Månedsmagasinet på Costa del Sol
 

Galleblæren er et helt unikt og viktig lite organ som vi vanligvis bare skjenker oppmerksomhet hvis vi er plaget av gallestein. Noen mennesker danner gallestein som kiler seg fast i gallegangene, noe som kan gi grunn til mye smerte.

Gallen dannes i leveren. Gallen føres fra leveren via gallegangene til galleblæren. Den består av de gallesure saltene, gallefargestoffer samt fettstoffene kolesterol og lecitin, mens hovedbestanddelen er vann – ca. 95%. Gallen er ganske lett basisk. Det er gallefargestoffene som gjør avføring brun, så får du plutselig en avføring som er kittfarget eller hvit, kan det være et tegn på at galletilførselen er blokkert. Gallefargestoffenes nedbrytningsprodukter er det vi hører omtalt som bilirubin. Bilirubin stammer fra nedbrytningen av de røde blodlegemene. De utskilles via gallen, hvilket farger avføringen brun.

Galleblæren er som en liten pæreformet sekk som er festet til leverens underside. Den er ca. 9 cm lang og 4 cm bred og kan inneholde ca. 50 ml galle.

Dens oppgave er å oppbevare den gallen som blir dannet i leveren og frigjøre gallen i nødvendige mengde i tolvfingertarmen. Den deltar i fettfordøyelsen og medvirker til å slå fettstoffene i stykker slik at fordøyelsesenzymet lipase kan komme til og gjøre fordøyelsesarbeidet ferdig.

Det er svært viktig å passe godt på galleblæren og holde den i god form. Det er, etter min mening, dessverre blitt altfor vanlig å fjerne galleblæren. Man kan saktens leve uten galleblære, men det har ofte vist seg å gi mange problemer i årene etterpå. Jeg tror fjerningen av galleblæren mange gange kan unngås hvis vi endrer kosten, mm.

Kineserne har delt opp kroppen i et antall meridianer. Det er energibaner som er fordelt over kroppen og som har enorm betydning for vår tilfredshet og helbred.

Vi har 12 meridianer i hver kroppshalvdel. Hver meridian har navn etter det viktigste organet den er forbunnet med. Hvis du har en smertetilstand eller irritasjon du ikke kan relatere til noe bestemt, kan det kanskje være interessant å undersøke hvilken meridian som løper gjennom det aktuelle området og så gjøre noe den veien, enten via soneterapi, akupunktur, massasje, kosttilskudd, kostendring eller en kombinasjon av det hele.

Årsaken til denne artikkelen var at jeg begynte å få smerter på yttersiden av mitt høyre kne. Jeg er litt panisk angående mine kne fordi en stor del av min daglige mosjon kommer fra gange. Så derfor fant jeg boken min om meridianlære og fant ut at problemene sannsynligvis stammet fra litt uorden i galleblæremeridian. Galleblæremeridianen løper langs vår høyre side. Den starter ved ytterste øyekrok, løper opp over tinningen, på siden av hodet, ned over nakken, skulderen, brystet og hele siden av kroppen bl.a. yttersiden av kneet for å ende på yttersiden av tå nummer fire. Andre lidelser som kan ha innflytelse fra en lidende galleblære, er f.eks. helvetesild, hodepine på én side av hode, nakkesmerter, hofte – og knesmerter, øresus, mm. 

Kosten

For å ta hånd om din galleblære er det viktig med en galleblærevennlig kost. Alle bitre fødemidler er bra for galleavsondringen. Det er en god ide å starte dagen med et kopp varmt vann med sitron. Det stimulerer både lever og galleblære. Vær dessuten oppmerksom på å drikke nok vann dagen igjennom.

Sørg for å få i deg gode kvalitetsoljer i løpet av dagen. Oljene må inneholde bra med fosfolipider, f.eks. olivenolje, linfrøolje, sesamolje, åkertistel, kokosolje. Forskning forteller at kokosoljen kan løse opp gallestein m.m. Det antas at kokosoljen opptas på en annen måte enn vanlige fettstoffer. Bruk oljene i dine smoothies, over dine kokte grønnsaker, over morgengrøten, salaten, mm.

