Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

De tok en spansk en, bygde om og ga nytt liv til gamle og nedlagte jernbanespor. Sånt blir det flotte sykkelveier av. 2.000 kilometer for å være nøyaktig! I år fyller Vías Verdes – grønne spor – 20 år.

– Venga, Kom igjen! roper lille Marta og heier fram storesøsteren og faren. Utenfor den lille byen Cabra høyt opp på det andalusiske slettelandet er den lille familien på søndagstur. I dag har de lagt sykkelturen på traseen der det gamle damplokomotivet – oliventoget – tidligere fraktet olivenoljen ned til lavlandet og til den spanske Middelhavskysten.

Vías Verdes
Går det som stiftelsen for spanske jernbaner, Fundación de los Ferrocariles Españoles – FFE – håper, skal enda flere syklister fra inn- og utland i årets jubileumssesong få øynene opp for det fenomenale sykkeltilbudet som de mange nedlagte jernbanesporene rundt om i hele Spania har å tilby. For du finner dem over alt, Vías Verdes (grønne spor), fra Baskerland i nord, via Madrid-området midt i Spania til Katalonia og Barcelona i nordøst, fra Andalucía her i sør og opp til La Rioja.

Stadig flere ruter
Allerede i 1993 begynte istandsettingen av de gamle togtraseene, og per i dag er 102 skiltede ruter rundt om i hele Spania satt i stand. De korteste er på bare rundt 6 km, på de lengste sykkelrutene kan du sykle over 100 km. Dekket er stort sett grus eller asfalt. Til sammen har lokale og regionale myndigheter, organisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner investert 143 mill. euro for å gjøre de gamle toglinjene om til Vías Verdes.

Vías Verdes har høstet stor internasjonal anerkjennelse, og titusenvis av mennesker benytter Vías Verdes i fritiden, i helger og i ferier. Flere enn 70 gamle stasjonsbygninger er rehabilitert til overnattingssteder, kafeer, sykkelutleie, osv. Og selv om 2.000 km allerede er satt i stand for syklister, turgåer, rulleskøyter, rullestoler og barnevogner, jobbes det iherdig for å utvide tilbudet. Det er nok av jernbanetraseer å gå løs på, for det finnes fortsatt 6.000 km med nedlagte jernbanespor rundt om i Spania. Nesten halvparten er eid av det spanske jernbaneverket ADIF.


I dalsiden ovenfor den lille byen Cabra har lille Marta, storesøsteren og faren funnet sitt sykkelparadis. På traseen til det gamle oliventoget er jernbanesporene borte og erstattet av asfalt og grus. Foto: Arne Bjørndal


50 km – No problem

Sykkelrutene er ikke sammenhengende, men består av etapper av ulik lengde. Syklister med litt trening har ingen problemer med å tilbakelegge mer enn 50 km på sykkel per dag. Fordi traseene opprinnelig ble brukt av det smalsporede toget, var det store begrensninger når det gjelder stigning, bakker, svinger, og lignende. For deg som syklist betyr det lite krevende terreng, jevne og slakke svinger, få bakker og ikke altfor bratte bakker.

Et annet Spania
Vías Verdes slynger seg gjennom den delen av spansk natur der den moderne turismen er lite utbredt. Du bestemmer selv hva du vil oppleve, enten det er kystområder, innlandsnatur, storbyer eller landsbyer. Over høye broer, inn gjennom trange fjellpass, over det åpne og vakre slettene, gjennom olivenlunder, vinmarker og langs Middelhavets bredder, går det. Det er bare å kaste seg på sykkelen! Når du har syklet deg gjennom den ene ruten, er det som oftest enkelt og greit og bare sette seg på et lokaltog eller buss og dra dit hvor neste etappe begynner.

Grønn turisme
Dette er miljøvennlig turisme på sitt beste. På Vías Verdes er det nemlig forbudt med motorisert ferdsel. Ikke en gang mopeder får bruke dette rutenettet. Dermed er det apostlenes hester og rå pedalkraft som gjelder der du trygt og med respekt for miljøet, beveger deg gjennom landskapet og opplever spansk kulturarv på sitt aller beste.
De fleste sykkelrutene er godt merket. Mange steder er det satt opp skilt som hele tiden holder deg oppdatert om landskapet og spesielle forhold som knytter seg til spansk historie.

Vår og høst
Når du vil ut og oppleve spansk natur fra sykkelsetet, er det lurt å ha med passende utstyr; sportsklær, komfortable sko, lys til sykkelen (det finnes flere tunneler uten lys), en lett ryggsekk med vann og mat og selvsagt en sykkel.

Har du ikke egen sykkel, kan du flere steder leie en. Vår- og høstmånedene, fra nå i mars til juni og fra september til desember er de beste månedene å dra på sykkeltur. I sommersesongen kan det fort bli altfor varmt. Dessuten er spansk natur på sitt frodigste om våren og høsten.

Organiserte turer
Det finnes også spesielt tilrettelagte ruter for deg som vil sykle med andre. Blant annet arrangerer FFE to ganger i året (i mai og oktober), to-ukers sykkelturer som omfatter Spanias viktigste Vías Verdes, gjennom 14 etapper og over 400 km.

Turen omfatter også besøk innom en rekke kjente byer som Sevilla, Ronda, Granada, Valencia, Barcelona, Girona, i tillegg til naturlandskap, fjell og nasjonalparker.

Du kan selvsagt også sykle disse rutene på egenhånd, dra til andre tider og legge opp dine egne ruter etter spesielle ønsker. Det er lett å kombinere sykkelturene med bading, soling eller besøk på noen av de mange attraksjonene som Spania er så rikt på.

Les mer: www.viasverdes.es (engelsk og spansk)

Populære ruter
I tillegg til Vías Verdes finnes det andre spanske sykkelruter som er lagt mer opp som temaruter. Her er noen eksempler:

Pilegrimsruten: En av Europas mest kjente pilegrimsruter som går fra den franske grensen i Nord-Spania og helt vest på den iberiske halvøya, til Santiago de Compostela. Denne ruten er populær å gå, men hele eller deler av den kan også med stor fordel tilbakelegges på sykkel. Du bestemmer selv hvor lange etapper du vil dele turen opp i.

Les mer: www.caminosantiago.com

El Cid-ruten: Her beveger du deg i fotsporene til Spanias nasjonalhelt El Cid Campeador, gjennom områder som Burgos og Sigûenza. Mye variert landskap, med naturparker og historiske byggverk som kloster og festninger.

Sølvruten: Denne ruten krysser hele landet på tvers, fra Sevilla i sør til Gijón i nord. En tusen kilometer lang tur med fokus på det romanske Spania.

Don Quijote-ruten: Denne 400 km lange ruten tar deg med til Don Quijotes ridder Sancho Panza fantasifulle oppdagelsestur i Castilla-La Manchas flate landskap. Her sykler du forbi vindmøller og koselige landsbyer.

Les mer: www.elquijote.org

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet