Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

 

Historien inneholder mange beretninger om hvilken innflytelse hårlengden har i mange sagn og myter.

Det mest kjente er heltesagnet om den israelske dommeren og krigshelten, den uovervinnelige Samson som hadde lovet gud aldri å klippe håret og til gjengjeld skulle han få uovervinnelige krefter. Han forelsker seg i en kvinne Dalila fra motstanderne, filistrene.

Dalila får ham til å røpe at hans enorme krefter sitter i håret, filistrene får håret hans skåret av, og han mister sin kraft. Han blir tatt til fange, får øynene stukket ut og bliver gjort til latter. Dessverre glemte filistrene at håret hans vokste ut igjen. Det ender med at Samson ødelegger filistrenes tempel og mange mennesker dør, inkludert Samson.

Det er mange spirituelle og vitenskapelige filosofier om hårpraktens betydning.

Hører du til dem som er skallet, så ta det lett. Som en liten kuriositet kan du tenke på de tibetanske munkene som enten er skallete eller svært korthårede. De regnes for å være både vise og rolige og mennesker som man går til for å få råd og veiledning.

I dag velger vi frisyrer som det passer oss og som moten og hårprakten tillater.

Jeg har selv gjennom hele mitt liv hatt hårlengder i mange variasjoner. Etter hvert som jeg ble eldre, fant jeg det irriterende og tidskrevende med langt hår og har i mange år hatt kort hårfrisyre.

Akkurat nå har jeg imidlertid valgt å la håret vokse seg lenger.

Hvor lenge det varer, kommer an på hvor langt min tålmodighet rekker og hvor god kvaliteten på håret mitt blir.

Jeg synes jeg føler en ny femininitet og åpenhet vokse fram i meg med den litt lengre hårlengden – men det kan saktens være at jeg skifter mening i morgen.

Uansett hårlengde vil vi alle gjerne ha et sunt, sterkt og velpleid hår.

Vanligvis vokser håret ca. 1/3 mm om dagen i ca. 1.000 dager. Så kommer en hvilepause på 100 dager, og etterpå starter det på nytt. Vi har ca. 100.000 hår på hodet, og vi vil gjerne beholde alle sammen.

Noen lider av fett hår, mens andre har tørt hår. Noen mister håret, mens andre lider av spaltet hår.

Årsakene til vanskeligheter med håret kan være tallrike, f.eks. nedsatt blodtilførsel til huden, stress, sinne, røyking, sjokk, infeksjoner, forurensing, allergi, hormonelle endringer, medisin f.eks. kemo, strålebehandling mm.

Kosten spiller en særdeles stor rolle, og det betyr mye at det er en tilstrekkelig tilførsel av de rette vitaminene, mineralene og fettstoffer.

Kosten

Det er av vital betydning hva du velger å putte i munnen. Håret trenger alt det gode som kroppen opptar via riktig kost. Gjennom kosten kan vi gi de beste betingelsene for et sunt hår. Ved å spise riktig gir vi oss selv den aller beste hårkuren.

Det kan i mange tilfeller være en hjelp å endre kosten slik at den er mer basisk orientert. Dvs. flere grønnsaker og mindre kjøtt.

Først og fremst må du kvitte eller minimere koffeinholdige drikke og mat. De stresser og svekker binyrene.

Likeledes må du unngå sukker, slikkerier, mineralvann, cola og lignende, samt andre raffinerte kullhydrater f.eks. hvitt brød, pasta, juice, mm. De nedbryter alle de næringsstoffer som er nødvendige for at håret vokser. Sørg i stedet for å få godt med de langsomme, grove kullhydratene som f.eks. epler og gulerøtter som gir deg en sunn hodebunn, broccoli, spinat og andre grønne grønnsaker. Grovt rugbrød, mysli, kornprodukter og havre er alle rike på B-vitaminer som er så viktige for håret. Grove kornprodukter er fiberholdige og svært bra for fordøyelsessystemet som igjen er viktig for et sunt hår. En sunn fordøyelse er nødvendig hvis du skal oppta næringsstoffer fra maten og eventuelle kosttilskudd.