Har du ikke én juicepresser, så skaff deg en av god kvalitet og lag deg en grønnsakjuice hver dag. Det er godt å blande selleri, persille, artisjokk, rødbeter, gulerøtter og epler – ja, alle grønnsaker du har i kjøleskapet. Sær rødbetene har en gunstig virkning på fettstoffskiftet. Til juicen er det bra med en ½ kopp aloe vera-juice, hvetegress eller lignende. Det medvirker til å rense galleblære og lever.

Spis fersk frukt, særlig er grapefrukt bra for galleblæren. Lytt til kroppen! For øyeblikket krever kroppen min grønnkål – en grønnsak jeg ikke tidligere har skjenket mye oppmerksomhet. Grønnkål, artisjokk, svarte bær og pærer er særdeles bra for galleblæren.

Andre gode lever- og galleblærevennlige grønnsaker er artisjokk, selleri, rucola, rødbeter og andre bitre grønnsaker. Alle er bra å bruke i hverdagens grønnsaksvalg. Fullkorn, bønner og linser er også med på å støtte opp om galleblærefunksjonen. Bruk fantasien og kreativiteten når du tilbereder disse matvarene.

Mange forskjellige planter, f.eks. gurkemeie, melkebøtte og peppermynte bør også brukes flittig i matlagingen fordi de alle understøtter gallen på forskjellige måter.

Hvis du vet du har en svak galleblære, så pass på ved altfor mange avocadoer, selv om de er svært sunne, men for mange av dem kan være en utfordring for galleblæren.

Pass også på ved for mye rødt kjøtt, stekt mat og unngå fete melkeprodukter. Pass særlig på smeltet ost som er så lekkert oppå mange av våre retter, men dessverre ikke særlig sunt.

Vær også forsiktig med for mye alkohol og kaffe og andre koffeinholdige drikker. De er en belastning for galleblæren. Hold deg borte fra godteri, kaker, hvitt brød, pasta som du generelt alltid bør gjøre, hvis helsen din skranter.

Spis små og regelmessige måltider. Det er bedre enn å spise få og store måltider som kan være med på å stresse galleblæren unødvendig.

Tips

Skjønnsmessig regnes det med at ca. 25% av oss har gallestein, men heldigvis er det bare hos ca. 15 – 20% at det utvikles behandlingskrevende tilstander. Det er særlig kvinner over 40 år som blir rammet av gallestein. Overvekt antas å være en medvirkende årsak.

Louise Hay skriver i sin bok ”Sunn i sinnet – sunn i kropp” at en sannsynlig årsak til gallestein kan være: Bitterhet, trass, fordømmelse og stolthet, og det er bra å skifte ut dette tankemønsteret med et nytt som dette: ” Livet er søtt, og det er jeg også.”

Ifølge kinesisk medisin eksisterer det et såkalt ”parforhold” gjennom de indre organer, f.eks. nyre/blære – hjerte/tynntarm – lunge/tykktarm – lever/galleblære, osv. Det er godt å vite fordi de regnes for å være avhengige av hverandre. Har det ene organet fått et problem, kan det være en risiko for at det motsvarende organet også får et problem. Derfor er det bra å kjenne deres innbyrdes påvirkning for å forstå lidelsene.

Galleblæren har også stor betydning for våt psykiske tilstand, f. eks. hissighet, irritasjon, aggresjon. Det er gamle talemåter vi kan tenke litt over – f.eks. at ordet kolerisk stammer fra den latinske betegnelse for galle; ”chole”. Vi sier også om oppfarende personer at de lar gallen gå utover folk.

Unngå stress, så unngår du bedre problemer med gallen.

Stikk innom Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips om kosttilskudd som gleder galleblæren din.

Av Anni Dahms, syke-& helsepleier, biopat og ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.