Månedsmagasinet på Costa del Sol
Høy kvalitet på det spanske helsevesenet

Høy kvalitet på det spanske helsevesenet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kvaliteten på helsevesenet er veldig høy i Spania, spesielt i byene. Det er også en privat helsesektor, og det anslås at rundt 15% av befolkningen, de fleste i Madrid og Barcelona, ​​bruker en privat behandling. Både den offentlige og private helsesektoren kan i dag tilby effektive løsninger, og det finnes flere aktører som leverer medisinsk utstyr og forbruksmaterialer til den spanske sunnhetssektoren. Her hjemme er det også flere aktører som leverer effektive løsninger og kvalitetsprodukter til primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og blant annet på webshop.no.alere.com kan man få alt det man trenger til de profesjonelle markedene. 

Det offentlige står for 80%

Alle spanjoler har rett til fritt legevalg, og nesten alle har muligheten til å avtale time hos fastlegen innen 1 dag. Omtrent 8% antas å måtte vente 2 til 4 dager for å få en avtale. Allmennlegen skal sørge for legehjelp i hjemmet i akutte tilfeller, og han eller hun henviser pasienter til spesialister, men ikke til fødselsleger eller optikere.

De fleste leger jobber sammen i medisinske sentre. Henvisninger til spesialister gjøres vanligvis som henvisninger til spesialistklinikker som kan utgjøre en avdeling på et sykehus, eller de kan være uavhengige klinikker. Totalt er det rundt 800 sykehus i Spania. Nesten 2/3 av sykehussengene finnes på offentlige sykehus, hvor 80% av all sykehusbehandling foregår. 

Akutt behandling og andre tjenester

Alle offentlige sykehus er åpne 24 timer i døgnet for akutt behandling. I hver eneste administrative region i Spania er det minst ett stort offentlig sykehus som er utstyrt og bemannet med den mest avanserte teknologien og i stand til å utføre høyspesialiserte behandlinger.

Pasienter trenger ikke betale for medisiner eller annen behandling mens de er innlagt, men de må betale omtrent 40% av medisinprisen de får forskrevet utenfor sykehuset. Selv om pensjonister og arbeidsledige så langt har blitt fritatt for denne medbetalingen, planlegger den spanske regjeringen å innføre en 10% utbetaling for pensjonister.

EU(og EØS)-borgere kan få gratis medisinsk behandling i Spania ved å presentere sitt europeiske helseforsikringskort (det blå kortet), selv om det på det sterkeste anbefales at ferierende tegner privat forsikring.

Spanjolene lever lenge

Forventet levealder i Spania er estimert til 82,8 år, noe som er en av de høyeste i Europa! I følge European Observatory of Health Systems’ gjennomgang av Spania har det blitt notert en nedgang i hjerte- og karsykdommer og dødsfall fra kreft det siste tiåret. Og det er kanskje noe i gazpachoen eller paellaen som gjør at Spania nå kan kalle seg et av verdens sunneste land å bo i. Forskere sier nemlig at spanjolenes matvaner er med på å heve helsenivået. Deres middelhavskosthold supplert med ekstra jomfruolivenolje og nøtter er en direkte årsak til dette, ifølge en studie ledet av University of Navarra Medical School.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet