Månedsmagasinet på Costa del Sol

Selv om årets fotball-EM allerede er godt i gang, har vi fortsatt de meste spennende EM-kampene til gode. Siste kamp i gruppespillet finner sted 19. juni, og to dager senere er sluttspillet med kvartfinalene i gang. Deretter venter semifinaler og til slutt den store og avgjørende finalen på Olympiastadion i Kiev i Ukraina 1. juli der 70.000 tilskuere og 22 spillere på banen skal sørge for skyhøy stemning.
Siden seieren i EM i 2008, har Spania det meste av tiden vært regnet som verdens beste landslag, og Spania holder fortsatt førsteplassen på FIFAs verdensranking.
29. juni for fire år siden skåret Spanias daværende superspiss Fernando Torres finalekampens eneste mål. Det var nok til å sikre Spania gullmedaljen, mens Tyskland måtte ta til takke med sølvmedalje.
I dette mesterskapet var Spania suverene og vant alle sine kamper. Noe tilsvarende har faktisk bare skjedd en gang tidligere, nemlig da Frankrike vant EM i 1984. For Spania var det på høy tid med en ny triumf, for det hadde gått hele 44 år siden landslaget sist vant en EM-finale!

Spania triumferte på nytt i VM i Sør-Afrika i 2010. Laget tapte riktignok åpningskampen i gruppespillet 0-1 mot Sveits, men deretter gikk laget videre med 1-0 seire hele veien fram til finalen. Der slo som kjent Spania Nederland 1-0.
Det er liten tvil om at Spania også i årets turnering vil havne langt oppe på resultatlistene. Hvor høyt er det selvsagt vanskelig å spå noe sikkert om. For siden landets to siste store, internasjonale triumfer har det skjedd en hel del:
Spanias store profil under VM i Sør-Afrika var uten tvil David Villa (Barcelona). Sammen med tyske Thomas Müller, nederlandske Wesley Sneider og Uruguays Diego Forlán, ble han kåret til turneringens største måltyv med sine fem skåringer. Villa var også toppskåreren under EM i 2008 med sine fire fulltreffere.
Årets tropp som skal forsvare de gul og røde fargene, har reist til Polen og Ukraina uten David Villa. Han sliter fortsatt med beinbruddet han pådro seg under VM for klubblag i desember i fjor.
Heller ikke Barcelonas ruvende sisteskanse og offensive back, Carles Puyol, rekker å få tatt av seg støttebandasjene og plaster etter kneoperasjonen i begynnelsen av mai.

Det hører også med at Fernando Torres, mannen som sikret Spania seiersmålet mot Tyskland i EM-finalen i 2008, så langt denne sesongen bare har vært en skygge av seg selv. Det er nesten utrolig at han nå har fått fornyet tillitt av landslagssjef Vicente del Bosque, til tross for at Torres ble vraket fra landskampen mot Venezuela i vinter. På landslaget står Torres med 27 scoringer på 91 kamper.
Fotballen er like rund som den alltid har vært, og i EM har flere lag overraskende stukket av gårde med seire.
Hvem husker ikke sommeren 2004 da Hellas kom inn i tolvte time og dro til med en kanonseier. Alle vi som dette året la sommerferien til de greske øyer, glemmer det i hvert fall ikke. Hele Hellas jublet gjennom minst tre sommermåneder, – i sterk kontrast til dagens situasjon i Hellas. I 2004 hang det plakater og greske flagg overalt og minnet oss gang på gang om hvilken sensasjon laget fra Sør-Europa med de blåhvite fargene faktisk hadde skapt!

Eller skal vi mimre litt om Danmark som i 1992 ble kvalifisert til sluttspillet som absolutt siste nasjon da Jugoslavia måtte trekke seg fra turneringen? Som takk for invitasjonen knuste likegodt Danmark Tyskland i finalen! Tv-bildene fra Rådhusplassen i København med de jublende danske ”drenge” og titusenvis av hysteriske mennesker som hadde møtt fram, husker jeg like godt som om det skulle vært i går.
Men hvem vinner så sommerens fotballdrama? Joda, det kan godt bli Spania på nytt. Landet har så mange gode kvalitetsspiller at det for oss nordmenn virker underlig at den spanske landslagssjefen sier nei toppspillere som Adrian Lopez (Atletico Madrid-spilleren som skåret for Spania i landslagsdebuten mot Serbia i slutten av mai) og Roberto Soldado som i lang tid har herjet som superspiss på Valencias La Liga-lag.
Ser vi på gruppeinndelingen for de innledende kampene, kan det også virke som om Spania – uten altfor store prestasjoner i gruppe C – lett bør gå videre til sluttspillet. Trangt om plassen blir det i gruppe B – ”dødens pulje” – der Nederland, Danmark, Portugal og Tyskland skal kjempe om de to plassene som gir fri vei til sluttspillet.
Mitt heteste tips?! Med sju Barcelona-spillere på laget, tror jeg dette går Spanias vei, nok en gang. Jeg tipper Spania mot Nederland i finalen, skåring av Pedro (Barcelona) og altså 1-0 seier til Spania. Legg sjampanjen til kjøling og gjør klar til feiring 1. juli!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.