Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det er ‘bare’ min psoasmuskel

Det er ‘bare’ min psoasmuskel

Jeg ble selvfølgelig glad på hennes vegne og ønsket henne til lykke, mens jeg samtidig litt surt la til at jeg ville være glad selv hvis jeg bare kunne gå uten ryggsmerter.

Hun kom raskt tilbake med et litt kort og tørt svar: «Kanskje det er din psoasmuskel som plager deg? Hvis du vil, kan du finne noe om den på min hjemmeside.»

Først følte jeg meg flau. Som sykepleier og tidligere lærer i anatomi kunne jeg overhodet ikke huske noe om en psoasmuskel, selv om jeg synes jeg er ganske god til å huske de forskjellige musklene. Til min unnskyldning viste det seg at navnet var annerledes da jeg fant muskelen i min anatomibok. Psoas er den store lendemuskelen, eller musculus psoas major.

Men min nysgjerrighet var vakt, og jeg gikk straks inn på nettsiden hennes – lindskinesiologi.dk og fant artikkelen på bloggen.

Der oppdaget jeg en enkel og lett forståelig beskrivelse av psoasmuskelens funksjon, samt de problemene den kan føre til.

Og her kommer min aha-opplevelse, en kunnskap jeg av hele mitt hjerte skulle ønske jeg hadde skaffet meg for mange år siden. Hvorfor har ingen fortalt meg om den før? Mange har jobbet med min muskelfunksjon, men ingen har fortalt meg om akkurat denne spesielle muskelen.

Psoasmuskelen starter ved den 12. brystvirvel (T12) på begge sider av ryggraden og løper ned til den 5. bukvirvelen, videre ned gjennom bekkenet og heftes på den øverste delen av lårbeinet (trochanter minor femoris) Av forløpet fremgår det at den forbinder overkroppen med underkroppen. Psoasmuskelen ligger dypt og har stor innvirkning på mange av våre funksjoner. 

Ved å følge muskelen fant jeg en stor medvirkende årsak til mange av de vanskelighetene jeg sliter med, og har slitt med i mange år.

En stram og uelastisk psoasmuskel kan være strammere på den ene side enn den andre. Min psoasmuskel er strammest på høyre side, antagelig fordi jeg som 12 åring fikk fjernet et stort leddbånd rundt min høyre hofte.

Noen av de problemene jeg nikker gjenkjennende til, er buksmerter, inntilbeins (innovervendte føtter), hovne bein, vanskeligheter med å rotere hoften utover, slik at bevegelser av ryggraden hemmes, noe som fører til knesmerter. På grunn av psoasmuskelens innflytelse på diafragma (mellomgulvet), føler jeg helt bestemt at den også var medvirkende til mine hjerteproblemer. (De startet med pusteproblemer – som heldigvis nå er overstått.) 

Psoas kan medvirke til mange andre lidelser. Du kan lese mer om dem på min datter Grethes hjemmeside. Dessuten har hun akkurat kommet ut med en bok på dansk som heter ‘Inspiration til at styrke kroppens selvhelbredende kræfter’. 

Årsakene til min stramme psoasmuskel kjenner jeg også igjen:

 • Mye av mitt arbeid er sittende.
 • Stress, frykt og angst, da psoasmuskelen er den første muskelen vi spenner ved nevnte tilstander. Det betyr at muskelen ofte påvirkes av følelsene våre. Derfor kalles psoasmuskelen også for ‘sjelens muskel.’

Folk spør ofte bekymret hva som er galt når jeg ynker meg når jeg reiser meg fra stolen. Mitt svar er nå: ”DET ER BARE MIN PSOASMUSKEL!”

Av andre årsaker kan nevnes:

 • Belastende trening og mosjon, f.eks. løping.
 • Dårlig kost, med f.eks. mange sukkerholdige matvarer, for mye alkohol og kaffe eller andre drikker/mat med koffein. Det stresser kroppen og dermed din psoasmuskel.

Psoasmuskelen er involvert i mange andre av kroppens funksjoner, som f.eks. nyrefunksjonen, siden muskelen ifølge den kinesiske meridianlære er forbundet med nyrene, og dermed også har innvirkning på deres funksjon. Nyrene har stor betydning for vår livskraft, men har også innflytelse på mange organer, som f.eks. skjelett, tenner, hår og negler. Også hjernemassen samt ryggmargen påvirkes av nyrene.

Kosten

For å ha en sterk og sunn psoasmuskel må du også ha sunne kostvaner. Det er fint med gode tilskudd, men din daglige sunne kost er fremdeles grunnlaget. 

Fjern alle sukkerholdige matvarer fra kosten din. En så enkel forandring kan ha mirakuløse virkninger. Personlig anbefaler jeg også å fjerne alt kunstig søtstoff. Det trigger søthungeren. Det er bedre å slutte tvert med sukker, og i løpet av to uker er ditt sukkerbehov forsvunnet og du kan absolutt ikke forstå hvordan sukker tidligere kunne friste deg sånn.

Spis godt med økologiske grønnsaker, som gulrøtter, selleri, paprika i alle farger, avokado, asparges, slangeagurk (fantastisk styrkende for både nyrer og binyrer), broccoli, grønne bønner, erter, artisjokk, all slags løk, rødbeter, sopp, poteter, aubergine, kåltyper – hvit, rød, grønn, blomkål og kinakål er alle styrkende. 

