Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser: Endelig noen positive nyheter

Kjære leser: Endelig noen positive nyheter

Ja, vi er lei av dårlige nyheter. Vi fortviler over alle husutkastelsene og den skyhøye arbeidsledigheten, vi rister på hodet over smøring, svarte penger og korrupsjon blant  politikere, vi raser over kutt i skole- og helsevesen og over at en generasjon spanske ungdommer verken får jobb eller muligheter til å realisere sine framtidsdrømmer, etablere seg i egen bolig, stifte familie og få barn.

De siste månedene har spanske fjernsynsstasjoner spydd ut reportasjer om all elendigheten i Spania. Selvsagt skal og må de det. Det er fjernsynskanalenes forbannede plikt å servere oss nyhetene, uten å skjele til om de er negative eller positive.

Mitt prosjekt de siste ukene har vært å lete etter alternative nyheter, ett eller annet som kanskje kan peke på en vei ut av elendigheten, få oss til å tenke mer positivt og forhåpentligvis se lysere på framtiden. Her er noen eksempler:

Hvis bilindustrien er et barometer for å måle Europas framskritt med økonomiske reformer, ser det lyst ut for Spania. I forrige måned ble det kjent at japanske Nissan skal investere 130 millioner euro (nesten 1 mrd. norske kroner) i sin bilfabrikk i Barcelona. Målet er å produsere opptil 80.000 biler i året fra 2014. Bakgrunnen er en avtale med spanske fagforeninger om å begrense lønnsveksten og endre arbeidsbetingelsene slik at flere kan ansettes og produksjonen økes. Det hører med at også Ford, Renault og Volkswagen vil utvide produksjonen i Spania, fordi lavere kostnader gjør Spania til et stadig mer konkurransedyktig land for produksjon og eksport av biler.

”Spania er det neste Tyskland”, heter det optimistisk i en artikkel som Aftenposten publiserte midt i februar. Det er den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley som mener at Spania kan dytte Tyskland ned fra tronen som den sterkeste eksportnasjonen i Europa. Ifølge bankens analytikere er det økt spansk konkurransekraft som gjør at landet om tre til fem år kan konkurrere med Tyskland som den sterkeste eksportledede økonomien i Europa.

Den spanske produktiviteten er økt 11 prosent siden midten av 2008, eksporten er på rekordhøy, og en handelsbalanse som tidligere viste blodrøde tall, er på vei mot overskudd. I slutten av februar offentliggjorde Málaga-avisen Sur tall som viser at eksporten av jordbruksprodukter fra Malaga-provinsen øker sterkt, særlig i markeder som Russland, Kina og USA.

Fallet i boligprisene kan ha stanset, melder avisen El Mundo. Riktignok tyder mye på at gjennomsnittsprisen på boliger i hele Spania sett under ett, vil falle også i 2013. Men ifølge avisen gir ferske tall fra januar i år håp om at fallet i boligprisene bremser opp. Det er eiendomsportalen på internett, fotocasa.es, som viser at gjennomsnittsprisene på en bolig i Spania i januar i år var på 1.890 euro per kvadratmeter bolig. Det er samme beløp som måneden før. Det er første gang siden 2010 at boligprisene ikke har falt. I seks av de ti sammen 19 spanske communidad´ene har tvert om de gjennomsnittlige boligprisene gått opp fra desember 2012 til januar i år. Her i Andalucía har boligprisene økt med 0,7 prosent.

Sist, men ikke minst hører det med til bildet at kriminaliteten i Andalucía falt med tre prosent i 2012 og ligger nå på det laveste nivået på 12 år. I sju av provinsene i Andalucía har kriminaliteten falt i forhold til 2011. Det ble begått 19 prosent færre drap i 2012 enn i 2011, og kriminalitet forbundet med korrupsjon har falt med 26,6 prosent. For hele Spania sett under ett, har antallet kriminelle handlinger falt med 0,7 prosent fra 2011 til 2012. Dermed er Spania fortsatt et av de minst kriminelle land i Europa.

Det blir hevdet at når noe er for godt til å være sant, ja så er det faktisk det. La oss håpe det ikke stemmer denne gange!

Av Arne Bjørndal – arne@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.