Månedsmagasinet på Costa del Sol
Suksess for syngespillet om Kristina

Suksess for syngespillet om Kristina


Også de yngste elevene ved Den norske skolen Málaga hadde øvd inn en flott presentasjon av norsk historie for de mange frammøtte på den norske caseta´en. Foto: Arne Bjørndal

– Barna gjorde sitt aller beste! Her var det også mange gode enkeltprestasjoner, sier en fornøyd Ivar Skippervold, mannen bak det nye syngespillet om den norske middelalderprinsessen Kristina. Syngespillet ”En prinsesse – to land” ble urframført under Internasjonale dager i Fuengirola, med elever fra Den norske skolen Málaga i alle roller.
Det vanket mange lovord og solid applaus etter urframføringen i den norske caseta´en på Feria-plassen:
– Det var utrolig morsomt å se og oppleve dette syngespillet. Det er en flott historie som fortelles. Imponerende! Dette sa Norges ambassadør til Madrid, Torgeir Larsen, etter urpremieren. Larsen satt ”ringside” da den dramatiske historien om den norske middelalderprinsessen Kristina ble formidlet fra scenen.

Spent stemning
Den store norske caseta´en var sprengfull under urframføringen, og det rådet en spent stemning både blant de drøyt 20 unge skuespillerne, deres foreldre, lærere og de rundt 200 andre som hadde møtt fram.
Gjennom sang, tekst og drama, fortalte elevene fra 5. til 8. klasse på Den norske skolen historien om middelprinsessen Kristina (født 1234), om hennes barndom og oppvekst i Bergen, om den dramatiske reisen fra Tunsberg til Spania, om giftemålet med den spanske prinsen Felipe, om sykdom og ung død i Sevilla i Spania.
Etter framføringen vanket det både klappsalver og mange lovord til de unge skuespillerne.

Spansk-norsk historie
Ivar Skippervold som har skrevet fortellingen og de ti sangene til stykket, hadde tatt turen ens ærend ned til Solkysten for å være til stede under urpremieren:
– Målet mitt er at stadig nye kull av norske skoleelever gjennom syngespillet om Kristina skal få denne dramatiske historien under huden. Nettopp historien om Kristina er en viktig del av spansknorsk historie. Forhåpentligvis kan syngespillet bidra til at vi ikke blir historieløse. I en tid da verden preges av globalisering, er det viktig å minne om hva som knytter oss sammen, sier han.

Norsk premiere i Tønsberg
Mens Den norske skolen Málaga fikk æren av å stå for urframføringen av stykket ”En prinsesse – to land”, opplyser Ivar Skippervold at stykket får norsk premiere litt senere denne måneden i Tønsberg. Grunnen er at selv om prinsesse Kristina ble født i Bergen i 1234, tilbrakte hun det meste av oppveksten i denne byen som da het Tunsberg.

Oppføres i Cuvarrubias?
– Jeg håper det er mulig å sette opp dette syngespillet i forbindelsen med innvielsen av det nye St. Olav-kapellet i Covarrubias, kunne ambassadør Torgeir Larsen røpe.
Det var for øvrig første gang at Norges fremste representant i Spania, hadde tatt turen til Costa del Sol og Fuengirola for å kaste glans over åpningen av den norske caseta´en under de tradisjonsrike ”Internasjonale dager” som snart kan feire 20 års jubileum.
– Det er gøy å være her. Dette er et slags norsk fotavtrykk i Spania, sier ambassadør Larsen som berømmer arbeidet som Norsk forening og den store norske kolonien her på kysten gjør for å øke kunnskapen om både Norge og Spania, bl.a. ved å holde fast på tradisjonen om en egen norsk caseta under den store festivalen.
Det nye kapellet som nå er under bygging i landsbyen Covarrubias 25 mil nord for Madrid, skal etter planen innvies til høsten, bl.a. med den norske kulturministeren til stede.

 

Kristina av Tunsberg
• Prinsesse Kristina av Tunsberg var datter av den mektige norske kong Håkon 4. Håkonsson og Margrete Skulesdatter.
• Kristina ble giftet bort til det spanske hoffet for å styrke forbindelsene mellom Norge og Spania.
• I 1257 dro prinsessen og hennes følge fra Tønsberg med kurs Spania.
• Kristina og prins Felipe giftet seg i 1258 og bosatte seg i Sevilla.
• I 1262 døde Kristina, 28 år gammel. Hun ligger gravlagt i småbyen Covarrubias 25 mil nord for Madrid.
• Det var Kristinas ønske at det skulle bygges et kapell til ære for den norske helgenkongen St. Olav i Covarrubias. Så vidt man vet, ble kapellet aldri reist. Nå pågår imidlertid byggearbeidene for fullt, og etter planen blir det nye kapellet offisielt åpnet til høsten, bl.a. med den norske kulturministeren til stede.


– Historien om Kristina er en viktig del av spansknorsk historie, sier mannen bak det nye syngespillet. Han hadde reist ens ærend til Solkysten for å være til stede under urframføringen. Foto: Arne Bjørndal
 

Av Arne Bjørndal (tekst og foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.