Månedsmagasinet på Costa del Sol
tannlegen
 
Hei Christina!

Jeg heter Elsa. Jeg er 66 år gammel og fikk et slag for tre måneder siden. Etter dette tar jeg ganske mange medisiner. For en uke siden var jeg hos tannlegen, og han sa at jeg hadde seks hull(karies). Jeg har aldri hatt problemer med tennene tidligere. Hva kommer det av at jeg har så mange hull nå? Jeg passer alltid godt på tennene mine.
 
Hei Elsa
Det er bra at du passer på tennene for det er ekstra viktig at du har en optimal tannhelse nå når du tar så mange medisiner. De fleste medisiner påvirker salivproduksjonen (spyttproduksjonen) negativt, og jo flere medisiner du tar, desto mindre saliv produserer du.
Saliv produseres og utsondres fra spyttkjertlene og er utrolig viktig for den orale balansen og for helsen.
Spyttet inneholder vann, proteiner, enzymer og salter og skyller unna matrester, deler opp stivelse, smører tungen og slimhinner, frakter smaker til smaksløkene, nøytralisere syrer og opprettholde en god bakteriebalanse i munnen.
Ved mangel på saliv oppholder matrestene seg lenger i munnen og forårsaker karies ettersom bakteriene livnærer seg på plakk og utsondrer syre på tennene dine og som fører til karies. Det tar tid å nøytralisere disse syrene ved mangel på spytt.
Kariesaktiviteten kan derfor bli veldig sterk og det kan fort bli store kariesangrep. Det er sjelden at disse hullene fører til smerte og oppdages som oftest først når du er hos tannlegen.
Vi har vanligvis millioner av bakterier i munnen vår. Disse bakteriene lever vanligvis i munnen i et «godt og balansert» miljø. Ved mangel på spytt eller når visse bakterier slås ut pga. antibiotika, kan soppbakteriene ta overhånd og du får en oral soppinfeksjon. Tunge og tannkjøtt kan da bli veldig røde og få en brennende følelse. Ytterligere et tegn på soppinfeksjon er også sår i munnvikene. Soppinfeksjon er ingenting som går over av seg selv. Du bør derfor besøke tannlegen eller legen.
 
Hva kan du gjøre for munnhelsen når du tar for mye medisiner?
  1. Drikk mye vann. Skyll med vann eller mineralvann etter inntak av mat.
  2. Skyll daglig med fluorskyllemiddel (fra apoteket).
  3. Børst tennene med en spesiell tannkrem/skyll med et spesielt skyllemiddel ved tørrhet i munnen morgen og kveld – du kjøper skyllemiddelet på apoteket.
  4. Oftere tannlegebesøk med kontroll av munnhelsen minst hver sjette måned.
  5. Bruk tanntråd/ bruk mellomrombørste dagig.
  6. Sug daglig på sukkerfrie, helst litt «sure» tabletter for å aktivt stimulere spyttkjertlene til å produsere mer saliv.
 
Ta vare på deg selv og munnen din!
 
Med solfylte hilsninger
Christina Radics
Av Christina Radics; Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.