Månedsmagasinet på Costa del Sol
Estepona – så mye mer enn Costa del Sols prydhage
Estepona har ikke ligget på latsiden de siste syv årene. Byen promoterer seg som Costa del Sols prydhage, men byen er mye mer enn det. Det vil også enhver spasertur i området overbevise deg om.
 
100 gater er blitt renovert i Estepona sentrum, og mange av dem er blitt gjort helt trafikkløse. Det dreier seg om godt og vel 50 km med gater, hvor vakre trær er plantet midt på det som før var veibane.

Alle regnbuens farger


Lilla, gul, grønn, turkis, rød, blå… Hver gate i Estepona har sin egen farge, som er valgt i samråd med innbyggerne. Fargen går igjen i blomsterkrukkene, som henger eller står langs murene. Når man studerer folks patioer og kikker opp på de franske balkongene, ser man at beboerne selv tar initiativ og forsetter fargetemaet på egen hånd. Kommunen har ytterligere forsterket dette initiativet ved å holde en årlig konkurranse om å ha den flotteste fasaden, noe som innbyggerne tar dypt alvorlig. Videre forsterkes byens image som blomsterby ved «orkidariet», som er et slags drivhus med orkideer, som huser Europas største orkidesamling.
 

Kunst for alle pengene


”Nå beveger vi oss bort fra den renoverte delen av byen,” utbryter jeg, da vi går opp langs en helt ordinær vei. Men Aleksandra Broch, kommunens representant med ansvar for turisme, har et ess i ermet. Jeg rekker kun å få ordene på mine lepper, før vi dreier inn på en vakker liten plass med bronsestatuer av andalusiske forfattere. Estepona er i sannhet en by som overrasker. På gater, som ikke gjør så mye av seg, dukker det plutselig opp interessant kunst, i form av skulpturer eller veggmalerier.

Selvfinansiert sykehus og arkeologiske funn


Etter å ha ventet i årevis på et sykehus, besluttet kommunen å forære tomten til Junta de Andalucía, i håp om at det skulle sette fart i prosessen. Men da intet skjedde tok de saken i egen hånd og finansierte hele prosjektet selv, som nå er ca. en tredjedel ferdig. Aleksandra forteller at man forventer at hospitalet står ferdig til januar. Innbyggere i Estepona og de omkringliggende områder har inntil videre måttet dra helt til Costa del Sol-hospitalet i Marbella hvis de blir syke.
Utgravningen til sykehuset har også bidratt til samlingen på Esteponas arkeologiske museum. Spesielt bemerkelsesverdig er en 5000 år gammel venus-figur.
 
Da vi går over et torg hvor en skoleklasse leker fangeleken dukker det plutselig opp en høy mur, som øyensynlig ikke er fra dette tusenåret. ”Det er muren fra byens gamle borg, San Luís. I årevis var den gjemt vekk bak et vanlig hus. Med renovasjonen av byen kjøpte kommunen huset og rev det, slik at muren kunne tre frem med sin rette karakter,” forteller Aleksandra.

 

Gourmetmarked


Et steinkast fra borgruinen er det enda en ombygning i gang. Denne behøver dog ikke forklares, for den står 90 % ferdig, og det er tydelig for enhver at her skal byens gourmetmarked være. Gourmetmarkedet, som er oppkalt etter borgen San Luís, vil føles som en stor restaurant, for i motsetning til andre markeder blir man betjent ved bordet og kan bestille i ro og mak fra enhver av markedets boder uten å skulle finne sitteplasser etterpå.
Ved redaksjonens avslutning var markedet allerede åpnet, i slutten av juni.
 

Borgermester med slagkraft


I 2011 kom en ny borgermester, og heretter gikk det hurtig for Estepona med å komme i gang med endringer. Han heter José María García Urbano (PP) og vant borgermesterposten med et suverent flertall. ”Endelig fikk vi en borgermester som hadde kunnskap om forretningsdrift, og som var interessert i å få byen til å vokse,” forteller Aleksandra, som dog understreker at Estepona ikke har det travelt med å vokse i areal: ”Det handler om å tilføye livskvalitet til beboerne i byen, ikke vinne areal.”
 

Investorene ser Estepona


Da vi legger veien forbi rådhuset er det fortsatt meget vakkert, men rett rundt hjørnet er man i gang med bygg og konstruksjon. ”Investorene har også fått øynene opp for Estepona, og det er to femstjerners hoteller som bygges,” forteller Aleksandra, og peker bort på det omhyggelig avdekkede byggverket.
 
 
 
estepona2

 

Oppdag Estepona på egen hånd


Det er hele fire sceniske ruter i Estepona med tilhørende brosjyrer

– Ruta de los Murales viser deg byens vakre og interessante veggmalerier. Det er 45 punkter på ruten, men man kan selvfølgelig velge å bare se noen av dem. Du må dog ikke snyte deg selv for verdens største veggmaleri på 1000m2. Veggmaleriet strekker seg over adskillige hus-fasader.
 
– Ruta de las Esculturas viser deg byens skulpturer, som det er 31 stk. av på ruten.
 
– Ruta de la Poesía fører deg hen til alle de steder, hvor vakker poesi pryder vegger, murer, plasser etc. Det er 30 punkter på denne ruten, og noen av diktene er oversatt til andre språk.
 
– Paso a paso er en rute som varer ca. 2 timer, og hvor du kommer rundt og ser et utsnitt av de severdighetene som står nevnt ovenfor.
 

Det er registrert ca. 70.000 innbyggere i Estepona, men avfallsmengdene tilsier at det er snakk om nærmere 90.000. Tallet stiger til 140.000 i sommermånedene.

 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.