Månedsmagasinet på Costa del Sol
Økologien kjemper for å vinne spanjolenes ganer

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Øko 1
 
Den årlige spanske produksjonen av økologiske matvarer nærmer seg en verdi på én milliard euro, og landet har dessuten det største økologiske landbruksarealet i Europa. Men til tross for dette finnes det ikke økomerket melk, grønnsaker eller kjøtt i spanske supermercados, for hele produksjonen blir eksportert. Investeringer og mer fokus på sunnhet og miljø i mediene er ifølge flere eksperter veien å gå hvis økologiske matvarer også skal finne veien til spanjolenes mager.

 

Ifjor var ikke bare Spania Europas største produsent av økologiske matvarer, men også verdens største fabrikant av økologisk vin, i tillegg til at det andalusiske støropdretteriet Riofrío nordøst for Málaga er verdenskjent for sin økologiske og særdeles velsmakende utgave av den ekstravagante delikatessen kaviar. Men likevel har ikke den vanlige spanjol trykket økologisk dyrket mat til sitt bryst. I stedet blir varene eksportert.

Pernille Krøyer Dynesen åpneti 1996 den økologiske butikken Bionatura i Fuengirola etterfulgt av en i Marbella, og butikkene er siden blitt sertifisert som de første i hele Andalucia. Ifølge henne kan spanjolenes manglende økologiinteresse forklares med den lange tradisjon Spania har som landbruksvarer.
«I Spania har folk alltid hatt fri adgang til frukt, grønt, egg og melk – enten fordi de selv bor på landet, eller fordi de kjenner noen som gjør det. Og når de går på markedet, er det en selvfølge for de fleste, at varene er ferske og sunne, fordi de jo kommer direkte fra naturen. Dessverre er grønnsakene ofte fylt med sprøytegift, fordi bøndene ikke aner hva de sprøyter med. Inntil for svært kort tid siden ble det dessuten ikke gjort noe særlig for å utbre økologien i detaljehandelen.»
Også den økonomiske krisen er ifølge Mikel Luis som driver den økologiske standen Ecotienda la Caracola i Mercado de Atarazanas i Málaga på tredje år, en av forklaringerne på at særlig folk i Sør-Spania ikke spiser økologisk. «Det er en direkte forbindelse mellom den økonomiske situasjonen og salget av økologi. I Nord-Spania er økologiske matvarer langt mer utbredt fordi området er rikere og derfor har et høyere forbruk. Andalucia derimot er en av de fattigste regionene i Spania, og fordi økologiske varer ofte er dyrere enn vanlige matvarer, velger mange dem bort,» forklarer han.
 
Øko 6
 
Mer besluttsomme investeringer
Det økologiske potensialet i Spania er enormt. I 2010 kom den spanske produksjonen av økologiske matvarer opp i en samlet verdi på rundt 900 millioner euro, og bare i Andalucia er 9490 km2 lagt om til økologisk landbrug, noe som tilsvarer mer enn halvparten av det samlede økologiske arealet i hele Spania. Dessuten er nesten en tredel av landets cirka 35.000 sysselsatte innenfor økologisk produksjon å finne i den sørspanske regionen. Og derfor har både Junta de Andalucía og den spanske regjeringen de siste årene satt penger i prosjekter som skal fremme den økologske sektoren. I perioden 2007 til 2010 investerte det spanske landbruksdepartementet, MAGRAMA, med den daværende landbruksministeren Rosa Aguilar i spissen 60 millioner euro i økologisk landbruksproduksjon. Det er likevel langtfra godt nok, hvis man spør Mikel Luis.
«Generelt bør støtten til økologi være større i Spania og mer besluttsom. Den nåværende modellen gir like mye støtte til økologiske – og vanlige bønder, selv om det er langt mer krevende å dyrke økologisk landbruk. Landets handelspotensiale er stort, for vi har alt her – klimaet, landjorden og arbeidskraften. Vi eksporterer også allerede våre økologiske produkter til det meste av verden, men vi utnytter slett ikke muligheten for å lage en enorm økologisk landbrukssektor godt nok. Og dessverre har spanjolene jo heller ikke tatt de bærekraftige matvarene til seg.»
 
Øko 3
 
Messe og lokalregjeringen tenker økologisk
Men kanskje er det lys i enden av tunnelen. Nettopp for å utbre kjennskapet til økologiske varer og øke avsetningsmulighetene, er det siden 1996 blitt avholdt en økologisk messe i Córdoba. I 2007 hadde BioCórdoba 134 utstillere fordelt på 12.000 kvadratmeter, hvilket gjør det til den største messen i Andalucia. Hvert år inviterer arrangørerne sammen med landbruksministeriet og det spanske eksportrådet Extenda, journalister og importører fra hele verden for å promovere økologiske, spanske produkter. I forbindelse med åpningen av messen i slutten av november i fjor, talte den ansvarlige for landbruk og fiskeri i Junta de Andalucia, Elena Viboras.
«Trenden med økologi har akkurat startet. For Juntaen er det viktig å fremme økologisk landbruk, og at det skapes en bedre kontakt mellom bøndene og forbrukerne. Spania er uten store anstrengelser blitt en av Europas ledende produsenter av økologiske matvarer, men dessverre øker ikke det nasjonale forbruket tilsvarende. Nettopp derfor er messen en god mulighet for å få utbredt økologien til vanlige spanjoler.»
 
