Månedsmagasinet på Costa del Sol
THE SALÓN VARIETÉS THEATRE – Det engelskspråklige teateret på Costa Del Sol

THE SALÓN VARIETÉS THEATRE - Det engelskspråklige teateret på Costa Del Sol

I Fuengirola ligger teateret Salon Varietes – et samlested for teater, musikk og kultur.
 
Mine håndflater brenner fremdeles, etter at jeg i helgen forsvant inn i 60-årenes ekko med The Beatles, Elvis og Tom Jones på konsert i The Salon Varietes.
Men denne formiddagen står de 288 setene tomme og luften her inne er ikke lenger et konsentrat av vibrerende gitarstrenger og løssluppen teenage-spirit.
En lett lukt av maling henger i rommets opphøyde rolige atmosfære. Scenografien er under forvandling, og et barskt og skittent bybilde av 1800-tallets London åpner seg opp foran meg.

Som en familie

I teaterets foajé ønsker Alan Boardman, styremedlem og markedsføringsansvarlig, meg velkommen, og spør om vi skal sette oss ut i caféens uteareal, som pulserer av liv og glade dager.
Alan selv kan knapt få satt seg, på grunn av alle ansatte, gjester og forbipasserende som vil hilse på ham og slå av en prat.
”Vi er som en familie”, sier Alan, smiler og setter seg endelig.
Selv føler jeg også at jeg har trått inn i et hjem snarere enn en kulturinstitusjon.
 
Untitled 1
”Vi ønsker å komme nært vårt publikum”, fortsetter Alan, ”når forestillingene åpner ønsker ledelsen gjestene velkommen ikledt kjole og hvitt, og etter showet kommer skuespillerne ned i baren og får seg en drink og hilser på publikum. Vi har også en morsom tradisjon med å dra ut i byen, fullt utkledt, etter siste forestilling, med en god del av publikummet. Det skaper alltid et morsomt spetakkel, når vi løper rundt i gatene med kostymene på”.
Alan har selv vært aktiv som skuespiller og sanger for teateret i 7 år, og er etter hvert blitt et velkjent fjes i Fuengirola.
”Forleden hilste jeg på to kvinner, som fortalte at de hadde vært her før og sett stykket ’The Wizard of Oz’. De sa at det var et vakkert show, og særlig ham i rollen som tinn-mannen var fantastisk. Jeg spurte om de kjente ham, hvorpå de svarte: Nei, ikke personlig. Så ga jeg dem hånden og sa: Det gjør dere nå! Og så lo vi”, forteller Alan med et glimt i øyet.
 

salon varietes

Fra teater til kino til teater

Teateret ble startet av lokale spanjoler i 1925, inntil det ble omdannet til en kino i 1956.
”Kinosaler var stort i 50-årene, og det gikk bra for dem inntil midten av 70-årene da fjernsynet ble introdusert og film også ble et privatforetagende. Til slutt måtte de stenge i starten av 80-årene”, beretter Alan.
”Men på dette tidspunktet immigrerte mange briter til Costa Del Sol, og en håndfull med teatererfaring så en mulighet i kinoen og slo til: De leide bygningen og forvandlet den atter en gang til et teater i 1985, det som vi kjenner i dag”.
Selv om Salon Varietes fremstår som et hyggelig og intimt teater er det plass til store armbevegelser.
”De siste tre årene har vi virkelig hatt vind i seilene. Publikumsantallet har økt, både i antall og diversitet, hvilket betyr at vi kan lage større og bredere forestillinger. Så vi har det mer travelt enn noensinne før, og vi får mange henvendelser fra kunstnere og artister som gjerne vil lage en forestilling her”.
Unknown 7

Lokalmiljøet inkluderes

Fremgangen har ikke bare gitt Alan og teaterets ansatte et smil rundt munnen, men også lysten til å utvide sin målgruppe.
”Vi har begynt å jobbe mer med lokalsamfunnet og for første gang i vår historie har vi hatt en spanskspråklig komikergruppe til å opptre”, forteller Alan med et bredt smil.
”Noe annet nytt er at vi prøver å få de lokale skolene med i vårt program og produsere stykker som er tilrettelagt deres pensum. I fjor oppførte vi for eksempel ’Kamerat Napoleon’ av George Orwell, fordi at den skulle elevene lese i skolen”, forteller Alan, som samtidig poengterer at de nye verdiene ikke erstatter de gamle.
“Vi har selvfølgelig fremdeles vårt kjernepublikum i tankene, som er engelskkyndige og typisk i 50-årene”, sier Alan sikkert og utdyper, ”Salon Varietes får ingen offentlig støtte. Selv om skuespillerne og instruktørene ikke er lønnet er det fremdeles meget store utgifter forbundet med å drive et teater, så vi skal vise forestillinger som kan trekke til seg så mange som mulig”.
Unknown 6

