Månedsmagasinet på Costa del Sol
Slaraffenliv på tyske kanaler

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Tyske vannveier 58
Vil du kikke nærmere på tyske småbyer, få nærkontakt med tysk historie, oppleve storslått natur, fiske fra egen båt, jogge, bade eller dra på sykkeltur? På Tysklands 7.500 kilometer med seilbare kanaler, sjøer og elver kan du feriere i ditt tempo.

Båten sklir inn gjennom kanalen der eiketrærne gir lun skygge for sola. Bare fuglekvitteret og motorduren bryter stillheten. På babord bredde sykler et par pensjonister i rolig tempo. På den høyre sitter en mann og fisker. Han vinker dovent mot båten vår. Litt lenger framme forteller skiltene at vi nærmer oss neste sluse. 15 minutter venting, nok til en liten hvil på fordekket.
Få ting gir bedre muligheter for å nyte slakke feriedager som en kanalferie på vakre tyske vannveier. Mot nord, sør, øst eller vest? Du kan komponere din egen og spesielle kanalbåtferie med familie eller venner. Turen på de tyske vannveienere kan du gjøre lang eller kort, avhengig av hvor langt og hvor lenge dere vil seile.

Enkleste start: Berlin
Kikker du på kartet over den tyske hovedstaden Berlin nordøst i Tyskland, oppdager du fort at alle elvene, innsjøene og de menneskeskapte kanalene glir over i hverandre.
I områdene rundt hovedstaden finner du mange utleiebyråer og fritidsbåthavner som tilbyr båter i ulike størrelser. Dessuten er flyforbindelsene fra Solkysten til Berlin god.
Vi leier båt fra et utleiebyrå i småbåthavna Cityport-Werder ved elven Havel i det tidligere Øst-Tyskland. Havnen ligger ca. 60 km sørvest for Berlin.
Vi seiler gjennom idylliske Caputh der Albert Einstein hadde sommerhus, gjennom Temliner See og Tiefer See.

Bomber og granater
Så videre gjennom det vakre Greibnitze-området. Her lå gigantvillaene der både Sovjetsamveldets leder Josef Stalin, britenes statsminister Winston Churchill og den amerikanske presidenten Harry S. Truman holdt hus under det begynnende krigsoppgjøret og Potsdamkonferansen i 1945 etter at Andre verdenskrig var slutt. I sitt ”Little White House” her ved bredden tok for øvrig Truman beslutningen om å bombe Hiroshima og Nagasaki.
Første etappe på ca. 35 km går fram til Berliner-bydelen Spandau, i dag kanskje mest kjent fordi en av Nazi-Tysklands fremste ledere, Rudolf Hess, satt livsvarig fengslet her. Vi seiler gjennom den ene av Berlins store innsjøer Wannsee, videre oppover elven Havel.
Etter drøyt tre timers seilas går vi gjennom turens første sluse, den trafikkerte Spandau-slusen. Herfra er det bare et par hundre meters seilas opp til vår første overnatting i småbåthavnen Segel-Club Spandau.

Ute på landet
Neste dag seiler vi den brede Havel-Oder-kanalen nordover, forbi avstikkerkanalene til Oranienburg der konsentrasjonsleiren Sachsenhausen lå og så inn i Lehnitz-See med neste sluse som frakter oss nesten seks meter opp til fortsettelsen på Halve-Oder-kanalen.
På breddene nord- og østover passerer vi kryssende kanaler og idylliske landsbyer, mange har anlagt småbåthavner der du kan gå inn med båt, overnatte, gjøre innkjøp eller rett og slett bare for å utforske områdene.
Vår neste overnatting blir i småbåthavnen i Marienwerder som ligger på styrbord side rett inn fra kanalen. Til nå har seilt 80 kilometer på Havel-Oder-kanalen.

