Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shutterstock 171521039

Gjennom årene har jeg møtt mange kvinner som tisser i buksene eller litt penere beskrevet; som lider av inkontinens. Dvs. at de ikke har kontroll over blærens lukkemuskel og dermed kommer til å lide av ufrivillig vannlating. I vanskelige tilfeller kan det virke invalidiserende og legge en stor demper på det sosiale livet fordi det mange ganger kan komme litt urin når man hoster, begynner å le eller mosjonerer eller har sex. Mange kvinner er flaue over problemet, og derfor er det ikke noe det snakkes mye om i nære vennekretser. Livskvaliteten kan dermed dale betydelig, noe som er en skam, for det kan være lurt å dele sine erfaringer med andre.
Det antas at ca. 15 % av alle kvinner lider av inkontinens og dermed har vansker med å holde tett. Statistikken sier også at det gjennomsnittlig går fem år før en person med urininkontinens søker hjelp.
Urininkontinens, som lidelsen kaldes, forekommer fra 20 års alderen og oppover. Har du akkurat født, er det viktig at du gjør dine knipeøvelser fordi det er et stort press mot underlivet ditt. La det gjerne bli en daglig rutine resten av livet. Lidelsen har en tendens til å øke etter menopausen og med alderen. Dessuten er slimhinnene blitt tynnere, og bindevev og ligamenter blir slappere, og dermed blir bekkenbunnen også det.
Kjære kvinne, fortvil ikke bare fordi du er kommet over menopausen. Livet er fortsatt flott – på mange måter enda bedre. Du må bare ta litt bedre vare på deg selv.
Der kan være mange årsaker til urininkontinens, f.eks. operasjoner i underlivet, hyppige blærebetennelser, sukkersyke, røyking med dertil hørende hyppig hoste, visse former for sport, overvekt, nedsynking av livmoren m.m. Har du akkurat spist et stort måltid, kan det også føre til et trykk mot blæren.
De første symptomer er ofte at der kommer en litt urin når du hoster eller ler eller løfter noe tungt. Det kan også være en bivirkning av noen former for medisin, akkurat som noen sykdommer kan medvirke til lidelsen.
Jeg sier ofte til kvinner at de som en helt naturlig vane, må stramme lukkemuskel hver gang de setter seg ned i stedet for bare å la seg dumpe ned på stolen, sofaen eller hvor du måtte sette deg. Stram lukkemusklene hver gang du løfter barnet ditt eller noe annet som er litt tungt. Du kan gjøre dine knipeøvelser hvor som helst og når som helst. Det er ingen som kan se når du gjør dem. Det kan virkelig styrke dine muskler i underlivet. Er din urininkontinens noenlunde mild, kan du ved å gjøre regelmessige knipeøvelser bedre tilstanden vesentlig eller fjerne den helt i løpet av tre – seks måneder. En annen god øvelse er at du, hver gang du er på toalettet og når du er ca. halvveis i tissingen, stopper urinstrømmen med musklene dine et øyeblikk før du gjør deg ferdig med urineringen.
Et annet symptom på urininkontinens kan være en overaktiv blære og du hele tiden føler at du må på toalettet, uten at det kommer noe særlig urin, hos andre kommer urinen helt uten noe forvarsel.
Folk i servicefag, f.eks. frisører, massører, kosmetologer, ekspeditører trener seg ofte opp til å kunne holde på vannet. Blæren blir etterhvert så stor at det ofte bare stille og rolig siver urin fra blæren. Hos andre blir blæren liten, fordi de på grunn av skrekk for ufrivillig vannlating ikke får nok væske. Det beste er å drikke normalt, gå på toalettet når du skal og alltid ha det sittende i bakhodet at du kniper sammen når du foretar deg noe som belaster bekkenbunnen. I begynnelsen krever det litt selvdisiplin, men etter hvert gjør du det automatisk.
 
Kosten
Inkontinens er ikke alltid lett å behandle, men den kan ofte minimeres eller helt forsvinne med livsstilsendring der kost og drikkevaner endres.
Inntak av alkohol kan forverre lidelsen, i tillegg til at inntak av koffeinholdige drikke som kaffe og te kan virke irriterende på blæren. Også drikke med kullsyre bør unngås. Alle disse drikkene virker vanndrivende
Lider du av forstoppelse, kan det være bra med ekstra fiber slik at avføringen holdes bløt, og tarmen tømmes regelmessig.
Det har også vist seg at allergi og intoleranse overfor visse matvarer kan forverre en urininkontinens. De største synderne er vanligvis gjær, hvete, melkeprodukter, alkohol og sukker. Noen mennesker opplever også at sterkt krydret mat kan ha negativ innflytelse på inkontinens.
Jeg har lest at det kan forbedre en inkontinens vesentlig, hvis alt som inneholder fluor, unngås, f.eks. vann med fluor, tannpasta med fluor, mm.
Hold deg også borte fra fargestoffer, konserveringsmidler og andre tilsettingsstoffer. De kan virke irriterende på blæren.
Det er viktig at du tømmer blære ordentlig når du går på toalettet. Blir det værende igjen urin, kan det medvirke til blærebetennelse. Lider du noen ganger av blærebetennelse, så drikk gjerne tranebærjuice evt. forebyggende. Sørg for at den er økologisk og uten Aspartam eller andre søtningsstoffer, samt sukker.
Spis godt med gresskarkjerner. Bruk dem i salater og når du baker. La fantasien råde.
Selv om du har inkontinens, så sørg for å være snill mot nyrene og drikk godt med vann. Gjerne 6 – 8 glass daglig.
Spis evt. en økologisk yoghurt eller andre produkter som inneholder melkesyrebakterier.
Stikk innom Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips for å passe godt på blæren din.
Av Anni Dahms, syke- & helsepleier, biopat og ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet