Månedsmagasinet på Costa del Sol
Noen nyheter om tenner og munnhelse

Noen nyheter om tenner og munnhelse

Mangel på d-vitaminer kan forårsake tannfelling hos gravide
D-vitaminer finnes blant annet i fet fisk, lever og eggeplommer. Nå viser en ny studie at mangel på d-vitamin kan gi økt risiko for ufrivillig tannfelling hos gravide. Hele 40 prosent av de som er gravide får blødende tannkjøtt som deretter kan føre til at tennene faller ut. Disse kvinnene risikerer i større grad å få komplikasjoner som for tidig forløsning, lav fødselsvekt og svangerskapsforgiftning/preklampsi.
Nå mistenker amerikanske forskere som har gjennomført en studie at én årsak til at gravide kvinner mister tenner kan være mangel på d-vitamin. Undersøkelsen viste nemlig at det er vanligere med mangel på d-vitaminer i vinterhalvåret og at kvinner med afroamerikansk opphav var mer utsatte.
Det trengs fortsatt flere studier for å kunne trekke noen konklusjoner av undersøkelsen, men det kan vise seg at et tilskudd av d-vitamin kan forbedre både munn- og tannhelse hos gravide.

Flere hull ved kreftbehandling
Strålebehandling mot munn- og halscancer hemmer spyttproduksjonen. Det er derfor ekstra viktig at de som rammes passer ekstra godt på tennene sine.
Personer som får strålebehandling etter å ha utviklet kreft i hode- og halsregionen er mer utsatte for å få karies. Årsaken er at strålingen hemmer spyttproduksjonen med opptil 80-90 prosent.
Det er viktig at pasienten får informasjon om hvordan de skal passe på munnhelsen og hva tannlegen kan hjelpe til med. Å trene kjakemusklene etter strålebehandling er også noe som personen bør gjøre ettersom musklene ellers blir svekket noe som kan føre til at det blir vanskelig å tygge maten.

Søtningsmiddel gir sukkersug
Å bytte ut produkter med sukker mot andre som inneholder søtningsmiddel er ingen god løsning. Kroppens belønningssystem sier nemlig ”ta mer” når vi får i oss søtningsmiddel.
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medisinsk og fysiologisk kjemi ved Universitetet i Lund, mener at sukker i passelige mengder er bedre enn søtningsmiddel. Årsaken er at kunstige søtningsmiddel ikke demper søtsuget.
Den som har vennet seg til å spise og drikke mye søtningsmiddel kan til og med ha vansker med å endre sine vaner og trenger derfor profesjonell hjelp til å bli kvitt dette behovet.

Av Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.