Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hei Christina
Jeg elsker frukt og grønnsaker og drikker mye eplejuice. Jeg har sett at tennene mine har blitt gulere med årene og av og til iser det i dem. Hva har skjedd? Kan jeg gjøre noe med dette?
Med vennlig hilsen Louise

Hei Louise
Takk for eposten fra deg. Det er jo veldig bra at du spiser mye frukt og grønt. Likevel bør du vite om et par ting så du ikke sliter unødvendig mye på tennene dine. Mange fruktjuicer er veldig sure og løser opp den naturlige hinnen som beskytter tennene dine. Om dette skjer ofte og lenge, klarer ikke emaljen å beskytte tennene dine. Dermed kan det ble en såkalt erosjonsskade på tennene dine.
Når tannemaljen kommer i kontakt med syre (fran mat, drikke eller magesekken) mykner den og mister litt av mineralinnholdet. Spyttet nøytraliserer denne surheten og hjelper til med å etablere den naturlige balansen i munnen og bidrar også til at emaljen hardner igjen. Men prosessen er langsom og om syreangrepene inntreffer ofte, har ikke tannen sjanse til å restituere seg.
Visse typer frukt-te, vin og frukt kan være veldig sure og dermed potensielt skadelige for dine tenner. Sure matvarer verken kan eller bør unngås på noen enkel måte, men man bør være forsiktig med hvor ofte og på hvilken måte denne typen mat konsumeres. Det er ikke bare det inntas som forårsaker erosjonen, men også måten de sure matvarene fortæres på. Når man beholder sure matvarer og drikke i munnen i lengre tid, forlenger man syreeksponeringen på tennene, og dermed øker også risikoen for erosjon.
Om du børster tennene rett etter at du har inntatt noe surt, skjer det en aggressiv nedbryting av emaljen og etter en tid kommer det underliggende og gulere dentinet til syne.
Hva kan du gjøre for å forebygge erosjon av tennene dine?
Tannemaljen kan løses opp ved pH-verdi på omtrent 5,5 eller lavere, og dentinet (substansen som finns mellom emaljen og selve tannen) kan løses opp ved så liten surhet som pH 6,5 eller lavere.
Det er ikke bra å børste tennene umiddelbart etter inntaket av sure matvarer ettersom emaljen er mykere og derfor lettere kan slites ned. Man bør vente minst en time. Noen eksperter mener man bør vente enda lenger.
Innta det sure ETTER at du for eksempel spiser gulerøtter, ikke før(da sliter du både kjemisk og mekanisk på tannen). Skyll munnen etter inntaket med en fluorskyllemiddel, vann eller melk som nøytraliserer det sure og tilbakestiller pH- nivået i munnen.
Innta det sure i forbindelse med de andra måltider for å minske ANTALLET ganger pH-verdien senkes i løpet av dagen. Erosjonsskader påvirkes negativt av antallet/frekvens og tiden tannen utsettes for lavt pH.
Slitasjen som forårsakes av erosjonen kan føre til et fortynnet emaljesjikt og forandringer i tekstur, form og utseende på tennene. Det kan også føre til overfølsomhet i tennene.
De tidlige tegnene på at erosjon kan foreligge omfatter følgende:
• Overfølsomhet
Når dentinet begynner å blottstilles pga. emaljetapet, kan isingen oppleves og gjerne ved inntak av varm, kald eller søt mat eller drikke.
• Misfarging
Tennene kan få ett gulaktig utseende når emaljen fortynnes og det mørkere dentinet begynner å lyse igjennom.
• Rundede tenner
Et rundet "sandpepprett" utseende på tennene overflate og kanter.

Den gule dentinoverflaten kan dekkes med hvit komposittfylling slik at tannen igjen blir hvit. Følsomheten kommer da til å minske eller forsvinne helt fordi tannen beskyttes. Fluorbehandling hjelper også mot overfølsomhet.

Jeg håper at jeg har svart på det du lurte på. Jeg anbefaler deg at du besøker tannlegen din som kan gjøre en mer individuell korrekt bedømming når han eller hun undersøker munnen og får svar på spørsmål om kosten og helsen din. Du kan foran et tannlegebesøk skrive ned alt du spiser i løpet av en uke. Glem ikke å informere tannlegen om du har halsbrann, sure oppstøt. Det er også en syre som påvirker tennene. Oftest er det da baksiden av tennene som rammes da.

Masse hilsen tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre.

Av Tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet