Månedsmagasinet på Costa del Sol
Teresas hånd i Ronda – som Franco sov med under sin pute

Teresas hånd i Ronda - som Franco sov med under sin pute

De spanske kirkene bugner med relikvier. De skulle gi guddommelig beskyttelse og utrette mirakler. Et av de viktigste er den hellige Teresa av Ávilas venstre hånd, som kalles Den Ubestikkelige Hånd.
 
I klosteret Corazón Eucarístico de Jesús ved kirken Nuestra Señora de la Merced i Ronda er det i dag 11 nonner. De vokter over Teresa av Ávilas hånd og er medlemmer av ordenen De Barfotede Karmelitter, som hun grunnla på 1500-tallet.
Teresa av Ávila er kåret til helgen, og hun er en av kun tre kvinner kåret til kirkelærer av Vatikanet. Hun ble født i 1515 i Àvila. Hun var både sterkt troende, forfatter, fritenker og humanist, og hun mente at medlemmer av Karmelitter-ordenen skulle være ydmyke, hvilket bl.a. innebar å gå barfot. Hun skapte dermed ordenen Barfotede Karmelitter.
Da hun døde i 1582 ble hun først begravd i Alba de Tormes. Da man senere ville hente liket hjem til Ávila fant man at kroppen ikke hadde gått i forråtnelse, hun var «ubestikkelig».
 
Det var et guddommelig tegn på en helgen som allerede hadde utrettet mirakler.
 

Alle ville ha en del av hennes kropp

Så man skar deler av henne, som var kutyme på den tiden. Hennes hjerte, som menes å være gjennomboret av en engels spyd, oppbevares i Alba de Tormes, mens hennes venstre hånd så smått skulle komme til Ronda.
Først var den dog i Lisboa, hvor karmelitter-nonner hadde tatt den med til. I 1914 ble ordenen forbudt i Portugal, og nonnene reiste til Spania, hvor de i 1923 ble samlet i Ronda. De medbragte hånden, men den skulle ikke bli der lenge.
 

Bragt til Franco under borgerkrigen

Da borgerkrigen (1936-39) raserte hele landet og ikke minst Ronda, stjal republikanere hånden. Falangister fant den deretter på et kontor i Málaga, hvilket kom general Francisco Franco for øre. Han beordret den bragt til seg i Salamanca.
Det sies at han alltid hadde hånden på soverommet sitt, enten på nattbordet eller under sin hodepute. Etter krigens slutt ba nonnene om å få den tilbake til Ronda, men Franco mente at han hadde rett på hånden, da den var kommet til ham takket være et mirakel.
Den kom derfor først tilbake i 1976, året etter Francos død.
 

Relikvien ses i kapellet

Hånden er gjemt inne i en sølvhanske dekket med edelsteiner, og mens Franco hadde den fikk den et San Fernando-kors på håndleddet, likt det som Franco selv bar på sin uniform.
Relikvien oppbevares i et kapell i klosteret, hvor man kan se det i forbindelse med messe. Man kan også be om å få låne nøkkelen til kapellet ved den karusellen hvor nonnene ellers selger sine hjemmebakte kaker.
Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.