Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Etter krisen i 2008, som jo rammet spanjolene særdeles hardt, vokste det frem en okkupasjonsbevegelse, som til tross for en sunnere økonomi, fortsatt er i vigør i dag. Det Norske Magasinet har snakket med to personer som har opplevd å få sin bolig okkupert, samt advokat Javier Torro Díaz fra konsulentbyrået Grøn og Andersen, som har godt kjennskap til nettopp denne type saker, som man dessverre ser flere og flere av ifølge Javier.

Tre okkuperinger hos to danske eiere

Det Norske Magasinet har snakket med to personer, som begge har opplevd at deres bolig har blitt okkupert her på Costa del Sol. Her følger deres historier:
 

Dorte Kristoffersen har opplevd å få huset sitt okkupert – to ganger 

”Jeg har en rekke boliger som jeg leier ut, og dette ene rekkehuset i Torrequebrada har blitt litt av et ulykkeshus for meg,” ler Dorte, men blir straks mer alvorlig når hun kommer til sakens kjerne: ”For to år siden leide jeg ut huset til par, men etter en periode gikk de fra hverandre og flyttet etterfølgende litt ’inn og ut’ av huset – de byttet på å bo der sammen med en hund, som de ikke hadde fått tillatelse til å ha. De betalte heller ikke husleie i denne perioden, som varte i et halvt år, og jeg var derfor nødt til å anlegge sak mot dem.

 
Deretter ble de befalt av retten i Torremolinos om at de skulle ha forlatt huset på en spesifikk dato etter 30 dager. På denne datoen møtte to politimenn, en låsesmed, en juridisk representant fra retten, jeg selv og min advokat opp.” På dette tidspunktet hadde paret dog forlatt huset, og etter at låsesmeden hadde åpnet døren gjennomgikk politiet eiendommen for at Dorte selv kunne besiktige utleieobjektet.
”Det som ikke var stjålet var ødelagt, og huset så helt forferdelig ut. Deretter kunne jeg gå i gang med opprydningsarbeidet.” Men Dorte lot ikke leietakerne slippe fra ugjerningene.
”Jeg anla sak mot paret, og fordi de var i jobb og var ansatte, kunne myndighetene ta utlegg i deres lønn. På den måten fikk jeg 4000 € tilbake av de 12.000 € som de ble stevnet for. Som jeg har forstått det, er det slik at når de igjen kommer i jobb så ruller saken videre, og det vil igjen bli tatt utlegg lønnen deres.”
Deretter var Dorte i tvil om hun skulle leie boligen ut som feriebolig i stedet for langtidsleie for å unngå ytterligere problemer med leietakere. Men da hun møtte en norsk mann som søkte bolig, lot hun ham få leie rekkehuset.
”Så slapp jeg også å søke om turistlisens til leiligheten – det virket greit.” Helt så enkelt ble det dog ikke, for den norske mannen fikk etterfølgende selskap av sin latinamerikanske kone og hennes barn. Paret går dog fra hverandre, og nordmannen flytter tilbake til Norge. Konen blir igjen i leiligheten.
”Uten leiekontrakt og uten å betale husleie ble kvinnen boende. Jeg prøver å snakke med henne og gir henne muligheten til å forlate leiligheten på en bestemt dato – gjør hun dette, skylder hun meg ingenting.” Kvinnen var dog kjent med sine rettigheter, og nektet å forlate eiendommen. Strømmen blir frakoblet, da det offisielt ikke bor noen i huset.
”Da strømmen forsvinner blir jeg kontaktet av kvinnen, som nå truer meg med å anlegge sak, hvis hun eller hennes barn blir syk, fordi hun ikke kunne sette på aircondition i sommervarmen. Etter råd fra min advokat løser jeg dette ved å dytte strømregningen under døren så hun selv kan betale, hvilket hun også gjør,” forteller Dorte, som naturligvis har gjemt alle truslene hun har mottatt fra ’leietakeren’ på WhatsApp. Inntil videre er Dorte og «leietakeren» blitt enige om at kvinnen forlater boligen pr. 1. oktober. Om kvinnen forlater boligen og i hvilken stand den i så fall er etterlatt i, er ved redaksjonens avslutning uvisst.

