Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanske tradisjoner – Frokost på gata

Spanske tradisjoner - Frokost på gata

Man går i banken en tidlig morgen og håper at køene ikke er for lange, slik at man raskt får ordnet ærendet. Rekkene med ventende kunder er likevel lange, ettersom de fleste av kassene er ubemannede, og kundene må trekke lodd mellom de enkelte som er bemannet.
– De spiser jo frokost, lyder den selvsagte forklaringen på personalemangelen.
Mange kan sikkert nikke gjenkjennende til situasjonen som like gjerne kunne utspilt seg på et kommunekontor, et bilverksted eller nærmest hvor som helst. For fortsatt er det veldig vanlig at man, rett etter at man har kommet på jobben, går ut for å spise frokost en la calle, altså på gaten eller mer presist, på en kafé.
Det Norske Magasinet har sett nærmere på dette fenomenet som virker så forstyrrende på våre stressede nordiske sinn og har foretatt en høyst vitenskapelig undersøkelse på en kafé kalt Casa Felipe som i teorien kunne ligge i en hvilken som helst spansk by.

Frokost ute – det mest naturlige
Asjettene står oppstilt langs bardisken på kafeen Casa Felipe, klare for kaffekoppene eller -glassene til alle gjestene som hver dag velger å spise frokosten her.
Fjernsynet er selvsagt slått på, noen gjester kikker på, andre leser dagens avis, mens andre igjen sludrer med en venn eller et par kolleger. De har enten tatt seg en kaffepause fra arbeidet eller stukket innom kafeen for å spise frokost før de skal møte på jobben.
– Vi har rundt 500 gjester hver morgen. Mange kommer allerede ved sjutiden, mens andre spiser frokost så sent som kl. 11, informerer innehaveren, José Antonio Flores. Han kan ikke se noe rart med det: – Mange begynner å arbeide klokken åtte, slutter kanskje kl. 15, og så har de ifølge ansettelseskontrakten rett til en pause, fortsetter José Antonio som også mener at en kafé er det mest naturlige stedet å innta dagens første måltid.

En livsstil som gir lenger liv
Denne delen av den spanske livsstilen kan være én av årsakene til at spanjolene fortsatt har lenger gjennomsnittlig levealder enn det europeiske gjennomsnittet. Kvinner kan her forvente å bli 84,4 år, mens det europeiske gjennomsnittet for kvinner er 82 år. Spanske menn lever i gjennomsnitt 77,7 år, mens gjennomsnittet i Europa bare er 75,8 år.
Ernæringseksperter mener at det er sunnest å få mellom 20 og 25 prosent av dagens samlede energimengde om morgenen. Det gir energi, setter fart i forbrenningen og gir dermed en god start på dagen, i tillegg til at man med et godt morgenmåltid letter motstår søte fristelser om formiddagen. Men det er ikke grovbrød, mysli, frukt eller grønt som setter sitt preg på den spanske frokosten.

Frityrstekt deig og kaffe i glass
Det mest populære frokostmåltidet består fortsatt av churros. Tidligere var varm sjokolade den foretrukne drikken, men kaffen har nå slått ut den fetere sjokoladen.
På Casa Felipe tilberedes churros fersk på kjøkkenet, og de lange, frityrstekte sakene som i prinsippet bare er en deig av vann og mel, tilsatt litt salt og sukker stekt i olje, serveres rykende varme på små fat. Gjestene dypper dem i den varme drikken. De fleste velger å få kaffen, en café con leche, en sombra eller én av de utallige andre variantene servert i et glass, og det er egentlig underlig hvordan det får kaffen til å smake annerledes.
Min nabo i baren får levert et par stykker ristet brød. Og en kanne olivenolje med hvitløk. Hun heller rundhåndet olje på brødet som hun så presser godt sammen for å få brødet til å suge opp oljen før hun spiser alt sammen. Mine tanker går til alle formaningene om hvor skadelig hvitt brød og for mye olje er. Jeg regner nesten med at kvinnen ved nabobordet skal falle død om på stedet. Men det later tross alt ikke til å være fullt så helsefarlig.
– Hvete og olivenolje er noe av det sunneste, man kan spise, insisterer José Antonio.
De fleste alternativer til churros og pan tostado på Casa Felipe inneholder da også hvitt brød, som for eksempel et stort utvalg av bocadillos – med ost, ost og kokt eller lufttørket skinke, pølse eller omelett. Og så kan man få speilegg, naturligvis stekt i olivenolje, og kaker som magdalenas og ensaimadas som i prinsippet også er hvitt brød, bare tilsatt sukker.

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.