man Señorio de Rubios som i april vant prisen Gran Baccus de Oro – den største vinprisen man kan vinne i Spania. (Pris rundt €10) Andre druer fra Rias Baixas er Godello som er fantastisk til blekksprut, samt Torrontes og Treixadura.

Gran Leiriña 2022: Det finnes flere fine vindistrikter i Nordvest-Spania. Et av disse er DO Ribeiro som ligger nord for Portugal, hvor de lager den utmerkede vinen Gran Leiriña 2022. 100% Treixadura-drue med duft av hvite blomster, sitrus samt tydelige toner av drue, god syrebalanse og lang ettersmak. Et utmerket valg til alle torskeretter. (Pris rundt €12)

Barbazul Chardonnay: Forflytter vi oss 70 mil sørover, havner vi i Jerez-området hvor det også finnes noen utmerkede hvitviner. Chardonnay druen som trives i den kalkrike jorden i distriktet DO Tierra de Cádiz, dominerer. Her er det store høydeforskjeller og temperaturen veksler mellom varme dager til kalde netter. Barbazul Chardonnay er gjæret på ståltank og tappes deretter rett på flaske. Den minner mye om de franske Chardonnay vinene fra Bourgogne-distriktet og er mineralsk, fruktig og tørr. (Pris rundt €9)

Xarel-lo 100 %: Musserende cava lages mest i de Nordøst-Spania, fortrinnsvis med Macabeo, Parellada og Xarel-lo druer. Disse druene brukes også til vanlige hvitviner, og her synes jeg at en god Xarel-lo er vanskelig å slå. Den lille produsenten Cavas Bohigas lager en 100% Xarel-lo som er en fantastisk vin med toner av hvite frukter som eple og pære samt ananas, godt syreinnhold og flott struktur. Vinen passer til alle typer skalldyr forretter og hvite oster. (Pris rundt €8)

Lirum 2022: Det siste hvitvindistriktet er DO Rueda med favorittdruen Verdejo. En perfekt match til salt sjømat som reker og kreps. Prøv en Lirum 2022 som har tydelig hyll, sitrus og druekarakter i smaken. (Pris rundt €6)

Eivind og Kjersti fra La Urraca

LA URRACA
Og sist, men ikke minst, her er hva vår egen norske vinekspert, Eivind Karlsen fra herregården La Urraca, anbefaler oss:

Sommer og hvitvin hører sammen. Punktum. (Når det er sagt, så greier vi nok et glass hvitvin eller to hele året …) På sommeren foretrekker vi litt yngre, slanke viner med god friskhet og syre som gir en svalende opplevelse når solen står høyt på himmelen. Spania har mye god hvitvin, og det er nesten blasfemisk å ikke nyte disse når vi tross alt er i Spania. Her er et lite utvalg.

Albariño: I Galicia produseres noe av Spanias aller beste hvitviner. Prøv en Albamar fra Bodegas Albamar fra Rias Baixas, en klassisk 100% Albariño med aromaer av grønn sitrus og grapefrukt. (Veiledende pris: €19.00)
En litt rimeligere vin fra samme område er Terras de Lantaño også en 100% Albariño. Om sommeren ville vi valgt en ung årgang. (Veiledende pris: €9.50)

Godello: Litt lengre øst i Galicia ligger Valdeorras-området hvor de begynt å dyrke druen Godello igjen. Noen entusiaster som har fått liv i noen gamle vinstokker, har begynt å produsere fantastiske viner. Vinen minner litt om Albariño, men er noe mer kompleks med en lang avslutning. Prøv Rafael Palacios sin Louro (Veiledende pris: €21.00) eller Emilio Moros La Revelia 2019 (Veiledende pris: €25.00)

Verdejo: Når gradestokken nærmer seg 35 grader, er det umulig å komme unna en Verdejo. I Rueda produseres Verdejo og Sauvignon Blanc side om side. De trives i samme terroir, men la oss styre unna den mer internasjonale Sauvignon Blanc og prøve en Verdejo. Her på La Urraca anbefaler vi en 100% Verdejo fra Bodegas Menade (Veiledende pris: €10.00) eller Javier Sanz’ Verdejo (Veiledende pris: €11.00) som begge er gode representanter for vinstilen fra Rueda.

Monticara: Det er også mye god hvitvin fra DO Sierra de Málaga. Druene dyrkes på mellom 700 – 1000 m.o.h. med relativ store temperaturvariasjoner mellom dag og natt. Det gir de mulighet til å produsere friske, tørre viner med godt syreinnhold. Málaga-området mest kjent for sine søte viner, men vi anbefaler absolutt å prøve noen av de tørre vinene i sommer. De lages både på druen Moscatel og Pedro Ximenez. Prøv Victoria Ordoñez’ Monticara 100% Moscatel. Garantert en god opplevelse. (Veiledende pris: €28.00)

Nyt sommeren og de gode spanske hvitvinene, og husk å server vinen godt avkjølt med ikke altfor mye i glasset av gangen.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.