Leietaker blir i boligen ’over tid’

En kilde som av hensyn til igangværende rettssak ønsker å være anonym, men hvis identitet er kjent av Det Norske Magasinet, forteller om problemet som vedkommende opplever akkurat nå med leietakere som ikke ønsker å flytte, selv om leiekontrakten for lengst er utløpt.
”Jeg leide leiligheten ut til et par i januar 2016. Kontrakten var på 11 måneder og ble etterfølgende forlenget et par måneder, da jeg hadde arrangert for arkitekter til å renovere leiligheten, hvilket jo betød at leietakerne skulle være ute før renoveringen kunne gå i gang. Det viser seg at eiendomsmegleren har fornyet leietakernes kontrakt på mine vegne i 11 måneder til, og ikke for de få månedene som var avtalt. Leietakernes siste kontrakt løp altså ut i desember 2018, men de nekter fremdeles å flytte. Jeg har vært oppe i leiligheten og snakket med dem, men de påstår hardnakket at de har rett til å bli boende i leiligheten i tre år. Eiendomsmegleren nekter å samarbeide, og jeg står igjen med en leilighet som det dog blir betalt husleie for, men som jeg ikke kan benytte etter planen,” forteller kilden, som på grunn av sykdom hadde valgt denne leiligheten spesielt på grunn av beliggenheten mellom to private sykehus i Marbella. For å stå sterkere juridisk og «kreve» leiligheten tilbake, er personen blitt rådet av sin advokat til å selge huset sitt, så det kan bevises at det kun er leiligheten vedkommende har å bo i.

’Desahucio exprés’ -hurtig utkastelse

I fjor trådte en lov kalt ’desahucio exprés’ (hurtig utkastelse) i kraft, som skulle garantere en raskere prosess for å bli kvitt okkupanter. I realiteten er det ikke mye ekspress over prosessen, forteller Javier Torro Díaz:
”Først skal okkupantene gis notis, hvorpå de har fem dager til å bevise at de har lov til å bo i den gjeldende boligen. Hvis de ikke kan bevise dette, skal det søkes om dommerkjennelse, og deretter starter rettsprosessen, som kan ta tre til fire måneder. Hvis denne prosessen løper ut i august, skal det legges ytterligere en måned til, da rettsinstansen har fri i august. Denne «ekspress-prosessen» kan kun benyttes hvis det er snakk om ulovlig inntrengning og det er en privatperson som eier boligen. Hvis det er en bedrift eller en bank tar prosessen enda lenger tid. Problemet er jo ikke oppstått ut fra ingenting. I Spania er det generelt en mangel på sosiale boliger som samfunnets fattigste har råd å betale for. I Fuengirola finnes det for eksempel kun åtte boliger av typen ’alquiler social’.”

Problematikken ved standardkontrakter

Javier Torro Díaz forteller om problematikken ved å benytte en ’standardkontrakt’, når man leier ut sin bolig:
”Selv om du benytter en 11-måneders kontrakt, har leietakerne i realiteten rett til å bli boende i boligen i fem år. Inntil nylig hadde leietakerne kun rett til tre år, men en ny lov, kalt LAU (Ley de Arrendamientos Urbanos/lov om utleie i bysonene), som trådte i kraft 4. juli i år, gir leietakerne lov til å forlenge deres kontrakt opp til fem år – så de kan bli boende fire år og en måned lenger enn den 11-måneders kontrakten som typisk lages. Med mindre kontrakten inneholder en spesiell klausul, som forklarer at utleieren av helse- eller familiemessige årsaker kun kan leie boligen ut inntil en spesifikk dato. Av denne grunn er det en god idé å få en advokat til å utforme kontrakten i stedet for å benytte seg av en eiendomsmeglers ’standardkontrakt’.” Man kan dog heller ikke være helt sikker, hvis man bare leier ut sin bolig til feriebolig, understreker Javier: ”Jeg ønsker ikke å skremme folk fra å leie ut deres feriebolig, men dessverre ses det oftere og oftere at personer okkuperer ferieleiligheter, som jo ofte kan være billige og enkle å leie med minimal dokumentasjon.
 