Spis også de gode økologiske fruktene, som inneholder masse vitaminer og mineraler. Drikk gjerne saften av en halv sitron blandet med lunkent vann på fastende hjerte om morgenen. Det virker rensende og styrkende. Andre gode frukter kan være appelsin, mandariner og grapefrukt som skyller giftstoffer ut av kroppen og styrker immunforsvaret, alle typer bær (husk også stikkelsbær), ananas, bananer, fersken, aprikos evt. som tørkede, vindruer og rosiner, dadler, epler og pærer.

Suppler gjerne med nøtter og frø av alle slag, f.eks. kokos og hasselnøtter, paranøtter, cashew, pistasje, peanøtter, gresskarkjerner, sesamfrø og pinjekjerner.

Av kjøtt er det best med lette kjøttsorter, som høne, kylling og kalkun, evt. litt kalvekjøtt og lam. Spis også gjerne masse fersk fisk, som rødspette, flyndre, ørret, fersk torskerogn og selvfølgelig også de fete fiskene, som makrell, laks, sardiner m.m.

Unngå for mye alkohol og kaffe og bruk i stedet velsmakende urteteer, gjerne som grønn te og evt. med brennesle. Brennesle er rik på jern, kalk, kalium og mangan og A- og C-vitamin og er proteinholdig. Husk også å drikke nok rent vann. Mangel på vann kan også føre til smerter.

Kosttilskudd

 • Som vanlig anbefaler jeg at du som base tar et godt vitamin-/mineraltilskudd. Det kan være en god idé med en kur med Longo Vital, som opprinnelig ble ‘oppfunnet’ av den nå avdøde danske legen og ildsjelen Flemming Nørgaard. Jeg tror Longo Vital er spesielt god til denne trette muskelen fordi den utover å inneholde vitaminer også inneholder 6 nøye utvalgte urter.
 • En god idé er å ta eplesidereddik. Det styrker hjertet, gir energi samt danner base. Mange som har smerter, lager for mye syre.
 • Ta gjerne et tilskudd av ingefær. Ingefær motvirker leddsmerter, ømme og stive muskler og kan i flere tilfeller lindre knesmerter.
 • Curcumin, som de fleste kaller gurglemeie, er, når den kjøpes som tilskudd, sterkt antiinflammatorisk og smertehemmende.
 • Gurglemeie kan med fordel tas sammen med Boswellia, evt. i samme produkt. De to urtene har vist seg å sammen ha en synergistisk effekt på mange former for ledd- og muskelsmerter.
 • MSM (methylsulfonylmethan) er et stoff som demper betennelse og leddsmerter.
 • Sammen med dine vitaminer og andre kosttilskudd kan du ta et godt Omega-3-tilskudd, som finnes både flytende og som kapsler. Til vegetarer og veganere finnes det tilskudd fra alger. Omega-3 virker mildt smertestillende.
 • Sørg for å få godt med proteiner. Muskler bruker proteiner, men er din psoasmuskel spent, kan det kanskje være vanskelig for muskelen å ta opp nok protein. Da kan det være godt med et lettabsorbert tilskudd av proteinpulver.
 • Er smertene fra psoasmuskelen stressrelatert, kan det være en god idé med ekstra tilskudd av C-vitamin, da stress øker kroppens forbruk av C-vitamin.
 • Planten Ashwagandha kan medvirke til å motvirke stress og nervøsitet.
 • Urten Bacopa har i mange år vært brukt i ayuervedisk medisin. Den kan medvirke til å dempe angst og stress og øke konsentrasjonsevnen.

Tips

På min datters blogg finnes mange enkle og effektive yogaøvelser. De er alle lette å gjøre uten større kunnskap og øving. Grethe kan kontaktes på +45 29 79 00 19 eller via mail info@lindskinesiologi.dk

Du kan også finne øvelser på nettet av ulik vanskelighetsgrad.

Hvor lang tid du har behov for å utføre øvelsene daglig, kommer an på hvor mye du trenger å strekke, og hvordan ditt daglige program ser ut, men jeg anbefaler å gjøre noen øvelser hver dag. F.eks. kan bare 10 minutter være en stor hjelp. Sitter du det meste av dagen, kan du evt. innføre en plan hvor du reiser deg hvert 45. minutt og gjør noen få strekkeøvelser.

Vær oppmerksom på hvordan du lever. Unngå alle former for stress. Vær bevisst både psykisk og fysisk på å forbedre din psoasmuskels funksjon.

Vær bevisst på at kroppens celler husker alt som har skjedd i livet ditt, og hva som skjer akkurat nå – glede, sørgelige opplevelser, negative tankemønstre osv.

Din psoasmuskel påvirkes av frykt, angst og stress. Følelser vi alle kjenner til i større eller mindre grad. Spesielt mediene er gode til å fore oss med angst og frykt. 

Hils hver dag med glede, jeg vet det kan være vanskelig mange ganger. Vi skal også ha lov til å føle sorg og sinne, men la likevel glede og takknemlighet være dine beste følgesvenner. Øv deg på å være oppmerksom på de fine opplevelsene i din hverdag. Finn frem latteren. Plutselig opplever du at de positive og glade tankemønstrene fyller din hverdag, og at livet er godt å leve. 

Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.