Sunnhet og superfood i de spanske mager
Spanjolenes lyst til å kjøpe økologisk vokser lik elev litt. I de 18 årene Pernille Krøyer Dynesen har hatt sine butikker, har kundegruppen vokst betydelig og har gått fra primært bare å bestå av utlendinger til i dag også å omfatte halvparten spanjoler. Den danske butikkeieren importerer dessuten 12-13 tonn økologiske varer ukentlig til fire andre spanske firmaer, og avtakerne er i økende grad skoler og daginstitusjoner som serverer sprøytefri frukt for elevene.
«Gjennem medieene har spanjolene det siste året fått mer informasjon om hvor viktig det er å leve og spise sunt. Ferdigretter og frityrstekt står sentralt spansk matkultur, og særlig blir barna tykkere og tykkere. Derfor har NGO’en 5 al día siden 2000 satt fokus på at man må spise mer frukt og grønt. Det er den slags kampanjer som skal til for å endre befolkningens oppfatning av sunnhet og også etterhvert få dem til å velge i økologisk,» forklarer Pernille Krøyer Dynesen.
Medienes rolle i utbredelsen av bærekraftige matvarer er altså helt sentral, og derfor etterlyser Mikel Luis blant annet at kjente tv-kokker fører an og snakker mer om dyrevelferd og viktigheten av å passe på miljøet i forbindelse med matvareproduksjonen. Dessuten må spanjolene opplyses om hva økologiske råvarer kan brukes til.
«Det tradisjonelle spanske kjøkken er bra, men spanjolene må lære å bruke alternativer til pasta og hvitt brød som for eksempel grove kornprodukter, frø, linser og kjerner. Disse produktene er svært typisk økologiske og er det, man kaller superfood – det vil si naturlige matvarer med mange proteiner, fibre, antioksidanter og vitaminer. Med andre ord er superfood kjennetegnet ved å ha et særlig høyt innhold av helsefremmende stoffer, og hvis spanjolene får øynene opp for det, vil økologien få gode dager,» avslutter han.
 
Øko-4
 

Orden på merkene

I Spania kan det være en temmelig uoversiktlig oppgave å bevege seg inn i et lokalt supermercado for å finne økologiske og andre miljøriktige varer. Særlig hvis man ikke snakker språket. Derfor kommer det her en liten guide over de merkene du må kikke etter hvis du er opptatt av økologiske matvarer.
 
17 spanske økomerker
Spania har sitt eget økologimerke: Certificacion Ecologico España. Likevel finnes det ikke ett nasjonalt, men tvert om 17 forskjellige logoer for hver av landets regioner. 16 av merkene er stort sett identiske, og det enkle, håndtegnede landskapet er enkelt å kjenn igjen på den store gule sola og de tre grønne penselstrøkene. Bogstaverne nederst angir hvilken region produktet er fra.
 
Øko 5
 

To er like bra som ett

Hvorvidt dine varer inneholder både EUs økologimerke og et regionalt spansk eller bare en av delene, er underordnet. Såfremt det bare er ett av de ovenfor nevnte merkene på, er produktet helt igjennom økologisk. Kravene til å bli sertifisert med spanske merker er nemlig like strenge som det europeiske. Og nettopp sertifiseringen som økologisk landbruk eller forhandler er en dyr og krevende prosess som kan ta helt opp til tre år. Derfor har de mindre produsentene mange ganger bare råd og ressurser til å få det spanske merket. Større steder med mye eksport vil derimot gå etter det europeiske.
 
Finn din økologiske forhandler
Vil du være helt sikker på å kunne få alle dine varer økologisk, kan du blant annet handle på det økologiske markedet Guadalhorce Ecológico, som hver helg turnerer langs kysten og kan finnes vekselvis i Marbella, Cátama, Málaga, Mijas, Coin, Benalmádena, Málaga og la Cala de Mijas. Du kan finne de nøyaktige datoene og adressene på guadalhorceecologico.org eller facebook.com/guadalhorceecologico.
Du kan også stikke innom Mikel Luis’ økologiske stand Ecotienda la Caracola i Mercado Central de las Atarazanas i Málaga. Det er åpent mandag til lørdag fra 8.00 til 15.00.
Eller Pernille Krøyer Dynesens to BioNatura butikker på henholdsvis Los Boliches Avda. 112 i Fuengirola og C/ Félix Rodríguez de la Fuente, Edf. Berrocal i Marbella. Det er åpent mandag til fredag kl. 10.00-19.00 og lørdag kl. 10.00-14.00. Dessuten kan man via webshoppen www.bionatura.es få levert mtvarene på døren.
I Madrid finnes det forskjellige markeder der varene er produsert økologisk eller med annen omtanke for miljøet. Noen av dem er inspirert av det amerikanske konseptet Farmer’s Market. Det går i all enkelhet ut på å selge varer så lokalt som mulig og dermed holdes utgiftene nede. Samtidig reduseres energiomkostningene ved nedkjøling og oppbevaring av produktene, i tillegg til at transportbehovet blir mindre.
Mercado de la Buena Vida på C/ del Gobernador 26. Avholdes første helg i måneden.
Kiki Market på Cava Alta 21. Åpent mandag til fredag kl. 9.00–21.00, lørdager kl. 10.00-21.00 og søndager kl. 11.00–15.30.
El Huerto de Lucas på C/ San Lucas 13. Åpent mandag til lørdag kl. 9.00-21.00 og søndager kl. 09.00-17.00.
Av Runa Louise Ammitzbøll Flügge, runa@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet