Månedsmagasinet på Costa del Sol

De siste par årene har Sjømannskirken registrert en markant økning i antall norske studenter og unge arbeidstakere på Costa del Sol. Kirken ønsker å skape en møteplass for disse og inviterer nå til “Ung på Solkysten” både på Facebook og i Sjømannskirken på El Campanario.
Det er Lena Våtvik som har hovedansvaret for å koordinere kirkens satsing mot studentene og de andre unge. Sammen med kolleger fra kirken har hun vært rundt på fem “norske” arbeidsplasser og også truffet studentene på Atlantis medisinske høyskole i Fuengirola.

– Jeg har møtt rundt 300 nordmenn i alderen 20-40 år. Disse ønsker Sjømannskirken å være til stede for, forteller hun. Sammen med kollegene på El Campanario forbereder hun seg nå til to søndagssamlinger i høst på Sjømannskirken under tittelen “Ung på Solkysten”. Tidspunktet for arrangementene er om ettermiddagen 23. oktober og 27. november.
– Søndag er en fin dag å være sosial på. Vi skal hygge oss med god mat, de som vil kan følge fotballrunden på TV2, og vi har et stort basseng hvor folk kan bade. Det blir sosialt og hyggelig, lover hun.

– Hva står på menyen?
– Det vil variere fra gang til gang. På den første samlingen har jeg bedt Sjømannskirkens fantastiske kokk Gladys om å stille opp med sin berømte tapasbuffé.
– Vil det være andre aktiviteter enn mat, fotball og bading?
– Vi får se etter hvert hva de unge ønsker selv. Men jeg leker med planer om både salsakurs og en tur. Den siste samlingen i høst er 1. søndag i advent. Da blir det julestemning!

– Hvordan kan folk komme seg til kirken?
– Til de to planlagte samlingene setter vi opp buss fra Fuengirola med innlagt stopp på Atlantis. Nøyaktige holdeplasser kan folk finne på Facebook-siden “Ung på Solkysten”.
– Må man melde seg på?
– For å vite hvor mange som trenger transport og hvor mye mat vi skal lage, vil vi gjerne at folk melder seg på. Det gjør man enkelt på Facebook-siden.
Lena gleder seg til å ta imot mange unge på Sjømannskirken.
– Kirken er alltid åpen for de unge, men mye av det faste arbeidet er særlig rettet mot barn, ungdommer, familier og eldre. Med denne satsingen håper vi å gi unge voksne et eget møtested på Solkysten, avslutter Lena Våtvik.

Møte med Leonard Cohen
Skuespilleren Nicolay Lange-Nielsen og har sammen med Emma Rowena Hansen på keyboard og vokal høstet glimrende kritikker på flere scener i Norge for sin Leonard Cohen-forestilling “Ulv og Engel”. Onsdag 9. november kan du se forestillingen på Sjømannskirken.
Nicolay Lange-Nielsen har hatt roller i en lang rekke filmer, dramaserier og programmer på NRK, deriblant “En Håndfull Tid”, “Offshore” og “Blodsband”. For TV-seerne er han nok best kjent for rollen som hotellsjefen «Ragnar Lunde» i Hotel Cæsar på TV 2.
«Ulv og Engel» er en musikalsk reise gjennom ulike faser av Leonard Cohens liv bestående av brev, sanger, romanutdrag, lyrikk, prosa og sitater. Et innblikk i mannen bak myten – alt oversatt til norsk, og flettet sammen til en vev der alt henger sammen og kommenterer hverandre.