Sørg for at kosten inneholder sunne proteiner. Protein styrker håret og hjelper det til å gro. La dem komme fra dadler, bønner, linser og egg som også inneholder Biotin som er et spesielt B-vitamin som er særdeles sunt for håret, fet fisk f.eks. makrell, sild, ansjoser, lyst kjøtt og litt kalvekjøtt. Yoghurt uten sukker. Ost, evt. hytteost eller geitost. Alt sammen helst økologisk.

Husk de gode fettstoffene, olivenolje, linfrøolje og kokosolje. Avokadoer er også svært bra. Suppler kosten med valnøtter, gresskarkjerner og solsikkefrø. Det hjelper til å gi næring til hårrøttene.

Godt med sunne fettstoffer hjelper en sart hodebunn, og det er undersøkelser som tyder på at håret vokser bedre med tilskudd av omega-3-oljer.

Spis også gjerne godt med bær. De er proppet med antioksidanter. Slutt med eller kutt ned på alkoholen. Du kan få økologisk både vin og øl. Er du glutenintolerant, kan du få velsmakende glutenfri økologisk øl.

Vil du gjerne ha en øl uten alkohol, finnes de også svært velsmakende og økologiske.

Sørg for å drikke rikelig med sunt vann. Drikk ca. 1,5 liter om dagen. Mer i varmt vær. Håret trenger fuktighet.

Er du på slankekur, så vær ekstra oppmerksom på at din daglige kost inneholder nok av alle de nødvendige næringsstoffene. Så snart kroppen mangler de viktige næringsmidlene, går det utover håret.

Tips

 • Pass på ikke å tørke håret med for kraftig og hard varme. Det gjør håret skjørt.
 • Det har før vært hevdet å børste håret var mye, men igjen; alt med måte. Børster du håret for hardt, kan du trekke hår ut av hodebunnen. Børst håret forsiktig og bruk en god og nennsom hårbørste. Spør evt. frisøren din til råds.
 • Massasje av hodebunnen med eteriske oljer kan være både deilig og effektivt. La en utdannet aromaterapeut veilede deg om hvilke oljer som er best for nettopp ditt behov.
 • Det kan være svært bra å gi hodebunnen en daglig massasje  i tre minutter. Det øker blodtilstrømningen til hårsekkene og hjelper hårveksten. Gni forsiktig med fingerspissene overalt i hodebunnen. Ikke vær for hardhendt.
 • Bidro Gel er en gel med tre økologiske pilesorter og Gele Royal. Den er særlig egnet for mennesker som har problemer med hodebunnen, evt. psoriasis. Det er en svært behagelig gel som påføres hodebunnen i et tykt lag ca. 2 ganger ukentlig eller oftere og som sitter i ca. 20 minutter før det vaskes ut, evt. også med en Gele Royal-sjampo.
 • Hvis du føler at dine hårproblemer kan skyldes vanskeligheter i fordøyelsessystemet, kan det være en god ide å supplere med et godt  melkesyreprodukt. Ta det et par måneder og se, hvordan du føler at virkningen har vært.
 • Blir håret sammen med huden plutselig uforklarlig tørt samtidig med at du kanskje får en uforklarlig tretthet, så  undersøk stoffskiftet ditt.
 • Sørg for å få en ordentlig nattesøvn.
 • Dropp den daglige hårvasken som drener håret for naturlige oljer.
 • Bruk gode sjampoer og husk en god balsam etter hårvask.
 • Pass på ikke å tørke håret hardt og med grove håndklær, det sliter på et skrøpelig hår.
 • Bruk en god frisør som kan hjelpe deg med god rådgivning for akkurat ditt hår.

Stikk innom Annis Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til kosttilskudd som gleder håret ditt.

Av Anni Dahms, Syke-& helsepleier, biopat og ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.