Nesten i Polen
Vårt mål for seilasen er den idylliske småbåthavnen i Oderberg. Stort lenger øst i Tyskland er det ikke mulig å komme, og herfra er det bare noen kilometer til grenseelv mot Polen, Oder, men dit skal ikke vi denne gangen.
Neste dag seiler vi tilbake på Havel-Oder-kanalen, for nå vil vi nemlig se nærmere på byen Oranienburg, ca. 60 km sørvestover. Her blir det ny overnatting i en stor og moderne båthavn med restauranter, severdigheter og gode muligheter for å proviantere i nærområdet og før turen neste dag går videre tilbake til Berlin og avsluttes i Werder.

Tyske vannveier 20

Hold god avstand til andre båter i slusene. Dessuten må fortøyningene være lette å fjerne og justere. Husk også nok fendere.

Å gå gjennom en sluse
Vær oppmerksom på dette:

 • Du må forholde deg til grønt og rødt lys ved sluseåpningene. De betyr selvsagt det samme som i veitrafikken. Vanligvis overvåkes slusene, men det finnes også ubemannede sluser. Ofte ser du ikke en eneste ansatt.
 • Først når slusen er tømt for båter, kan du seile inn etter å ha fått grønt lys og eventuelt beskjed over høyttaler om å gå inn i slusen.
 • Inne i slusen seiler du så langt inn som du kan, men med god klaring til eventuelt båt foran deg og til sluseportene.
 • Husk at jo mindre båten er, jo lettere er den også å håndtere i slusene.
 • Vannet i slusene stiger og faller raskt. Du må fortøye båten, helst både foran og bak. Det er viktig at fortøyningene kan fjernes og justeres svært raskt og enkelt. Det er alltid viktig å bruke solide fendere mot veggene i slusene og evt. mot andre båter som ligger nært.
 • Slusene på tyske vannveier er gratis.

____

Det er vanligvis godt med plass på de tyske vannveiene, og da betyr det jo ingenting at det en 8 meter bred og nesten 80 meter lang lekter passerer forbi.

På vannveiene

 • Det er enkelt å bevege seg på kanalene, elvene og de tyske innsjøene. Merkingen er god og dybden går fra 2,5 meter og dypere. Vanligvis er det markeringer med skilt for hver 500 meter. Natthavner og ankringsplasser er også godt merket.
 • Du betaler ingen avgift på vannveiene.
 • Normal marsjfart er 10-11 km/t. Alle hastigheter og distanser på vannveiene måles i km, ikke i knop eller nautiske mil som på åpent vann.
 • Husk at det foregår mye nyttetrafikk på vannveiene, bl.a. i form av store og sammenkoblede lekter på over 100 meters lengde og med mye gods ombord. Derfor bør du avpasse farten og holde god avstand til andre båter.
 • Bredden er vanligvis mer enn stor nok til at to lektere på drøyt 8 meters bredde kan passere hverandre.
 • På vannveiene møter du alt fra små kanoer til store lektere.
 • Sørg for å skaffe deg gode kart, det følger også ofte med utleiebåter. Ta med en tysk-norsk ordbok om skole-tysken ikke lenger er ship-shape.
 • Det finnes mange badeområder som er markert med gule flytebøyer.
 • Prisen for å ligge over i gjestehavner går fra 9 euro og oppover, alt etter båtstørrelsen.

____

Vår utleiebåt, MS Quattro, er 11,5 lang, er godt utstyrt og svært romslig.

Leie båt i Tyskland

 • Sjekk tilbud og priser på internett ved å søke for eksempel ”Leie kanalbåt i Tyskland”.
 • Men en pekepinn kan vår båt gi, en 11, 5 meter lang og godt utstyrt cabincruiser med pantry, fire lugarer, fire toaletter og god uteplass. Den kostet 1803 euro for seks dager. Dessuten løp det på et depositum på 1.000 euro som selvsagt returneres når det ikke er skade på båten eller utstyr. Diesel betales oftest etter forbruk.
 • Sjekk med din utleier hva som kreves når det gjelder båtførerbevis ved utleie. Dette kan variere med hvor i Tyskland du leier.
 • Det er standard at utleierne går gjennom båt, utstyr og bestemmelsene som gjelder på vannveiene før avreise.
 • Det er også mulig å leie kano/kajakk, sykler og av og til fiskeutstyr for å ta med ombord.
Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet