Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Opptakene ble flere ganger slettet på mystisk vis fra forskjellige computere, det oppsto en brann, skuespillere kom til skade, og en av skuespillerne forsvant helt. Disse, samt et hav av andre merkverdige hendelser, fant sted under innspillingen av en kortfilm på herregården Cortijo Jurado i løpet av tre netter, for atten år siden.
”Jeg har liksom bare aldri kunnet legge den fra meg,” forklarer instruktøren på kortfilmen, Jorge Rivera, da jeg møter ham i studioet i Málaga. Studioet tilhører Kike Mesa, som var den opprinnelige kameramannen for filmen, som ble innspilt i Cortijo Jurado, men som av uforklarlige årsaker aldri ble til noe.
Men nå får historien en sjanse til. ”Jeg besluttet meg for et halvt års tid siden for å produsere en dokumentar, som skulle komme til bunns i det som skjedde den gangen. Da jeg spurte Kike om han ville uttale seg i dokumentaren tente han på ideen og tilbød seg å produsere den.
Da jeg snakker med Jorge i Málaga er den danske delen allerede blitt spilt inn, og han er nettopp landet i Málaga, hvor innspillingen av de spanske intervjuene skal til å starte. Jorge, som har bodd i Danmark de siste 15 årene, uttaler seg på perfekt dansk med en smule aksent. ”Den blir jeg nok aldri kvitt”, smiler han.

En dokumentar som går vitenskapelig til verks

”I dokumentaren undersøker vi den ekte historien bak Cortijo Jurdado – det eksisterer jo et hav av legender, men hva er egentlig sannhet? Og så undersøker vi også hvor f.eks. vår fasinasjon av spøkelses- og vandrehistorier stammer fra.”
For å være tro mot konseptet er Jorges monolog til introen av filmen, filmens problemstilling om man vil, spilt inn først. Før han overhodet gikk i gang med resten av dokumentaren. ”Jeg er instruktør, men jeg er først og fremst vitenskapsmann, så det er viktig at vi går vitenskapelig til verks,” forteller Jorge, som heller ikke er det spor engstelig for å skulle besøke Cortijo Jurado igjen, selv om han ikke har vært der siden den opprinnelige ’forbannede’ filmen ble forsøkt innspilt for 18 år siden. ”Det har vært en morsom prosess for meg å undersøke hendelsene, og ganske selvterapeutisk. Det skjedde jo så mange underlige ting, og ikke kun for meg selvfølgelig. Hele laget hadde underlige opplevelser i det huset. Våre apparater kunne ikke holde på strøm, og selvfølgelig var det helt uforklarlig, at opptakene ble slettet hele fem ganger fra tre forskjellige computere. Men når man snakker om uforklarlige eller overnaturlige ting, deles vannene. Det her er en dokumentar, og vi er kun ute etter å forklare det som skjedde – eller ikke skjedde,” forteller Jorge, og kameramann og produsent Kike fortsetter: ”Det er nå eller aldri med denne filmen. Da Jorge fortalte meg om prosjektet, tenkte jeg at jeg helt sikkert kommer til å angre på at jeg er med, men at jeg vil angre enda mer hvis jeg ikke er det!”
Foruten Jorge og Kike er det et lag på hele 16 personer med for å spille inn, klippe og produsere lyd og effekter. ”Det lyder sikkert helt platt, men det er hele lagets innsats som bærer denne filmen frem,” forteller Jorge. Mens vi sitter og snakker kommer en ung kvinne inn og setter seg til rette ved klippebordet i et tilstøtende lokale. ”Legenden om Corijo Jurado lever i beste velgående blant lokalbefolkningen i Málaga. Piken der inne har for eksempel frabedt seg å være med på opptakene ute på gården.”
 

Store ambisjoner


Dokumentaren kommer til å inneholde hele 46 små intervjuer med forskjellige eksperter. ”Det er en lokalt produsert film, men med global innflytelse. Ekspertene som uttaler seg i filmen kommer fra hele Spania, foruten de intervjuene som er med danske eksperter,” forteller Jorge. 
”Men filmen er påtenkt for det store lerret, hvilket ses i måten lyd og bilder er tenkt inn i dokumentaren, som selvfølgelig også skal være underholdende,” supplerer Kike. 
Det første målet er å få dokumentaren vist på Málagas filmfestival, som finner sted til våren. Det lykkes i fjor for Kike å få sin film ’Maniac Tales’ vist på festivalen. Deretter venter en rekke andre filmfestivaler, bl.a. Københavns, som heter CPH:DOX. Og skulle filmen bli kjøpt av en av de store streamingtjenestene, er Kike og Jorge også forberedt på det. ”Vi har materiale nok til å gjøre det om til en miniserie,” uttaler Kike selvsikkert. Så det er ikke utenkelig at du kommer til å kunne se dokumentaren om ’Málagas forbannede film’ på Netflix i fremtiden.
 

Forfulgt av uhell


Før jeg forlater studioet spør jeg Jorge om hvilken stand Cortijo Jurado er i dag. Han vil vise meg noen foto på telefonen sin, men sier så: ”Nå nei, det må bli på Kikes telefon, min gikk i stykker dagen etter at jeg landet i Málaga.”
Kike viser meg derfor de fotoene han var ute og tok av Cortijoen for et par dager siden. Den ser ganske tilforlatelig ut den store herregården, som i dag bare er en skygge av seg selv, konstaterer jeg. 
”Men da jeg kom hjem, oppdaget jeg at jeg hadde mistet mine nøkler ute ved Cortijoen, så jeg ikke kunne komme inn,” forteller Kike, mens både han og Jorge ryster smilende på hodet.
”Du må endelig komme og se vår film på Málagas filmfestival,” sier Jorge avsluttende og tilføyer halvt på alvor, halvt på spøk: ”Hvis den ikke blir slettet da”.
Fremhævet citat:
Jeg hverken så eller hørte noe overnaturlig, men det som skjedde kunne vi ikke forklare, forteller instruktør Jorge Rivera.
Uutslettelig er en dokumentar, som forteller historien om en kortfilm som aldri ble ferdig.
I år 2000 setter instruktøren seg ned for å starte produksjonen av kortfilmen ”Det ultimate kupp”, basert på H. Lovecrafts historie ”Den fryktinngytende gamle mann”. De første scenene innspilles i Cortijo Jurado – en nedlagt herregård fra det 19. århundre og et sted omgitt av mystikk, vandrehistorier og som etter sigende er hjemsøkt.
Men merkelige ting fant sted under produksjonen. Det var sykdom, forsvinning, brann og adskillige ødeleggelser av teknisk utstyr. Kortfilmen ble aldri ferdig.
Nå 20 år senere har instruktøren besluttet seg for å påbegynne prosjektet igjen. Denne gangen som en spansk-dansk dokumentar, som skal avklare hva som egentlig skjedde under opptakene – og etterpå.
Les mer om filmen og instruktøren på www.jrivera.eu/
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com
 Foto: Kandale Films

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.