Månedsmagasinet på Costa del Sol
Her er Spanias største, nyeste og dyreste bro

Her er Spanias største, nyeste og dyreste bro

un puente
Det meste er gigantisk når det gjelder ”Puente de la Constitución de 1812” – Konstitusjonsbroen – som krysser over den store Cádiz-bukta og som binder sammen en av Europas eldste byer med resten av fastlands-Spania.
 
Oppkalt etter grunnloven
Navnet er til ære for den første spanske grunnloven som nettopp ble skrevet i Cádiz i 1812, mens Napoleonskrigene ellers raste i Europa og franskmennene okkuperte det mest av Spania. Men ikke Cádiz. Innbyggerne i Cádiz er stolte over sitt nye landemerke og attraksjon og har allerede gitt den nye broen kjælenavnet ”La Pepa”, – det samme navnet de bruker om grunnloven. Egentlig skulle broen åpnes i forbindelse med 200 års jubileet for grunnloven, men det holdt ikke etter at den økonomiske krisen teppebombet Spania fra 2008.
 
Nest høyest i verden
Med sin seilfrie høyde på 69 meter er La Pepa verdens nest høyeste og er bare slått av hengebroen Verrazano Narrow i New York som forbinder de to bydelene Staten Island og Brooklyn og som har en klaring på 70 meter over vannflaten. Golden Gate i San Fransisco må se seg slått med sine 67 meter, det samme må Brooklyn Bridge med sine ”bare” 41 meter. Cádiz nye skråstagsbro er også den tredje største i Europa når vi holder oss til selve hovedspennet på 540 meter, bare broene Pont de Normandie (856 m) i Frankrike og Rio–Antirrio-broen(560 m) i Hellas har større spenn.
5 km lang konstruksjon
Men det er ikke bare høyden og spennet som er imponerende. Hele broprosjektet er totalt på 5.001 meter og går fra Puerto Real og over til Cádiz som dermed har fått sin tredje tilførselsvei. Den første går fra fastlandet og over den smale landtungen som forbinder Cádiz med fastlands-Spania, helt i sør. Bro nummer én over Cádizbukta, Carranza-broen, sto ferdig i 1969 og var 1,4 km lang. Men allerede i 1982 skjønte man at kapasiteten ikke kom til å holde. I 1989 ble det lagt fram flere planer om en bro nummer to. Den nye La Pepa går lenger nord i den store bukta. 3 kilometer av prosjektet er bro, og av dem går drøy 1,6 km over vann. La Pepa er nå ny hovedinnfartsåre til Cádiz og får ifølge spanske veitrafikkmyndigheter en årsdøgntrafikk på 20.000 biler på sine to kjørefelt i hver retning. På den 34 meter brede broen er det også satt av plass til kollektivtrafikk i form av to felt for en framtidig metroløsning.
 
To tårn
La Pepa har to tårn som stikker 187 meter opp over havet, det ene står i sjøen, det andre på land. Dette gjør den nye broen også til en av de høyeste i Europa. I tillegg til hovedspennet på 540 meter, er broen konstruert med en 150 meter lang del som kan løftes når større fartøyer skal inn og ut av Cádizbukta, bl.a. fra det store skipsverftet som ligger lenger inn i bukta.
 
8 års arbeid – dobbelt pris
I april 2003 tok myndighetene fram igjen de gamle broplanene fra 1989 og skrev kontrakten med det store spanske entreprenørkonsernet Dragados. Broprosjektet fikk en prislapp på 272 millioner euro (nesten 2,5 mrd. kroner) og en antatt byggetid på 42 måneder. 500 arbeidere deltok på det meste i byggingen. Ingeniør Javier Manterola var sjefen for det hele. Han har solid erfaring fra en rekke store og kjente broprosjekter i Spania. Da La Pepa endelig kunne åpne tidligere i høst, var både den beregnede byggetiden og prislappen nesten fordoblet; tre og et halvt år var blitt til åtte år og prisen hadde økt fra 272 til 511 mill. euro. Fotos, tekst (engelsk, spansk) og video (spansk tale) fra byggearbeidene: http://www.cfcsl.com/puentesobre- la-bahia-de-cadiz-cadiz-espana- en-construccion/

Dette er La Pepa-broen
Seilfri høyde: 69 meter Hovedspenn: 540 meter Hele konstruksjonen måler totalt 5.001 meter 3 km vei på bro, 1,6 km over vann Bredde 34 meter som gir til sammen fire kjørefelt for biler og to felt for framtidig metro Spennet bæres av to tårn på 187 meter og med 176 stålwirer Beregnet trafikk 20.000 biler (ÅDT) Totalpris 511 mill. € (ca. 4,6 mrd. kr) Byggetid: 8 år

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.