Allehelgenskonsert og -gudstjeneste etter 22. juli
For alle som har mistet noen de var glad i, er kirkens allehelgensmarkeringer et sted for å minnes og tenne lys. Etter terrorhandlingene i Norge i sommer, vil årets allehelgensmarkering få en spesiell valør for mange. Sjømannskirken arrangerer en egen allehelgenskonsert på allehelgensaften lørdag 5. november kl 15. På allehelgensdagen 6. november blir det allehelgensgudstjeneste kl 16. Før og etter arrangementene vil kirkerommet være åpent for stillhet og lystenning.
Allehelgenskonserten er ved sangeren Tor Kessel, damekoret Cantare og Sjømannskirkens kantor Trond Gilberg. Tor Kessel har lang fartstid som sangsolist i Oslo med nedslagsfelt i mange stilarter. Cantare er et prisbelønt damekor fra Fredrikstad under ledelse av Vigdis Djupang. Sammen har de satt sammen et vakkert program av klassiske perler, salmer, viser og dikt. Tor Kessel og Cantare deltar også under allehelgensgudstjenesten søndag 6. november.

Høsttakkefest
Søndag 23. oktober kl 16 er det gudstjeneste med høsttakkefest på El Campanario. Barneklubben Liv & Røre blir med og preger gudstjenesten. Denne dagen pynter vi kirken med grønnsaker, frukt og bakverk som vi setter til livs under kirkekaffen etter gudstjenesten. Ta gjerne med noe av markens grøde til kirken denne dagen!

Presentasjon av konfirmantene
Søndag 30. oktober kl 16. blir det gudstjeneste med presentasjon av årets konfirmanter. Konfirmantene har allerede vært på én tur, og i mars reiser de til London for å treffe alle de andre sjømannskirkekonfirmantene i Europa. Annenhver torsdag møtes de på kirken til konfirmasjonsundervisning under ledelse av sjømannsprest Mette Buvik. Konfirmasjonsdagen er palmesøndag 1. april 2012. På gudstjenesten 30. oktober kan du altså få se hvem konfirmantene er. Kirkens kor EC Singers blir også med på gudstjenesten.
Jul og nyttår
Kirkens program for jul og nyttår blir presentert i novembernummeret av Det Norske Magasinet. Det er ingen påmelding til julaften før 15. november.

Fuengirola
Gudstjenester på norsk disse søndagene kl 11 i den svenske kirken:
23. oktober, 6. november, 20. november, 4. desember
De søndager det ikke er norsk gudstjeneste går det buss til El Campanario kl. 14.00 fra Solbank. Retur fra El Campanario etter kirkekaffe.
Hyggekveld onsdag 2. november kl 19.
Alle andre onsdager kl 12:
Sangtreff med sjømannsprest Steinar Lindvig og kantor Trond Gilberg

Norsk betjening på den svenske kirken
De norske vinterassistentene Reidun og Leif Gunnar Sørlien er å treffe mandag – fredag kl 10.30 – 14.

Iglesia Sueca, Avenida Clemente Diaz 4, Edificio Tres Coronas, tlf 952 465 887

Nerja
16. oktober kl 11 er det gudstjeneste og kirkekaffe på Hostal San Miguel i Calle San Miguel. Gudstjenesten arrangeres i samarbeid med Norsk Forenings kirkegruppe.

Kulturkalender
En time før hvert arrangement åpner kirkens konsertkafé med salg av vafler, pølser og drikke.
Onsdag 19. oktober kl 18
Filmkveld
Filmviter Gudmund Hummelvoll presenterer den prisbelønte franske filmen OM GUDER OG MENNESKER fra 2010
Gratis inngang, kafésalg før filmvisningen

Onsdag 26. oktober kl 19
Roy Andreas’ minnekonsert
Til inntekt for vanskeligstilte barn.
EC Singers, spansk barneflamencogruppe, sangere og musikere i alle aldre fra det norske miljøet på Solkysten.
Billetter €10, stor utklodning

Onsdag 2. november kl 19
Hyggekveld i Fuengirola
Mat, sang, underholdning og utlodning i den svenske kirken

Lørdag 5. november kl 15
Allehelgenskonsert
Tor Kessel (sang), damekoret Cantare, kantor Trond Gilberg
Billetter €10

