Månedsmagasinet på Costa del Sol

Den første skikkelige sommermåneden ligger rett foran os. Et usedvanlig stort antall mennesker forteller at mange av oss beveger oss rundt mellom landegrensene, – i hvert fall de av oss som har tillatelse. Enten reiser vi ut, får gjester eller en skjønn blanding av begge deler. Livet blir lett, tanken på helsen blir satt på ”stand by”. Vi er klare til vakre eventyr. Det er herlig å slippe hverdagen og bare flippe ut, dra på oppdagelsesjakt og nyte livet.
Imidlertid er ferie en stressfaktor som det kan bli hardt for kroppen å håndtere. Derfor informerer jeg alltid barn og barnebarn, enten de må arbeide hardt for å tjene til studier, nyte nattelivet eller ellers alt annet som skal skje denne sommeren. Husk alltid den daglige vitaminpillen av god kvalitet. Velg et kraftig vitamin og mineralprodukt i de tre sommermånedene. F.eks. Omnimin, Spektro, multivitamin, Maximum med ginseng, med mer. Suppler eventuelt med ekstra sterke b-vitaminer samt c-vitaminer som kan forebygge infeksjoner, men som ikke er særlig effektive hvis du allerede har rukket å få infeksjon. Suppler med gode fiskeoljer f.eks. Omnikrill, Cardiomega, Epa-gla+, o.s.v.

Magetarmsystemet
De fleste problemene i løpet av ferien knytter seg til fordøyelsen.

REISESYKE kan ofte forebygges med ingefær som også finnes i kapsler, enten det er til lands, til vanns eller en flytur som står for døren. Før turen kan det hjelpe å ta b-vitaminer. Mange ganger kan angsten provosere reisesyke, så det kan være en god ide å arbeide med det psykologiske.
Er du kvalm fordi du har spist eller drukket for mye, kan en god ingefærte gjøre underverker, eller bare litt sitron i litt vann. Bananer og rå havregryn er også bra.

FORSTOPPELSE. Hører du til dem som lett får forstoppelse så snart du er i fremmede omgivelser, så vær ekstra oppmerksom på å drikke rikelig med vann, 2 – 3 liter daglig. Også her kan ingefær hjelpe. Drikk gjerne en urtete med peppermynte, eventuelt blandet med anis og fennikel, eller Thea go’ te som virker rimelig sterkt. Du kan også få frukt og fibre med tørket frukt til å tygge eller i tablettform. Spis svisker og andre vanlige frukter, samt annen fiberrik kost. Ta f.eks tilskudd av loppefrøskaller, f.eks. Husk eller Lepicol. Unngå bananer, melk og ost. Det er nyttig med tilskudd av b- og c-vitaminer, samt magnesium.

DIARÉ ELLER BARE LØS MAGE. Spis bra med bananer, potetmos laget på vann, revne epler, yoghurt natural, vann (gjerne kokt), ristet brød. Melkesyrebakterier f.eks. Symbioflor, i den akutte fasen kan tas med 16 kapsler i døgnet og ved bedring trappes det ned til 2 – 4. Skal du reise til fremmede land, kan det være en god forebygging å starte et par uker før avreise med et par kapsler daglig. Mens diareen står på, unngå melk og sukkerholdig mat.
HALSBRAND. Spis bananer, melkeprodukter, samt potetmos. Frutin er en tyggetablett som inntas sammen med måltidet. Den lindrer halsbrann. Det samme gjør Samarin som er velsmakende fruktsalt som drikkes.

Nyt Solen.
Det er deilig å være i solen. Solen gir energi og glede, og huden får en flott glød når den blir pleiet bra. Sørg for en god body-skrubb som grunnleggende pleie et par ganger ukentlig. F.eks. Himalayasalt skrubb. Den brukes i dusjen på fuktig hud. Saltet, rosmarin og de lekre oljene som er i Himalaya skrubb fjerner sporene av tørr og ru hud. Du kan også lage din egen skrubb ved å blande ½ dl olivenolje med 1 ss. grovt kjøkkensalt.

GODE TILSKUDD. Har du bare en kort ferie, er det fristende å gå ut i solen og bli i mange timer, men la huden venne seg til solen og pass på å ikke bli solbrent. Start hjemme et par uker før du vet du skal ut i solen. Ta Imedeen Tan Optimizer. Tablettene gir deg til en pen glød og sørger også for at du ikke blir så lett brent. Vil du beskytte huden ytterligere, så sørg for å spise omega-3 fettsyrer, e-vitamin – c- vitamin, samt Selen. De er antioksidanter og hjelper deg slik at du ikke så lett blir brent. Husk at vi selv kan danne d3- vitamin i huden ved hjelp av sollys. Så kan vi i løpet av sommeren bygge opp et lager av d-vitaminer i leveren til 3 måneders forbruk. Solkrem med bare faktor 8 nedsetter kroppens dannelse av d-vitaminer med 90 %. Ved en halvtimes soling, uten beskyttelse, danner kroppen 500 mcg d-vitamin. Unngå den sterkeste solen mellom kl. 12 til 16 og bruk solbeskyttelse resten av tiden Når du bruker solkrem, så smør på et tykt lag. Det antas ca. 40 ml. til en voksen person. Bruk en naturlig sunblocker på utsatte steder. Smør huden ca ½ time før du går ut, så har virkestoffene fått lov til å trenge inn i huden. Det gjelder å bli langsomt brun og aldri brent. Solbeskyttelsen kan evt. være Derma-serien. Serien er helt ren og uten skadelige stoffer, og så er den deilig prisvennlig. Finnes i faktor 8 – 50. Det finnes mange andre ”rene ” muligheter, f.eks. Aloe Vera m.fl. En god solbeskyttelse er å ha på lett tøy og å bruke parasollen. Etter solingen bør du smøre deg med en god aftersun, f.eks fra Aloe Vera, eller Derma. Det gir en deilig lindrende pleie til en soltrett hud.