Magi i Salon Varietes

Danske Henrik Hagensen, profesjonell skuespiller og instruktør, har i 20 år vært tilknyttet Salon Varietes frem til 2017, og han minnes sin tid med teateret i Fuengirola med glede.
”På Salon Varietes møtes skuespillere med meget forskjellig erfaring. Det er både tidligere West End-skuespillere fra London og mennesker som har kommet inn fra gaten uten erfaring, men med stor lyst til å lære”, forteller Henrik, som i dag holder på å instruere Henrik Ibsens ’Et dukkehjem’ i Danmark, et stykke som han også i sin tid hos Salon Varietes oppførte på engelsk.
”Jeg ser tilbake på tiden hos Salon Varietes med stor ømhet og kjærlighet. Her har jeg hatt mange fantastiske opplevelser med spennende kunstnersjeler og publikum”, forteller Henrik, som mener at de opplevelsene man får i teateret er helt unike.
”Teatrets magi er vidunderlig. Det foregår akkurat her og nå! Når publikum gir skuespillerne respons i form av latter eller beundring, oppstår det et fortryllende fellesskap mellom sal og scene”.
Selv om teateret ikke viser stykker på norsk, så er Henrik overbevist om at teatret er til for alle.
”Mange skandinaver har gjennom årene hatt stor glede av teateret. De fleste forstår godt engelsk, men ellers kan man jo se en musikal med vakre sanger, eller en konsert. Det er noe for enhver på Salon Varietes, så slå av mobiltelefonen, glem alt om innkjøp og klesvask – åpne opp sansene og ta i mot!”.
 
DSC 0050 copia copy

Fokus på talentutvikling

På teatrets café, som ligger rett ved den sjarmerende Plaza de la Constitución i Fuengirola, spaserer barn og deres foreldre forbi i et rolig tempo. ”Det har også en stor verdi for oss å være med på å hjelpe og forme de unge talentene”, sier Alan, mens vi betrakter den herlige dynamikken av liv.
”Akkurat nå har vi en 12 år gammel pike, Elsa, som synger som en engel, og som vi håper på å ha fornøyelsen av noen år til”. De unge talentene flyr typisk fra redet når de blir 18 år, forteller Alan og fortsetter: ”Vi har nettopp sagt farvel til en annen fantastisk stemme i Fibi McCregor, som kom inn på musikkonservatoriet Trinity Laban, en av de mest prestisjefylte musikkskolene i England. Hun har vært her siden hun var bare 6 år gammel, så det var selvfølgelig hardt å ta farvel, samtidig som man er utrolig glad og stolt på hennes vegne. Vi holder selvfølgelig fremdeles kontakten”.
 
Det er ikke kun de unges liv som teateret er med på å påvirke. Også hans eget liv er blitt formet av hans dedikasjon til de skrå breddene.
 
Unknown
Ved siden av teateret eier Alan og hans kone en butikk i Mijas som selger smykker og edelsteiner. Hans kone er også blitt en del av teateret som lystekniker og forestillingsleder.
”Teateret har endret min kones og mitt liv. Vi er begge meget involvert, og det opptar i dag størstedelen av vår tid. Men vi elsker det. Det er kun derfor vi gjør det”.
The Salon Varietes Theatre er en familie av ildsjeler.

Dette skjer i Salon Varietes i siste halvdel av november og desember

BEN HUR – A COMEDY (Teaterstykke): 15-19. november
FLAMENCO FUSION (Danseoppvisning): 22-23. november
SILVERBELLS TOO (Teaterstykke): 29. november – 3. desember
THE RAT PACK (Konsert): 7. desember
PANTOMIME (Musikal): 19-22 desember
Av Mathias Krøyer Vejrup, mathias@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.