Månedsmagasinet på Costa del Sol


Berberin er et fargestoff som har vært brukt i folkemedisinen i over 2.500 år i India, Kina, Korea og av indianere i Nord-Amerika.
Det har vist seg å være et utmerket og sikkert kosttilskudd for å forebygge og behandle leddgikt, slitasjegikt, depresjoner, diabetes, diaré, hjerte- og karsykdom, infeksjoner og mange typer kreft.

– stoffet fra berberisplanten har helbredende evner

I det siste har nye vitenskapelige studier i anerkjente tidskrifter kunnet påvise slike effekter. Berberin passer bra sammen med vanlige medikamenter som for eksempel diabetesmidlet metformin og kolesterolnedsettende statiner. Berberin har ingen bivirkninger som er typiske for syntetiske medikamenter.
Berberin er en sterkt gulfarget alkaloid (flavonoid) som utvinnes fra et antall planter i berberisfamilien (eksempelvis Berberis aristata). Det har vært brukt i årtusener – og brukes fortsatt i Nord-India – som fargestoff for ull, lær og tre. Berberin har også vært brukt i minst 2.500 år som folkemedisin fordi det forebygger veksten av bakterier, virus, sopp og andre mikroorganismer.

Diabetes
Berberin er et effektivt kosttilskudd for komplementær behandling av diabetes type 2 og dets komplikasjoner. Stoffet forbeder insulinets funksjoner og bremser metabolsk syndrom som kjennetegnes av en kombinasjon av fedme, høyt blodsukker, kolesterol, triglyserider og blodtrykk. Berberin beskytter arteriene og hjertet og bidrar til vektreduksjon, hvilket er ytterst viktig ved diabetes. Forklaringen ligger i at berberin regulerer stoffskiftets og ATP-produksjonens ”hovedavbryter”. Det hjelper kroppen til å opprettholde og gjenvinne sin balanse eller homeostase og regulerer omsetningen av bl.a. karbohydrater og fett. Den kinesiske legen Yan-ksi Ni og kolleger testet større doser berberin – 300, 400 og 500 mg tre ganger om dagen – på diabetikere hvis blodsukker ikke hadde sunket mens de fikk vanlig behandling med berberin (mindre doser). De noterte en markant forbedring med en dagsdose på 1–1,5 g. Samtidig minsket pasientenes tørst samt urineringsbehov, deres forhøyde blodtrykk sank og allmenntilstanden ble bedre.

Gjennom flere studier har forskere observert at Berberin reduserer risikoen for hjerte- og karsjukdom og bremser utvikling av aterosklerose. Som kjent er diabetikerne den største risikogruppa for aterosklerose og hjerteinfarkt. Undersøkelser har også vist at berberin til og med forebygger fettlever som ikke er forårsaket av alkohol. Cirka en femdel av befolkningen har fettlever til tross for at de ikke misbruker alkohol. I stedet er overvekt og diabetes årsaken. Berberin kan alltid brukes når diett og mosjon ikke gir tilfredsstillende glykemisk kontroll. Berberin er til og med et velegnet tillegg til terapi med metformin, sulfonureid eller glitazon, alternativt kombinasjonen sulfonureid og metformin.

I senere tid har man kunnet konstatere at berberin som kosttilskudd er et multifaktorielt plantekjemikalium som bedrer immunsystemets funksjoner, reduserer forhøyde verdier av blodsukker, glykosylert hemoglobin (HbA1c), kolesterol, triglyserider og apolipoproteiner (apo B). Det er særlig interessant at berberin øker insulinproduksjonen i bukspyttkjertelen og opptaket av glukose i muskelcellene, hvilket fører til jevnere blodsukker. Kreftforskere har påvist at berberin også hindrer veksten av de fleste typer kreftceller. Dessuten kan berberin forebygge og lindre depresjon og slitasjegikt (artrose).
Berberin kan kjøpes i Vitamina i Centro Idea, Mijas.

Av Matti Tolonen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.