SOLEKSEM. Har du tendens til soleksem, kan det ofte forebygges et par uker før solingen ved å spise betacaroten, kalk og magnesium, samt lecithin. Bruk dessuten gjerne Aloe Vera.

SOLSKJOLDER. Har skaden skjedd, kan du i mangel av noe bedre smøre yoghurt eller tomatsaft på de angrepne stedene. Men det er lettere og mer effektivt hvis du har Aloe Vera gel til å smøre på. Smør gjerne på et tykt lag flere gange daglig.

SELVBRUNER. Vil du gjerne hjelpe litt på sommerfarger, kan du supplere med en selvbruner, så naturlig som mulig. F.eks. Allisons selvbruner som også virker pleiende på huden. Det er en god ide å bruke et skrubbprodukt før påføringen av selvbruneren. Jo bløtere og glatt huden din er, jo vakrere blir fargen. Vær forsiktig med selvbruneren på kne og albuer, på ankelen og områdene rundt.

Vekten
Hører du til dem som må passe på vekten, så vær veldig oppmerksom på den i sommervarmen. Det er så ergerlig å legge på seg noen kg, for så å slåss med dem i lang tid når hverdagen atter melder seg. Pass på alkohol, sukker, slikkerier, kaker, is og hvitt brød. Du kan saktens spise en masse andre deilige matvarer, for eksempel den deilige vannmelonen som i tillegg til at den er supersunn for hjertet, nesten ikke inneholder noen kalorier. Skal du bar ha i deg noe søtt, så bruk evt. Agave sirup. Den har en deilig smak. Den er litt søtere enn sukker. Det inneholder 76 % fructose fra Agaveplanten. Det gode er at den er en langsom nedbrytbar kullhydrat.

MOSJON. Hold den fysiske formen ved like under ferien. Svøm, gå lange turer: Bruk om mulig sykkelen, dans, løp, uansett hva. Sørg for å holde deg i form slik at du også liker å se deg i speilet når hverdagen begynner igjen. Få evt. hjelp fra CLA-kapsler som hjelper til med å omdanne fett til muskler, særlig hvis du også driver sport. Hører du til dem som alltid er sulten, så spis Spirulina ca ½ time før hvert måltid. De hjelper til med å dempe sulten. Det samme gjør tilskudd av krom. Driver du mye sport i sommervarmen, så pass på blodsukkeret. Jeg ser mange sportsutøvere som har virkelig blodsukkerproblemer som de prøver å styre ved bruk av sukker og forskjellige leskedrikker. Du bør vite at store mengder druer og fruktsukker kan blokkere for kobberenzym og kan være farlige for hjertet. Sørg for å få tilstrekklig med b-vitaminer, magnesium og kalk, kalsium, sink, selen, essensielle fettsyrer, samt Q 10.
 

Blærebetennelse
Det er særlig mange kvinner som lider av blærebetennelse om sommeren. Mange blir liggende i det våte badetøy etter å ha vært i vannet. Du bør skifte tøy hver gang du har badet. Selv om du synes det er varmt, blir underlivet likevel avkjølt. Pass også på kalde plaststoler uten puter, osv. Lidelsen er 50 ganger hyppigere hos kvinner som hos menn. Har du blærebetennelse, er du absolutt ikke i tvil. Du føler rett og slett at du tisser glasskår, og at du må tisse ofte, uten at det kommer særlig mye urin. Dertil kommer ofte feber og til tider blod i urinen. Drikk godt med varm te, gjerne padderokke, gyldenris og salvie, gjerne et par liter daglig. Spis godt med hvitløk. Ta evt. tranebær i kapselform og suppler med Rød Solhatt – (Echinacea) Hold underlivet varmt og bruk undertøy av ren bomull.

Forkjølelse
Er du uheldig å pådra deg en sommerforkjølelse, så spis godt med hvitløk og drikk gjerne masse urtete, f.eks. av lakrisrot, gyldenris og timian. Lakrisrot er slimdrivende og bra ved hoste. Gyldenris er slimhinnestyrkende og timian virker desinfiserende – så disse tre er en god kombinasjon. Har du bare ingefær i huset når forkjølelsen kommer, så skjær et par skiver og hell over kokende vann.
C-vitamin kan forebygge en forkjølelse, men har du først fått den, så helbreder ikke c-vitaminet den. Av midler som virker lindrende og helbredende er f.eks. propolis og echinacea. Middelet Urtepensil fra Naturdrogeriet som bl.a. inneholder Echincea, bukkkehornsfrø, m.m., hjelper deg med å få forkjølelsen under kontroll og styrker immunforsvaret.

Myggestikk
Hører du til dem som lett blir overfalt av mygg, så garder deg denne sommeren ved å spise ekstra mye b-vitaminer. Ta også et ekstra tilskudd av b1, ca. 300 mg, så holder de seg vekke. Skal du til Thailand eller andre lekre steder i Asia, må du vite at kinesisk malurt kan være en god beskyttelse mot Malaria. Selvfølgelig må du rette deg etter legens veiledning, men det kan være en ekstra beskyttelse.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.