Det går mot et gullår for norsk laks i Spania. Hittil i år har eksporten fra Norge økt med 18 prosent – 1.000 tonn mer enn i toppåret 2012. Mye av æren må tilfalle Norges sjømatråd og deres fiskeriutsending i Madrid, Hildegunn Fure Osmundsvåg (38).
– Pilene peker oppover. 2014 blir et veldig godt år for norsk sjømat i Spania, smiler Hildegunn som det siste året har vært ”directora” for Norges sjømatråd i den spanke hovedstaden. Hun ser klare tegn til bedring i spansk økonomi, bl.a. at Spania vil få en vekst i bruttonasjonalproduktet i år, at spansk eksport øker, at tallet på utenlandske turister i Spania på ny viser en solid vekst og at utenlandske investorer igjen har begynt å investere her til lands. Ifølge Hildegunn Fure Osmundsvåg økte også spanjolenes restaurantbesøk med ni prosent i april i år. Det er sånt som kan gi norsk sjømat ytterligere vind i seilene.
Mi mejor secreto – min beste hemmelighet Du har kanskje sett reklamen for norsk laks – ”Salmón Noruego – Mi mejor secreto” – på spansk tv?! Ikke rart, for to ganger i året – mai/juni og oktober – kjører Norges sjømatråd store kampanjer for norsk laks både på tv, i aviser, magasiner og sosiale medier som Facebook og i spanske supermarkeder og matforretninger der kundene tilbys hefter med oppskrifter og smaksprøver på norsk laks. Målgruppa er spanjoler mellom 35 og 50 år som har barn mellom seks og 14 år. – Laks er imidlertid ikke noe billig produkt for spanjoler, sier Hildegunn. Dermed kan importen svinge sterkt, avhengig av prisnivået. I mars i år sank prisene på norsk laks, det la grunnlaget for årets sterke eksportøkning. Fram til september i år ble det eksportert drøyt 41.000 tonn laks til en verdi av drøyt 1,5 milliarder kroner til Spania. I samme periode i 2013 lå tallene på henholdsvis 34.500 tonn og 1.200 milliarder kroner, alt i følge tall fra Norges sjømatråd
”Bacalao” holder stand Norsk torsk – både fersk og saltet – klarer seg også svært bra på spanske middagsbord. Så langt i år har eksporten økt med 33 prosent siden i fjor. Som nordmenn i Spania for lengst har oppdaget, inneholder store, spanske matvarekjeder alltid fiskedisker. – Spanske forbrukere krever å se hva de kjøper, de vil gjerne forvisse seg om at sjømaten de skal ta med hjem holder god kvalitet, forklarer Hildegunn. Under den nylig avholdte sjømatmessen i Barcelona – ”Seafood Expo Southern Europe 2014” – der Hildegunn også deltok, ble også de spanske fiskediskenes framtid diskutert.
Den spanske fiskedisken består Ifølge den spanske supermarkedkjeden Eroski Group som har 1.000 matvarebutikker over hele Spania, er Spania fortsatt et helfiskmarked, fordi forbrukeren vil se hele fisken. De vil se råvarene og møte fagfolk, fordi spanske forbrukere vil føle seg trygge, før de går hjem med sine ferdig skårete fiskefileter. – Derfor vil ikke den spanske fiskedisken forsvinne med det første, hevdet Gorka Azkona på sjømatmessen. Azkona er innkjøpsansvarlig for sjømat i Eroski-kjeden. – Spanske matvarebutikker må være gode på ferskmat, for det tiltrekker kunder. 64 prosent av all maten spanjolene handler, er fersk, sier Hildegunn Fure Osmundsvåg.
Ny satsing: Norsk fjordørret Den norske fiskeriutsendingen til Spania, har imidlertid ingen planer om å hvile på laurbærene. Nå er det den norske fjordørreten spanske munner skal bli fortrolige med. For nå i november og desember skal ”Trucha de Fiordos Noruegos” markedsføres tungt i Spania. – Jeg har stor tro på fjordørreten, men det tar alltid tid å bygge opp et produkt. Derfor har Hildegunn alliert seg med spanske kokker når fjordørreten skal lanseres. På tv-kanalen Canal Cocina vil en kjent spansk kokk tilberede ørreten for at den matglade seeren skal bli kjent med produktet og få vite hvordan det best kan tilberedes. I tillegg blir fisken profilert på Robin Food som er tv-kanalen Antenna 3s nye matprogram. – Den norske fjordørreten er annerledes enn ørreten som blir oppdrettet i elver i Spania, blant annet fordi den lever i saltvann. Den er lett, og med sin rene ettersmak nytes den helst rå eller lett varmebehandlet. Jeg ser et stort potensial for fjordørreten, sier Osmundsvåg. For å følge opp oppmerksomheten fjordørreten får på tv, samarbeider Sjømatrådet med til sammen 800 spanske supermarked og fiskehandlere som vil møte interesserte kunder med oppskrifter, brosjyrer og smaksprøver.
Ingen fersking på fisk Hildegunn Fure Osmundsvåg kommer fra fiskerikommunen Måløy i Sogn og Fjordane. Hun har sittet i sjefsstolen i Madrid i drøyt ett år og blir i fire nye. Hele familien er med, både mann og tre barn. Den norske fiskeriutsendingen har utdanning innenfor markedsføring og eksport, og spesialfeltet har siden 23 års alderen vært eksport av norsk laks. Da Det Norske Magasinet treffer Hildegunn på en kaffebar i Madrid, har hun nettopp kommet hjem fra Den dominikanske republikk og feiringen av årets norske klippfisk, i form av en stor bacalaofestival. For i tillegg til å ha ansvaret for norsk sjømat i Spania, ligger også dette landet i Karibia under Hildegunns ansvarsområde. Norge har for øvrig til sammen 14 fiskeriutsendinger over hele verden.
Team Norway – Jeg representerer sjømatindustrien i Norge, og jobben min består i å pleie relasjonene med spanske importører, supermarkedkjeder, interesseorganisasjoner osv. Jeg planlegger nye kampanjer for norsk sjømat i Spania, arrangerer presentasjoner og sender spanske journalister til Norge for å la dem oppleve norsk sjømatproduksjon, forklarer Hildegunn. Sammen med Innovasjon Norges representant i Madrid og den norske ambassadøren til Madrid, utgjør Norges sjømatråd ”Team Norway” som samarbeider tett om nye framstøt for norsk sjømat. At det spanske markedet vurderes som svært viktig, viser det faktum at den norske fiskeriministeren var på besøk i den spansk hovedstaden i mars i år. – Hva slags mål har Norsk sjømatråd satt seg for 2015? – At alt skal bli større og bedre og at markedet for norsk sjømat skal løftes ytterligere, svarer Hildegunn. Hun antyder at det finnes flere spennende muligheter i Spania, bl.a. norsk lysing som jo er en svært nær slektning av spanjolenes mest spiste fisk, merluza. Også den norske kongekrabben kan i framtiden bli et aktuell eksportprodukt. – Potensialet kan være bra, avslører fiskeriutsending Hildegunn Fure Osmundsvåg.
– Jeg har stor tro på den norske fjordørreten, sier den norske fiskeriutsendingen til Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg. I november og desember skal flest mulig spanjoler få stifte bekjentskap med den norske ørreten. Foto. Arne Bjørndal
Slik ser brosjyrematerialet som skal få fart på salg av den norske fjordørreten – ”Trucha de Fiordos Noruegos” – ut.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.