Man kan best sikre seg mot at dette skjer ved å gjøre en grundig bakgrunnssjekk på leietakerne og simpelthen velge utlendinger, da det er mest sannsynlig at disse bare er på ferie i Spania og ikke er ute etter å okkupere en bolig.”
Flere forsikringsselskaper inkluderer nå klausuler i deres poliser, som spesifiserer dekningen av utgifter ved okkupasjon.
 

Unngå at din bolig blir okkupert

Hvordan unngår man at okkupanter får adgang til ens bolig? Det er flere grep man selv kan ta for å unngå okkupanter. Javier fremhever her:
• Sett ikke opp et ’til salgs’-skilt på boligen, som indikerer at den står tom.
• Få installert en ’dobbeltlås’. Gammeldagse/normale låser kan dirkes opp på et minutt. En dobbeltlås skal først åpnes med en spesialutformet magnetnøkkel for å få adgang til å sette i nøkkelen. Det tar opp til 15 minutter å dirke opp denne låsen, og viktigst av alt så lager det mye lyd. I siste ende kan det være dobbeltlåsen som gjør at okkupantene unngår nettopp ditt hus.
• Vurder dine leietakere grundig. Eiendomsmegleren har ikke mulighet for å gjøre en egentlig bakgrunnssjekk, og har ofte en interessekonflikt i og med at de jo først og fremst gjerne vil leie ut boligen og dermed få provisjon. En advokat, understreker Javier, har mulighet for å sjekke om leietakerne for eksempel har økonomiske krav mot seg.
 
Skulle uhellet være ute er det viktig å kontakte en advokat raskest mulig, men skaff deg ikke selv adgang til eiendommen, heller ikke selv om okkupantene skulle være flyttet, da en rettsfullmektig først skal vurdere eventuelle skader og tyveri.

Manual de okupación (okkupasjonsmanual)

Siden 2011, umiddelbart etter finanskrisen, vokste det frem en okkupasjonsbevegelse, som sto, og fremdeles står, sterkest i Madrid, med Málaga på andreplassen. Aktører fra denne bevegelsen har gitt ut en 130-sider lang manual, som nøye og ned til minste detalj forklarer alle aspekter av hvordan man okkuperer en bolig. Fra å se seg ut boligen, få adgang til den, samt motsette seg utkastelse. Det understrekes i manualen at okkupanter med barn i boligen står sterkest rent juridisk, hvorfor det anbefales å ha mindreårige boende.
I introduksjonen til manualen står det at den skal ses på som et revolusjonært verktøy til å bevege seg mot en mer flat samfunnsstruktur. Avsenderen er ukjent og skjønt manualen ikke finnes på et offisielt nettsted kan den finnes flere steder på nettet ved å søke på ’Manual de okupación’.
 

Hus for okkupasjon tilbys! 

Slik lyder flere annonser på nettstedet Milanuncios (Spanias svar på Finn), kunne en artikkel fra webmediet Magnet nylig fortelle. På Milanuncios finnes annonser hvor personer søker boliger for okkupasjon, annonser som tilbyr boliger for okkupasjon mot en ’finnerlønn’, samt annonser hvor det tilbys diverse tjenester for å bli kvitt okkupanter – både legale tjenester og tjenester som typisk tilbys av unge menn med ’stor hund’ eller andre ’muskel-midler’.
Et raskt søk som Det Norske magasinet gjorde i september på Milanuncios frembragte adskillige annonser som beskrevet ovenfor for Málaga-området.
Av Louise Mercedes frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.