Månedsmagasinet på Costa del Sol
På øyhopping i det sørvestlige Spania

Del

Ávila
NORSKE
PLUSS+

Ávila

DSC01667
I Sør-Spania finnes flere små paradislignende øyer som sender tankene mot Jamaica og tropiske himmelstrøk. To av dem finnes i Huelva-provinsen som inneholder Spanias vakreste natur- og golfområder. Øyene heter Isla Canela og Isla Cristina, og de er dominert av kilometerlange sandstrender der kite-surfere flyr over bølgene og der tradisjonene fortsatt ikke er visket ut av moderne livsstil.

Isla Cristinas rå natur og autentiske livsstil
Bilen triller i langsom fart forbi havneområdet som hilser velkommen til Isla Cristina, en liten tradisjonell fiskerlandsby med en utrolig natur. To eldre fiskere holder på å ordne garnet på den lille fiskekutteren før formiddagens fangst skal fanges inn. Isla Cristinas havn er et sentralt sted i byen fordi det er den havnen det selges flest tonn med fisk i Andalucía, nest etter Cadíz, og så er det her Andalucías største fiskeauksjon foregår. To måker sitter dovent på en bøye og venter på at en fisk eller to skal tilfalle dem. På Isla Cristina arbeider 70 prosent av befolkningen i fiskeindustrien, og de resterende 30 prosent av turismen som de varme sommermånedene bringer med seg. I turistsesongen fordobles øyas drøyt 21.000 innbyggere, og de rykker ut på de enorme strendene som øya er beriket med. En lang badebro ved enden av øya ved stranden Playa de la Graviota, gir adgang til den hvite sanden der lokale muslingsamlere langsomt beveger seg over over de små lavvannsjøene som broen buer seg over. Tusenvis av små krabber kravler ut og inn av sine små sandhull og skaper et virvar av liv i den fuktige sanden. Den rå naturen og de kraftige vindene som blåser inn over Atlanterhavet, skaper en autentisk kyststemning, bare tilføyet 35 graders varme. Muslinger i alle former og farger pynter strandkanten, og tilhørende vandrestier guider de besøkende rundt blant sandklittene som ligger litt tilbaketrukket fra vannet. Øya inneholder mange spesialiteter der det særlig kan anbefales å spise ferskfanget fisk på øyas beste fiskerestaurant, La Gola. Her serverer de også de muslinger som de lokale samler om formiddagen, og de må prøves. De stekes i olivenolje med fersk hvitløk og serveres med nybakt brød og spises selvfølgelig med fingrene samt et tilhørende glass med kald hvitvin.

Huelva-provinsens mange naturskatter
Isla Cristina ligger cirka 50 min. fra byen Huelva som bestemt også er et verdt et besøk. Huelva inneholder en særlig fin stemning av tradisjon og modernitet samlet på ett sted, og så er det flere interessante områder som det engelske kvarteret der små mursteinshus med tilhørende hager, hekker og gatelykter trekker linjene tilbake til en glemt fortid. Byen var i sin tid destinasjon for mange engelske handelsdrivende som dro dit for å eksportere mineraler og metaller. Nordpå er jorden nemlig oransje og elvene rødfarget av naturlige kobbermetaller som graves ut fra gigantiske gruver. Rett ved Huelva by finnes dessuten våtmarksområdet Marisma de Odiel med lyserøde flamingoer og en mindre saltørken. Det er også i denne provinsen at den berømte pilegrimsferden Romería de El Rocío ender, og folk fra hele Spania valfarter til byen El Rocío for å delta i festlighetene rundt 19. og 20. mai. Byen El Rocío er dessuten kjent for sin spanske tradisjon Saca de las Yeguas (inndriving av hoppene) der hundrevis av lokale ’cowboyer’ hvert år 26. juni driver inn ville hester i området kalt yeguas marismeñas som lever i naturreservatet ’las Marismas de Doñana’. Huelva-provinsen grenser til Portugal og er den mest solfylte provinsen i hele Spania. Det er også her øya Isla Canela (Kaneløya) befinner seg. Den ligger i forlengelse av byen Ayamonte, og man kan nærmest svømme til Portugal hvis en tur ut i havet skulle friste.

Kaneløy, golf og palmer
Det spres seg en spesiell ro i bilen når Isla Canelas byskilt passeres. Det hviler en særlig laid-back-stemning over stedet, og Bob Marley CD’en krabber nærmest selv ut av hanskerommet. Palmebladene vaier stille i den lune vinden som blåser inn over øya. Det bor bare 300 innbygger på Isla Canela, men til gjengjeld tiltrekker stedet til seg mange turister i sommermånedene på grunn av sine gigantiske sandstrender og velpleide golfbaner. Isla Canela har ingenting med kanel å gjøre, selv om navnet gjerne kunne antyde det, men til gjengjeld finnes det her all verdens slags fisk, og derfor er fiskeindustrien også her er den primære beskjeftigelsen. Det er derfor et must å bestille ferske skalldyr og fisk under et opphold her. En av Isla Canelas største kvaliteter er dessuten at den har flust med gode sykkelstier, og derfor er en tur på jernhesten den beste måten å oppleve øya på – om ikke da turen foregår faktisk foregår på en skikkelig hest. Området er nemlig pakket med gode muligheter for å udøve alle former for sport. Uansett om du vil dykker, drive trekking i området, ta en tur i kajakk eller oppleve en vindfylt kite-surfdag, så finnes mulighetene her. Isla Canela er en liten naturskjønn perle, og den perfekte destinasjonen for både barnefamilier, som for golf- og sportsentusiaster, og et av byens golfhoteller, Hotel Isla Canela Golf, er nylig kåret til en av Europas fem beste ”get aways” for par eller personer som dyrker denne sportsgrenen. Strendene på Isla Canela er dessuten et paradis for reisende som ønsker natur, sand i håret og små hyggelige strandbarer bekledd med parasoller med stråtak. Øyutflukten holder på å få sin slutt. Solen kaster røde farger innover den hvite sanden som klemmer seg opp mellom trærne ved hvert skritt bortover mot bilen som står parkert i skyggen av en palme. Teksten fra ”No Woman No Cry” flyter ut av den åpne bildøra. Nå skal de drøyt 350 kilometerne mot Málaga tilbakelegges før solen igjen står høyt på den sørspanske himmelen.

Av Foto og tekst av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.