Månedsmagasinet på Costa del Sol

Fra det tidspunktet hvor vi her i redaksjonen er ferdig med å redigere magasinet, til du sitter med et trykt magasin i hånden, skjer det en hel masse. Vi vil gjerne gi deg et innblikk i prosessen.

Slik trykkes Det Norske Magasinet

Når alle artiklene er avlevert og hele magasinet er satt opp digitalt, sendes filene til trykkeriet, som bringer oss et prøvetrykk av alle sidene på store ark. Vi gjennomgår magasinene her på kontoret – her kikker journalistene etter om det skulle ha sneket seg inn en stave- eller skrivefeil, mens grafikerne gransker hver eneste detalj i annonsene. Deretter rettes de siste tingene, og trykkeriet får filene på nytt.
 
På trykkeriet starter den store aluminiumsmaskinen, og 8 sider av magasinet graveres med laser inn på store aluminiumsplater (planchas). Deretter vaskes platene ren for smuss, og det kommer et gummibelegg på dem, slik at de kan håndteres uten at det settes avtrykk. Det tar ca. 6 minutter å ’printe’ en aluminiumsplate.
 
Hver plate printes i fire versjoner – en til hver farge. Først trykkes nemlig gul, rød, blå og til slutt sort. Hver farge har sin plate som alle ser helt forskjellig ut, og tilsammen danner de fire fargene alle fargene i magasinet.
Aluminiumsplatene settes i hver sin fargemaskin, og det hvite papiret blir trykt først i den ene fargen så i den andre, inntil det til slutt kommer ut som ferdige sider med full farge.
 
Her ved enden av trykkemaskinen står Jesus, som tar stikkprøver av hver 200 – 500 sider og sjekker for fargeendringer. Hver side har nemlig en fargekode, som skannes digitalt for å sikre at fargene lever opp til kravene – for Det Norske Magasinets vedkommende er det meget skarpe farger.
 
Fargen helles i store kar ovenfor trykkemaskinen. Jesús forteller, at når computeren viser en fargeendring er det som oftest fordi det er for lav stand i fargens kar. Da skal han opp å helle mer farge på, og de berørte sidene siden forrige stikkprøve skal destrueres, før trykkemaskinen kan startes igjen.
 
Det tar 14 timer å trykke Det Norske Magasinet, som har et opplag på 8.500 eksemplarer. Det tar litt lenger tid å trykke En Sueco, som kommer ut i 12.500 eksemplarer, samt også litt lengre tid for La Danesa, med dets 10.500 eksemplarer.
 
Når alle sidene er ferdigtrykt legges de forsiktig på paller og lesses på en lastebil, som kjører dem til Granada, hvor de blir samlet og limt. Det Norske Magasinet er et relativt tykt magasin, så det kan ikke heftes sammen med stifter.
 
Deretter fraktes de ferdige magasinene til Norrbom Marketings kontor i Centro Idea, hvor distribusjonen til hele kysten begynner med en gang når magasinene er mottatt.
 
Vi håper at du nyter det ferdige resultatet av det trykte magasinet!
 

CMYK

CMYK er et fargesystem med fire primærfarger: Cyan (gul), Magenta (pink), Yellow (gul) og Key color (sort).
Ved at kombinere disse fire fargene kan man produsere nesten alle tenkelige farger. Eksempelvis kan man få klar rød med like deler magenta og yellow, og CMYK-systemets mange muligheter gjør det særlig velegnet til trykksaker. Hvordan det foregår fikk vi se da vi besøkte trykkeriet. BRUG DE FIRE FOTOS AF ’FARVERNE’.

Magasinenes nøkkeltall

Gjennom tidenes løp har Norrbom Marketing trykt rundt 600 utgivelser, eller 5 478 000 magasiner (Det Norske Magasinet, En Sueco og La Danesa).
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.