Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nye horisonter på Mobile World Congress

Nye horisonter på Mobile World Congress

Verdens største messe innenfor mobiltelefoni, Mobile World Congress i Barcelona overgikk seg selv i år hva angår størrelse og antall besøkende. Med over 72.000 deltakere, 1700 stands og et utvidet areal på 94.000 m2, tilsvarende 40 fotballbaner, bød messen på uoverskuelig mange nye trender. Kevin Freij, adm. direktør for www.mymobilesecurity.com, guider oss gjennom de viktigste nyheter og forteller om sin egen agenda som representant for et av de eneste skandinaviske sikkerhetsfirmaer på messen.

Mobile World Congress er ikke stedet, hvor Kari og Ola Nordman lar ettermiddagen gå med til å se på nye mobiltelefoner. Dette er en bransjeevent der kun få sluttbrukere deltar, noe som også avspeiles i prisene på inngangsbillettene som ligger fra 700 euro opp til 5000 euro, hvis man deltar uten invitasjon.
Årets tema ”The New Mobile Horizon” hadde til hensikt å ta oss med inn i framtiden for å gi oss en smaksprøve på hva vi kan forvente oss fra mobilindustrien – en bransje som har vokst eksplosivt de siste 10 årene og som ifølge eksperter vil fortsette å rase av gårde i takt med at en større og større del av jordens befolkning får sin egen mobiltelefon. Nye anslag viser at det i dag finnes rundt 6 milliarder mobiltelefoner på verdensplan og at omkring én milliard av dem er smartphones. I år forventes over 50 % av alle solgte telefoner å være en smartphone, og tallet stiger i 2016 til 67 % – en økning de færreste for bare fem år siden hadde forutsett.
Kevin Freij fra www.mymobilesecurity.com som lager sikkerhetsservice og applikasjoner, representerer et av de få skandinaviske sikkerhetsfirmaene på messen i år. Han er imponert over messens størrelse og informative nivå, selv om de store produktnyhetene har uteblitt.
”Jeg kan godt forstå at pressen hadde ønsket seg flere banebrytende produktlanseringer, men til gjengjeld får de en fascinerende smaksprøve på framtidens bruk av de nyeste teknologier i bransjen”, sier han. Han peker på tre områder som ifølge ham har vært messens mest interessante.

 


Kevin Freij stiftet MYMobileSecurity i 2009 sammen med danske Janus Rægaard Nielsen og svenske Jonas Borgh. Virksomheten har kontorer i Stockholm, Barcelona og Marbella. Antivirus-appen MYAndroidProtection er deres mest solgte. Den har over 5 millioner downloads og får omkring 100.000 nye brukere i uken. Det finnes en gratis versjon på Google Play.

1. Near Field Communication (NFC)
NFC er ikke en ny teknologi, men den har ennå ikke hatt sitt store globale gjennombrudd. NFC er en nettverksteknologi som virker trådløst på korte avstander og som muliggjør trådløs forbindelse mellom to enheter som befinner seg i nærheten av hverandre og som kun krever at den ene enheten er påslått for å fungere. NFC brukes primært til å dele data, pare enheter (forbinde enheter ved at de streifer hverandre) og utføre transaksjoner.
Organisatoren av Mobile World Congress har prioritert NFC på årets messe ved å gi deltakerne muligheter for å prøve teknologien i praksis og stille opp NFC-terminaler rundt omkring, slik at man med sin egen telefon kan få adgang til ekstra informasjon og har mulighet for å hoppe over de lange køene når man ønsker å betale for lunsjmaten. Maten betales nemlig over mobilen.
Nettopp mobile betalinger, mobile payment, holder på å bli utbredt i utlandet, bl.a. USA, der f.eks. kaffekjeden Starbucks har innført teknologien med suksess. Det er meningen at teknologien skal kunne erstatte tog-, metro- og busskort, sykeforsikringskort, kredittkort, kontanter, ja alt hva man ellers har i pungen. Det er likevel et par ulemper ved NFC som gjør dens gjennombrudd litt komplisert, mener Kevin Freij.

