Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanske sko med høye hæler – Små kjendisers store hemmeligheter

Spanske sko med høye hæler - Små kjendisers store hemmeligheter

hojehaele
Russlands presidenten Vladimir Putin,  den franske ekspresidenten Nicolas Sarkozy, popsangeren Elton John og skuespillerne Tom Cruise og Antonio Banderas deler en hemmelighet: De har alle spanske sko med ”skjulte” hæler som gjør dem inntil ti centimeter høyere.

 
Prisene ligger fra drøyt 100 euro og opp til mer enn 10.000 euro for de mest eksklusive modellene og finnes i størrelse 37 til og med 45. Herresko med ekstra tykke og skjulte såler er blitt storbutikk, og det er spanske skoprodusenter som er mest populære. Ikke bare politikere og andre kjendiser står nærmest i kø for å kjøpe slike sko for å bli noen centimeter  høyere. Det gjør også fra før høye modeller som ønsker å legge til enda noen ekstra centimeter på catwalken eller idrettsstjerner når de skal delta i spesielle arrangementer.
 
Putin med åtte par
Den franske ekspresidenten Nicolas Sarkozy er 1,67 m høy og dermed 13 cm lavere enn partneren Carla Bruni (1,80 m). Hun blir gjerne avbildet i lave sko uten hæler, han bruker sko med tre cm utvendig hæl og fire cm med skjult, innvendig hæl.
Den russiske presidenten Vladimir Putin (1,70 m) skal ha skaffet seg hele åtte par sko med høye hæler. Avisen Sur skriver at den russiske ambassadøren i Spania fikk oppgavene med å kjøpe inn skoene for presidenten.
Også skuespiller Tom Cruise (1,71 m), Antonio Banderas (1,74 m), popsanger Elton John (1,72 m) og de tidligere spanske statsministrene Felipe Gonzáles og José María Aznar har kjøpt sko med høye hæler, er det hevdet.
 
Fordommer råder
Det er ingen hemmelighet at mange menn helst vil rage noen centimeter over  partneren. Flere undersøkelser konkluderer med at fortsatt er det slik at et stort flertall menn aldri vil gå på date med en kvinne som er høyere enn dem selv. Trolig er det én av grunnene til at mange kompensere med hæler. Men det skal altså gjøres mest mulig diskret.  
De spanske skoprodusentene verner om kundene og lover full diskresjon. Likevel er det en dårlig skjult hemmelighet at flere kjendiser står på kundelistene.
 
Diskret forsendelse
Det aller meste av salget av skotøy foregår over internett – rundt 90 prosent – og eskene som gjerne sendes i posten eller gjennom internasjonale budselskaper, er helt anonymisert og fri for reklame. Flere av produsentene har riktignok egne utsalgssteder, men de er gjerne diskrete plassert og helt uten prangende reklameskilter.
De spanske produsentene melder om god økning i salget. Masaltos.com (”Høyere”) som er en av de største på markedet, selger 14.000 par sko i året, og eksporten økte med mellom 15 og 65 prosent hvert år, selv under den økonomiske krisen fra 2008. Skoprodusenten melder om salg til 88 land og ser nå på Japan og Asia som et kommende marked.
– Vi venter en økning i omsetningen på 20 prosent på det japanske markedet, sier markedsdirektør Antonio Fagundo i Masaltos.com til avisen El País. Optimismen skyldes trolig at asiatene har lavere gjennomsnittshøyde enn europeerne.
 
Høy kvaliteten
Utvalget i skotøy som plusser på inntil ti centimetere på høyden din, er stort. Hos Masaltos.com finnes et bredt utvalg innenfor alt fra sandaler via sko til sport og idrett og videre til dressko. Det samme gjelder for konkurrentene Soyalto.com (”Jeg er høy”) og Hiplus.com.
Sko til dresser benytter bare fineste kvalitet skinn, både innvendig og utvendig og blir laget etter tradisjonelle metoder.
Som én av produsentene sier på hjemmesiden: Vi selger ikke sko, vi selger drømmer: Drømmen om å være høyere.”
 
Åpen og ærlig
Mens noen menn ønsker å skjule at deres kvinnelige partner rager høyere enn dem selv, med eller uten hæler, lever andre helt greit med det. Motedesigneren Karl Lagerfeld (82 år og 1,75 cm) og Rolling Stones-vokalist Mick Jagger (1,78 cm) for eksempel, liker begge å omgås høye, kvinnelige modeller. Ingen av dem legger imidlertid skjul på at de selv bruker høyhælte sko:
”Når kvinner kan gå med hæler for å bli noen få centimeter høyere, hvorfor kan ikke jeg?” skal 73 år gamle Mick Jagger ha uttalt.
 
hojehaele-2
Slik fungerer det: Ca. tre centmenter utvendig hæl og inntil det dobbelte innvendig og skjult. Illustrasjon: Hjemmesiden til www.Soyalto.com.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.