Onsdag 9. november kl 19
Ulv og engel — Et møte med Leonard Cohen
Med skuespilleren Nicolay Lange-Nielsen og Emma Rowena Hansen på keyboard og vokal
Billetter €15

Onsdag 16. november kl 19
Kor uten grenser, Larvik
Korsang og improvisasjoner på piano ved dirigent Pieter Leebeek
Gratis inngang

Lørdag 26. november kl 12—15
Sjømannskirkens julebasar
Mat, utlodninger og underholdning

Onsdag 30. november kl 19
Sjømannskirkens julekonsert
Kor, sangere og musikere i alle aldre fra det norske miljøet på Solkysten
Billetter €5

Onsdag 7. desember kl 19
TIMS julekonsert
Kor og orkester fra The International Music Society, Fuengirola
Billetter €10

Billetter
Billetter kan kjøpes ved inngangen før alle konserter.
Forhåndssalg i El Campanarios resepsjon, i Norsk Forening i Fuengirola og i den svenske kirken i Fuengirola.
Billettservice 659 292 555

Kunstutstillinger i kirkens kafé
Hver måned kommer det opp nye kunstutstillinger i kafeen.
Utstillingene åpnes ved lunsjen (kl 13.15) følgende datoer:
Torsdag 13. oktober: Helene Havnen-Olesen
Torsdag 10. november: Inger Jakhelln og Elly Wium

To minutter med sjømannspresten
Det er livets kunst å få det som fyller ens tid, til også å fylle ens liv, sier Frithjof Brandt.
Tid og liv er to ord som henger sammen. Når vi tenker på livet, tenker vi ofte på hvor lenge vi har levet og av og til tør vi tenke på hvor mange år vi kan ha igjen. “Hvor gammel er du, da?” spør vi barna. Vi spør ikke så ofte eldre mennesker om alderen – i hvert fall ikke damer.
Jeg tenker ofte på hvor lenge et menneske lever. Kanskje er det yrket mitt som gjør at jeg tenker på slikt. Livet er så ulikt fordelt, i hvert fall hvis vi tenker i tid. Noen dør som barn, andre mens de er på livshøyden og andre lever til de ikke orker mer. Det er lenge siden jeg sluttet å spørre hvorfor det er slik. Nå undrer jeg meg over at det er slik at tiden som er tildelt oss er så ulikt fordelt. Før tenkte jeg på at det var urettferdig.
Nå tenker jeg annerledes. Nemlig at livet er noe annet enn tiden vi har fått tildelt. Livet er i seg selv et mysterium. Livet takker vi Gud og våre foreldre for. Plutselig en dag var vi her og fikk et liv å leve. Det var litt av en reise å begi seg ut på for oss alle sammen. Hva skulle livet bli til? Forhåpentligvis noe annet enn tidsfordriv.
Hva tenker en mor og far som for første gang holder et nyfødt liv i sine hender? Et nytt individ som ikke har vært her før. Hva skal det bli til? Hvem er dette nye mennesket? En betroelse av liv ligger i armene våre. Hver dag og hver ny lyd og det første smilet rører oss i hjertet. Der og da er det uvesentlig hva dette lille mennesket skal bli. Det som betyr noe nå er hva det lille livet er.
Det lille barnet blir stort barn, ungdom, voksen lenge og så blir det forhåpentligvis et gammelt menneske. Et eller annet sted på denne livslinjen befinner vi oss alle sammen. Hvordan få det som fyller vår tid til å fylle vårt liv? Det er en kunst, sier Frithjof Brant. En annen som har undret seg over det samme spørsmålet er Tove Houck. Hun utga for noen år siden en bok som heter Spor i et hjerte. Hun må ha kjempet seg fram til diktene hvor hun nettopp gir oss dikt som handler om tid som er blitt til liv – som dette:

“En håndfull sekunder av evigheten har livet gitt oss.
Til å tenne stjerner
Lage varme
Skape bilder
En håndfull sekunder til å sette spor i et hjerte.”

Steinar Lindvig

Av Trond Gilberg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.