”Først og fremst krever det at din mobiltelefon har implementert teknologien, hvilket kun gjelder for de nyeste modellene. Selv om det kommer 300 millioner telefoner med NFC på markedet i år og alle større fabrikanter har valgt å implementere teknologien, er det fortsatt en torn i øyet at Apple inntil videre har sagt nei takk. Det er også en ulempe at det er snakk om en ny teknologi som krever ekstrautstyr for å bruke den, framfor om man hadde kunnet videreutvikle den teknikken som allerede finnes. Men potensialet er enormt, og det stiller også nye krav til sikkerheten, og her må slike som jeg være våken, hvis vi skal følge med på utviklingen.

2. Connected living
Mulighetene i fenomenet ”maskin- til maskin-kommunikasjon” eller ”connected living” ble vist fram via en helt mobildrevet by som man hadde konstruert med rådhus, butikker, hus, bilverksteder, veier, hotell, legesenter og kafeer. ”I fjor år så vi et ”connected” hus, og i år har man så utvidet til en hel by. Teleoperatørene jubler fordi de ser mulighetene for vekst.
Personlig finner jeg utviklingen svært spennende, og jeg gleder meg til den dagen hvor jeg kan låse min bil, åpne garasjeporten og hoveddør, deaktivere alarm, slå på aircond, lys, musikk, bestille take-away, skifte tv-kanal og måle blodtrykket med den samme telefonen.”

3. Webbaserte apps
De aller fleste av verdens smartphones kjører på styresystemene Android eller Apples iOS, som er basert på apps som downloades fra nettet. På messen så vi en rekke nye styresystemer, bl.a. Firefox OS som kjører med webbaserte apps som ikke behøver downloades. Vinner den ideen fram, er det en fordel for utviklerne som slipper å betale en del av omsetningen til f.eks. Google for salg via Google Play. De slipper også å utvikle tre-fire versjoner av sine apps, fordi disse webbaserte apps virker på tvers av styresystemer. ”Firefox-plattformen fødtes i sterk motvind, og den spås ikke store sjanser, men det gjorde heller ikke Googles Android-system da det kom for fem år siden, så det blir spennende å se hvordan den klarer seg. Det er alltid bra med konkurranse som til syvende og sist kan komme brukerne til gode”, mener Kevin Freij.

 

Et nytt nivå
Selv om Kevin Freij er begeistret for gadgets og ny teknologi, har det likevel ikke vært hans primære formål på messen. Mye av tiden kunne man finne ham på GSMAs stand der han demonstrerte MYMobileSecuritys sikkerhedsapps for potensielt interesserte operatører. GSMA er en verdensomspennende virksomhet som bl.a. organiserer Mobile World Congress, og som eier en interesseorganisasjon for mobil- og teleoperatører. ”Vårt samarbeid med GSMA er vi stolte av”, sier han, og fortsetter:
”For et firma som MYMobileSecurity er det stedet der vi får mulighet for å møte nye og eksisterende samarbeidspartnere fra hele verden. Vi har jo rundt 80 samarbeidspartnere verden over og nye kommer hele tiden til, så vi sparer både tid og penger ved å kunne møte noen av dem her. I år avholdt vi en rekke produktive møter med Nord-Afrikas største mobiloperatør Zain Group som vi har innledet forhandlinger med”. Kevin Freij forteller at de fokuserer på Sudan til å begynne med, og deretter vil man utvide med andre land.
”Nord-Afrika utgjør et stort upcoming market som er i rivende utvikling. Bare i Sudan er det 20 millioner potensielle kunder som kunne tenkes å installere våre sikkerhessapps via webportaler og salg fra butikker. Bare dette samarbeidet åpner opp for helt nye vekstmuligheter”, sier han og tilføyer at MYMobileSecurity også har startet opp et samarbeid med Telecor som eies av spanske El Corte Inglés – Europas største varehus. ”Jeg er overbevist om at 2013 blir året da også MYMobileSecurity når nye horisonter slik at vi kan ta virksomheten til et nytt nivå.”

 

Av Stine Mynster

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.