Månedsmagasinet på Costa del Sol
Storstilet olympisk prosjekt i Madrid

Storstilet olympisk prosjekt i Madrid

PHO10926400.retouche

«To change, or to be changed, that is the question.» Slik siterte Den internaajonale olympiske komités president, Thomas Bach, Shakespeare, da han skulle legge fram IOCs framtidsplaner.

En 2020-plan som blant annet innebærer en lansering av en helt ny måte å sende og produsere tv fra og om OL. Den internasjonale olympiske komité lanserte ved slutten av De olympiske leker i Rio en ny verdensomspennende digital kanal med ungt publikum som målgruppe. Det er et storstilt prosjekt som kommer til å nå opp i minst 500 millioner euro innen vi når 2020.

OBS (Olympic Broadcasting Services) i Madrid er de som rent praktisk skal føre IOCs drøm ut i livet. Og det har de allerede gjort ved å skape den nye kanalen med navnet Olympic Channel. Kanalen skal gi dekning av idrettsgrener som får minimalt med oppmerksom så fort henholdsvis sommer- og vinter-OL er over annethvert år. På samme tid er kanalens mål å promovere de olympiske verdiene og få et ungt publikum til å like dem. Man vil ha fatt i generasjonen som ble født i en tid med teknologisk utvikling, som bruker mange timer foran en skjerm og som OBS håper å motivere til bokstavelig talt å bevege seg mer gjennom idretten.

– Vi står ved et veiskille der digital-tv vokser og gir store muligheter, og det betyr ikke at det tradisjonelle tv er dødt. Men Facebook kan bli verdens primære tv-kilde takket være folks bruk av videoklipp. Vi har nettopp skapt denne digitale kanalen for å være konkurransedyktige, lød det tidligere i en uttalelse fra den nye kanalen som med tiden også forventer å åpne en lineær tv-kanal – en «skikkelig» tv-kanal så å si.

OBS har hovedsete i Madrid med et internasjonalt personale fordelt på 34 forskjellige nasjonaliteter. Det ble grunnlagt tilbake i 2001 av sevillianeren og tv-guruen Manolo Romero med det mål å bli den primære formidler av tv-signalet fra såvel vinter- som sommer-lekene. Under OL i Rio produserte OBS over 6.000 timers tv til flere enn 400 tv-stasjoner verden over.

Selve OBS og den nye Olympic Channel kommer til å holde til i samme bygning i et kvartal som holder på å utvikle seg til litt av en idrettskoloni fordi gjenboeren på Calle Torrelaguna er det spanske kultur- og sportsministerium.

Mens det allerede arbeider flere hundre hos OBS som i første omgang for 15 år siden ble skapt for å stå for tv-dekningen av De olympiske leker, er Olympic Channel stadig i gang med bemanningsprosessen. Inntil videre er det hentet inn flere enn 60 medarbeidere fra 21 land.

Alt det kommersielle samt marketing-delen drives fra IOCs hovedkontor i Lausanne i Sveits, mens hele produksjonen foretas i den spanske hovedstaden.
Nå da Den internasjonale olympiske komité holder til i Sveits, hvorfor har da hele den enorme avdeling havnet i Spania, spør man seg selv? Da må vi tilbake til den førnevnte Manolo Romero. Han var mannen bak OBS og har viet sitt liv til dekningen av De olympiske leker helt siden lekene i Mexico i 1968. Han har mottatt i alt ni Emmy’er og ikke å forglemme den meget prestisjefylte Lifetime Achievement Award for sitt arbeid med tv-dekning av OL.

Det er likevel ikke Manolo Romero som står i spissen for OBS lenger, fordi han for et par år siden valgte å trappe ned fra det han kalte «et helt arbeidsliv med OL». Han sitter likevel fortsatt i styret. Det er nå grekeren Yiannis Exarchos med fem Emmy’er på peishyllen som står i spissen for såvel selve OBS som Olympic Channel. Han hadde i sin tid Manolo Romero som mentor – og har det fortsatt når han finner det nødvendig.

I tillegg til å fylle mye av mediebildet på internett og sosiale medier fra og med lanseringen 21. august, har Olympic Channel allerede inngått avtaler med tv-mastodonter som blant andre amerikanske NBC som skal vise deler av det tv som blir produsert i den grå kontorbygningen i det nordøstlige Madrid. Det vil bli produsert mer enn 250 timers originale programmer i løpet av det første året.

Kanalen vil operere 24 timer i døgnet 365 dager i året og gikk altså på luften umiddelbart etter avslutningsseremonien ved OL i Rio og kunne deretter sees av alle på en mobilapp og på www.olympicchannel.com

Av Nanna Lunnemann

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.