Månedsmagasinet på Costa del Sol
– Livet er kort, spill bridge !

- Livet er kort, spill bridge !

 

Jeg lurer på om det ikke var halvt legendariske Tommy Sandsmark som formulerte dette glitrende ordspillet. I allefall er det en utmerket overskrift for en norsk bridgespalte på Costa del Sol, hvor de fleste av oss vel har passert den aller første ungdom.

For bridge kan faktisk forlenge livet. Og definitivt livskvaliteten, i følge seriøs forskning.

Forleden besøkte jeg min gode venn Sydney i hans hjem her på kysten. En glitrende bridgespiller, turneringsleder og bridgelærer av amerikansk herkomst. Jeg har spilt med ham mange ganger og det har alltid vært en fornøyelse. Denne gangen hadde han imidlertid litt dårlig tid til besøk, han satt nemlig og skrev selvangivelsen sin på internett.
Ikke noe spesielt med det, selvsagt, bortsett fra at Sydney fylte 105 år i forrige uke!
Og han spiller fortsatt bridge!

Mange av leserne har sikkert opplevd at bridgelivet her på Costa del Sol er ganske anderledes enn hva vi er vant til fra Norge.
Ingen fast bridgesesong, sjelden faste makkerpar, og – mildest talt – et høyst variert miljø, både hva gjelder bridgekunnskap og nasjonaliteter. Costa del Sol er nok neppe stedet verdenseliten drar til for å få matching.
Men på den andre siden – nettopp dette gjør at alle kan spille bridge og føle seg velkommen i bridgeklubbene rundt omkring.
Og dem er det mange av, som vi senere skal komme tilbake til. Ingen grunn til å sitte hjemme og sture hvis du har lyst til å spille bridge, enten du kan det fra før, eller har lyst til å lære!

Jeg kan ikke underbygge det med statistikk, men jeg er villig til å vedde mye på at etter golf, er det ingen sport som drives av flere skandinaver og nordeuropeere her på kysten enn nettopp bridge. Enten det er i golfklubber, bridgeklubber eller private hjem.

Sydney, ja, tilbake til Sydney. Her satt han syd (hvor ellers?!) i Desmond’s klubb i Marbella for noen år siden (han var vel da bare såvidt fylt hundre, så han var jo fortsatt en ung mann:

Vest åpnet med svake 2♥. Nord (undertegnede) tok på seg hatt og frakk og strakk seg til 3♦, og etter pass hos øst meldte Sydney uten å nøle 3 NT.
Vest spilte ut hjerter ess, og dette er hva Sydney så:

♠ 10 9 x x
J 10
A K J x x x
♣ J

♠ A K 8 x
Q 8 x x
x
♣ A K Q x

Det så jo lovende ut. 9 sikre stikk, og gode muligheter for å finne det tiende ruter eller spar. Vest tok imidlertid også for hjerter konge før hun fortsatte med liten kløver! Dermed var bordets inntak borte, og en tapende ruterfinesse ville gjøre at man gikk bet i en sikker kontrakt. Sydney lot knekten beholde stikket og spilte en liten(!) spar. Øst la selvsagt liten (det hjelper ikke å legge knekten) og Sydney la 8-eren som holdt! Øst hadde, ikke uventet, Q J 7 x i spar
Resten var armgymnastikk for 100-åringen, han la ned sine kløverstikk, ess,konge i spar, og i det han spilte sin stående hjerter og kastet sin siste spar i bordet, kikket han vennlig over brilleglassene på øst og sa til den 70 år gamle damen, -" I believe you are squeezed in spades and diamonds, young lady"!

Slik var posisjonen

♠ –

A K J
♣ –
                   ♠ Q
                  
Uvesentlig     Q 10 x
                   ♣ –
♠ x
9
x
♣ –

Øst har et kort for mye og kaster selvsagt en ruter. Sydney spilte uten å nøle ruter til ess og konge som felte damen.
11 stikk og ren topp til Sydney!

November 2011
Copyright RBS.
 

Av Roar B. Sletner

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.