Månedsmagasinet på Costa del Sol
Færre turister i Spania – hvorfor, og hva kan gjøres for å snu utviklingen?

Færre turister i Spania – hvorfor, og hva kan gjøres for å snu utviklingen?

Del

Etter noen fantastiske år med stadig flere turister og månedlige rekorder i antall besøkende i hele reiselivsbransjen, ser det nå ut som om skuten har snudd for Spania. I 2018 har vi for første gang på mange år sett en nedgang i antall besøkende til landet, foreløpig på knappe 5 %, men det er mye som tyder på at nedgangen kan komme til å fortsette. Det er skremmende, for Spania er fremdeles et land med høy arbeidsledighet, og de mange jobbene i turistindustrien er viktig for Spania. F.eks. førte den relativt beskjedne nedgangen i antall besøkende til Spania på 4,9 % i løpet av sommeren 2018 til at hele 37 000 mennesker mistet jobben. I lys av dette er ikke 4,9 % lenger en beskjeden tilbakegang, når vi snakker om skjebnen og situasjonen for hele 37 000 personer og konsekvensene det får for deres familier. Hvorfor kommer det færre turister, og hva kan gjøres for å snu utviklingen? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Tidligere favoritter kommer tilbake

Etter flere års fravær i de store charteroperatørenes program kom både Egypt og Tunisia tilbake i 2018, sammen med en virkelig populær gigant; Tyrkia. Disse landene, og da spesielt Tyrkia, var i mange år blant de mest populære reisemålene, men politisk uro og terroraksjoner i de respektive landene førte til at de forsvant fra turistradaren de siste 5-6 årene. Spania er og har alltid vært sett på som et trygt reisemål, og med de nevnte muslimske landenes fravær fra reisekatalogene ble Spania nok en gang storfavoritten. Dette kunne selvsagt ikke vare evig, og selv om en del mennesker fremdeles er skeptisk til å reise på ferie til Tyrkia, Egypt og Tunisia, så er skepsisen i ferd med å forsvinne, og disse landene vil nok fortsette med å gjenerobre markedsandeler i de kommende årene, vel og merke dersom de makter å opprettholde politisk stabilitet og unngå nye terrorangrep.

Sterk euro = høyere priser

Den største enkeltgrupperingen av turister i Spania har alltid vært britene. Alt bråket rundt Brexit har ført til at det engelske pundet er svakere enn det har vært på lenge, og mens man for bare noen få år siden fikk 1,5 euro for 1 pund, får man i dag ca. 1,1 euro for 1 pund, hvilket vil si at euro og pund nærmer seg hverandre sterkt, og er snart likelydende i verdi. Koblet med det generelle prisnivået på typiske turiststeder i Spania, som er høyere enn det generelle prisnivået i Storbritannia, så er ikke Spania lenger et rimelig land å besøke for britene, det er faktisk dyrere enn det er hjemme for dem, og dermed blir Spania nå valgt bort av mange briter. Den norske kronen er også svak, men våre norske og i verdensklasse rekordhøye lønninger og pensjoner, gjør at vi ikke oppfatter Spania som like dyrt som en engelskmann gjør.
At tidligere populære reisemål kommer tilbake som følge av mer stabile forhold og at euroen er sterk i forhold til pund (men også i forhold til andre valutaer) er det ikke så mye å gjøre med for Spania, men la oss se litt på noen forslag som kanskje kan medvirke til at Spania fortsatt blir det foretrukne ferielandet for turistene. Som reiseleder for grupper av norske turister til en rekke forskjellige destinasjoner verden rundt, inkludert Spania, mener jeg at jeg har gode forutsetninger for å se hvor Spania gjør det bra, hvor de kan gjøre det bedre, og hvor de gjør det dårlig. La oss begynne med å se på det positive!

Mye bra

Uten å gå i dybden på en rekke selvfølgeligheter, så kan Spanias største fortrinn raskt summeres opp som behagelig klima og masse sol, rene og fine strender, nærhet og kort flytid med daglige direkteruter, trygghet, høyt nivå av ferieaktiviteter, spennende historie og mange severdigheter, nydelig og variert natur, fotball i verdensklasse, spennende og vakre byer og kultur, fantastiske gastronomiske opplevelser, et behagelig folkeslag og et godt utvalg av overnattingssteder i alle prisklasser. For oss med nær tilknytning til Spania fremstår landet som et ideelt reisemål, og vi kan ikke tenke oss noe bedre sted i Europa. Men ser alle turistene som kommer hit for en uke eller to det på samme måten? La oss se på hva som kan forbedres.

