Månedsmagasinet på Costa del Sol
helse-benskoerhed
Antallet mennesker som får beinskjørhet, eller – som det også kalles – osteoporose, er økende. Det er anslått at 22 millioner kvinner over 50 år i Europa er rammet av osteoporose. Det er overveiende kvinner som blir rammet av lidelsen, men mennene følger godt etter. Det er ofte svært tynne menn som er utsatt for osteoporose. Det fortelles at én av hver tredje kvinne rammes av lidelsen, mens det blant menn regnes for å være én av fem.
Ved beinskjørhet blir beina porøse og brekker lettere. Det er én av verdens mest vanlige og også mest invalidiserende lidelser som resulterer i smerte, innskrenkede bevegelsesmuligheter og brudd som i flere tilfeller fører til døden. Det er særlig et samspill mellom to slags celler, osteoklaster og osteoblaster, som spiller en rolle for dannelse, utforming og nedbryting av beina, samt gir dem deres styrke.
Heldigvis kan beinskjørhet diagnostiseres, forebygges og behandles. Det anbefales fra flere eksperter at man blir skannet ca. hver fjerde år hvis du er 65 år eller mer. Noen kvinner i risikosonen må evt. skannes tidligere og oftere.
 
Årsaker til beinskjørhet
Beinskjørhet starter ofte allerede ved 45-års alderen, og derfor blir beinskjørhet knyttet sammen med hormonmangel etter menopausen. Det er også en kombinasjon av mange forskjellige faktorer dom kan medvirke til lidelsen.
Kvinner som særlig regnes for å være i risikosonen, er røykere, kvinner som kommer tidlig i overgangsalderen, evt. får medisin som f.eks. kortison, eller som lider av forhøyet stoffskifte.
Dessuten beveger vi oss mindre i dag enn tidligere. Vi spiser mer usunt. Alkohol i større mengder og røyking er også risikofaktorer. Det samme er koffein i kaffen hvis du er en stor kaffedrikker og tilsvarende med cola og andre koffeinholdige drikker. Også levealderen spiller en rolle fordi vår levealder er økende, og vi oppnår  i dag den alderen der beinskjørhet utvikles.
Skjelettet bygges opp fram til 20-30 års alderen. Deretter går det gale veien, og vi begynner i stedet å ”miste” skjelettet. I gjennomsnitt mister menn ca. 0,5% av skjelettet per år, mens kvinner mister ca. 1% per år. I årene etter overgangsalderen kan noen kvinner miste helt opp til 6% per år. Derfor er det viktig at du i dine unge år bygger opp et solid beinvev.
Der du oftest brekker et bein om du har beinskjørhet, er håndleddet, ryggen og lårbeinhalsen, ribbein, bekken og i overarmen ved skulderen. Dette skjer oftest ved fall. Brudd på lårbeinhalsen skjer oftest hos kvinner over 70 år.
En diagnose kan stilles ved en skanning.
Hvis vi er for ”sure”, bruker vi kalsium og magnesium, og er det ikke nok av det i kosten vår, henter vi det fra beina og brusken i leddene. Derfor er det svært viktig hva du putter i munnen hele livet gjennom, fordi du kan medvirke til å få sterkere bein ved å tenke på hva du spiser og drikker.
 
Kosten
Ved beinskjørhet har kosten en fantastisk betydning. Det er svært mange matvarer som kan medvirke til å minske risikoen for lidelsen. Mange grønnsaker og forskjellige planter inneholder forstadier til hormoner. Så spis masser av grønnsaker, særlig de grønne. Brokkoli og grønnkål er rike på magnesium. Spis også frukt, nøtter, mandler og kjerner, fullkornsprodukter sammen med linser, bønner og lignende. Mange klager over at det tar så lang tid å gjøre i stand grønnsaker. Derfor er det en god ide å gjøre mange grønnsaker klare til bruk de dager du har tid. Gjør dem ferdige og putt dem i grønnsaksskuffen i kjøleskapet der de kan holde seg i dagevis. Unngå raffinert mat samt hvitt brød og pasta som er syredannende. Spis gjerne feit fisk. Sardiner og laks inneholder bra med D-vitaminer. Kjøtt er syredannende, så vær litt forsiktig med for store mengder. Spis gjerne tofu (bønne-ost) som inneholder kalk.
Det er nødvendig å ha en god og naturlig magesyreproduksjon. Så unngå i størst mulig grad å spise syrenøytraliserende midler. Har du for mange sure oppstøt, kan du evt. bruke litt Samarin. Med alderen produserer vi mindre magesyre. Magesyren befordrer opptak av kalsium fra kosten. Hvis du lider av irritert tykktarm og maten passerer for raskt gjennom systemet, kan det forstyrre kalkopptaket.
Det er ikke nødvendig å drikke melk med tanke på beinbygningen. Melkeprodukter er syredannende. Det er mange undersøkelser som setter spørsmålstegn ved viktigheten av å innta kalk gjennom meieriprodukter. Det er også en stor misforståelse at inntaket av kalk er nok til å sikre sterk beinbygning. Det er av største viktighet at kosten, foruten kalk også inneholder magnesium, D-vitamin, C-vitamin, K- vitamin, bor, kalium og sink. Også B-vitaminer må huskes, særlig folsyre og B6. Husk å drikke godt med vann og pass på ved for stort alkoholforbruk, for alkohol, i likhet med sukker, trekker kalk ut av beinbygningen. Pass også på ved for mye kaffe, drikk høyst et par kopper daglig. Kaffe er syredannende og kan også medvirke til å trekke kalk og magnesium ut av kroppen. Min personlige favoritt er kaffe blandet med Chaga som finnes som ferdig blanding. Chaga er en svært sunn soppart som vokser på barken av bjørketrær. Chaga er en sterk antioksidant som virker basedannende pga. dens høye konsentrasjon av kalium og andre viktige mineraler.
Drikker du vanlig te, så kan de tanninene som er i teen bindes til mineralene i kosten. Derfor er det best å drikke te utenom måltidene.
Mineralvann og cola medvirker til syre på bein og tenner.
Drikk gjerne et glass eplesidereddik, evt. med litt honning. Ta en teskje i et glass vann tre ganger daglig. Drikk gjerne også grønn saft, evt. noe du selv lager juice av, f.eks. rødbeter, gulrot, selleri m.m. Av fruktsafter kan anbefales ananas, papaya, vann med sitron, m.m.
Spis langsomt og tygg maten svært grundig. La være å spise for store porsjoner.
Vær også oppmerksom på kjøkkenutstyret og unngå aluminiumgryter. Det er et giftig tungmetall som trenger inn i maten og bl.a. forstyrrer opptaket av kalsium. Dessuten er aluminium skadelig for hjernen.
 
Stikk innom Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips for å passe bra på beinbygningen din.
Av Anni Dahms, Syke-& helsepleier, Biopat og Ernæringsveileder.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.