Språkforbedringer må til

Med fare for å gjenta meg selv i det uendelige sier jeg det allikevel igjen; Spania som land og spanjoler generelt er bare nødt til å lære seg mer engelsk. Selv midt i tykkeste turistgryta kan det tidvis være vanskelig å finne noen som forstår og snakker engelsk. Selv om vi som tilbringer hele eller store deler av tiden vår i Spania selvsagt må lære oss spansk, så kan det ikke forventes at turister som kommer for kortere perioder av gangen skal lære seg språket. Engelsk er og blir verdensspråk nummer én. Kutt ut dubbingen til spansk språk på TV og kino, øk mengden av engelsk undervisning i skolene, og benytt både spansk og engelsk på skilt og opplysningsplakater på typiske severdigheter. Det nytter ikke å promotere et museum mot turistene dersom all informasjon er på kun spansk, for da er det mange som ikke får noe utbytte av besøket. Som et eksempel fikk taxiene på Costa del Sol nylig en ny nettside, for bedre å kunne konkurrere mot Uber og Cabify. Men gud hjelpe meg, den er kun på spansk! Hvordan har de tenkt å få turistene til å bruke den nye, flotte og dyre nettsiden? I alle andre typiske turistland snakker store deler av befolkningen bra engelsk, i alle fall alle som er involvert i turismen, og informasjonen er alltid på engelsk samt på lokalspråket. Når de klarer dette i både Marokko, Portugal, Egypt, Tunisia og Tyrkia, ja, til og med i Burkina Faso for den del, så synes jeg Spania som land bør legge seg i selen for å klare dette også.

Ikke ta snarveier

At Spania har blitt mye dyrere enn det var før i tiden er et faktum som er vanskelig å gjøre noe med. Turister som er ute etter maksimalt med sol for minst mulig penger vil av den grunn omfavne og glede seg over at land som Tunisia og Egypt er tilbake i turoperatørenes programmer. Men for de aller fleste er ikke pris alene avgjørende for hvor de ferierer, og aller minst hos skandinaver. Det som derimot alle er opptatt av er «value for money». Sagt med andre ord, det bør være samsvar mellom det man betaler og det man får igjen for pengene. Dyrt og dårlig er ikke en god kombinasjon. En stor del av ferieopplevelsen består av å spise ute, og her tar mange restauranter – ofte dem med beliggenhet ved standen og derfor jevn strøm av kunder – mange lettvinte, men akk så kortsiktige snarveier. Overpriset mat av middels eller dårlig kvalitet kan få mang en turist til å velge et annet reisemål for neste ferie. Man blir simpelthen raskt lei av å spise dyrt og dårlig. Jeg har selv opplevd å bestille en fersk, stekt flyndre ved stranden i Torremolinos og bli presentert for en regning på 100 euro etterpå. Tusen kroner for en liten flyndre, som man kan kjøpe på markedet for 4 euro?! Det er direkte svindel. Her i Det Norske Magasinets redaksjon får vi også en rekke henvendelser fra folk som føler seg lurt av leiebilfirmaene, både i form av priser som i realiteten er mye høyere enn oppgitt når de bestilte, og for skader som utleiefirmaene falskt og feilaktig påstår at man har forårsaket, og tar betaling for fra kredittkortet. Atter andre føler seg plaget av politiet, som er raskt på pletten og tauer bort «feilparkerte» leiebiler (men ingen av de spanske bilene parkert på samme sted), bare for å melke turistene for noen ekstra kroner. Dersom ikke holdningen blant enkelte aktører endrer seg, og stadig flere påfører turistene negative erfaringer i tråd med det som er nevnt her, så kan det gå mot tomme hoteller. Turistene forventer ikke å bli lurt, og skjer det ofte nok slutter de å komme.

Dropp siestaen og slurvet

Det er ikke mange land i Europa som fremdeles har siesta, og de fleste har aldri hatt det. Felles for de fem landene som fremdeles praktiserer siesta er at de alle ligger på bunnivå når det gjelder effektivitet, Spania inkludert. Det er på tide å droppe siestaen, både for deres egen del, og for å få fornøyde turister. Ingen har sansen for at det meste er stengt i mange timer midt på dagen, det er irriterende for de fleste besøkende, og fremstår som idiotisk i 2019. I løpet av 2018 gikk jeg syv ganger pilgrimsferden med grupper av turister fra Norge. På et av de små tettstedene passerte vi hver eneste gang en meget god restaurant rundt kl. 12, men de åpnet for matservering først kl. 13, selv om baren var åpen og man kunne kjøpe drikkevarer. Jeg spurte eieren om han kunne tenke seg å servere mat fra kl. 12 i stedet for kl. 13 annenhver tirsdag i noen måneder, slik at vi kunne komme og spise når vi passerte. Til tross for at vi alltid var mellom 20 og 30 personer hver gang og de ikke hadde noe særlig med kunder, sa han til min store overraskelse nei, han ville ikke åpne før kl. 13. Dermed sluttet jeg også å stoppe der for en drink med gruppene. Snakk om forretningstalent… Vi ler jo også litt av spanjolenes bruk av tid, og oppfattelse av tidspunkt og avtaler. Men for turister på kortere besøk har det overhodet ingen sjarm. Det er bare ufattelig irriterende når taxien enten kommer 20 minutter for sent, eller ikke kommer i det hele tatt. Det har heller ikke mye sjarm når man kontakter spanske firma via nettsiden eller på mail, uten noensinne å få svar. Ingen blir happy av å melde seg på havfiske heller, når turen går 100 meter ut fra stranden hvor man kan få en makrell på kroken om man er heldig. Slikt skjer støtt og stadig, det finnes et utall andre eksempler, og det er ikke nødvendig. Dropp siestaen og slutt med slurvet, turistene stiller høyere krav enn som så. Øk serviceinnstillingen og ta vel imot turistene, og de kommer tilbake – igjen, og igjen.
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.