Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ny viten om dyrenes næring, fett og fettsyre

Oliven- eller fiskeolje?
For at en hund skal kunne leve godt, må den ha den rette mengden med vann, proteiner, kullhydrater, vitaminer og mineraler i kosten. Nå diskuterer men også fettets sammensetning i fôret og den effekten det har på dyret. Det finnes garantert flere ukjente komponenter i maten, og det dukker opp nye med jevne mellomrom.
Helt grunnleggende er både hunder og katter kjøttetere, noe som betyr at de lettere kan ta opp i seg animalsk – fram vegetabilsk fett. Hunder kan f.eks. bare ta opp i seg 25 % av den Omega 3-fettsyren som finnes i olivenolje. For at det skal gi ordentlig effekt, må det mye olivenolje til. Den store mengden olje blir lagret i kroppen, og hunden kan derfor lett bli tykk.
Hvorfor må hunder og katter ha fett?
Fett har stor betydning som isolasjonsmateriale og støtdemper i kroppen (bl.a. for øyne og nyrer). Fettet brukes også for å utvinne energi for kroppen. I muskler, tarmer, knokkelmarg og rett under huden ligger fettet som et lager av reservenæring.
Hunder som er svært aktive, trenger mye fett, mens familiehunder som får mye fett, fort kan bli tykke. En viss mengde fett må tilføres gjennom kosten, dels på grunn av de uunnværlige fettsyrene, dels på grunn av de vitaminene og mineralene som de får på den måten.
Fettet er bygd opp av glyserin og fettsyre. Fettsyren kan være livsviktig eller uten noen effekt. Mangel på essensielle fettsyrer kan for eksempel gi hudproblemer, tørr pels, tap av pels, fertilitetsproblemer, øyenproblemer, lærings- og nerveproblemer, samt en for rask aldring.
Hvorfor må hunder og katter ha fettsyretilskudd?
Det er dokumentert at fettsyre med Omega 3 forebygger og behandler hud-, ledd- og hjerteproblemer hos hunder og katter. Det virker dessuten stimulerende på immunsystemet. Fettsyretilskuddet avhjelper og forebygger problemer med klør, sprukne poter, matt pels o.l.

Hvorfor er fettsyreinnholdet i fôr ikke nok?
Ikke noe fôr (med ett års holdbarhet) inneholder tilstrekkelige mengder Omega 3. Heller ikke fôr som er spesialpakket eller vakuumpakket. Fettsyre påvirkes enkelt av varme, lys og luft og holder seg derfor best i vakuumpakning, men bare i en måned. Deretter begynner den positive effekten å avta. Det er ikke sunt for hunder eller katter å spise fôr som har stått åpent for lenge. Hvis en sekk med fôr har stått åpen i mer enn én måned, har den antakelig tapt halvparten av Omega 3- og 6-tilskuddet. Mye av fôret inneholder en hel del vegetabilsk fett, og til og med protein som hunden ikke har særlig stor nytte av. Det er veldig ”in” for tiden å skrive på posen med hundemat at det har det optimale innholdet av Omega 3 og 6.

Hvordan gir man det beste fettsyretilskuddet?
Fettsyre som tilskudd gis som kapsler og går under navnene Glavaderm, Viacutan eller Salmopet, som er et norsk produkt framstilt av laks. Salmopet lakseolje er framstilt på basis av dokumentasjon og er av høy kvalitet. Det har lang holdbarhet, det både lukter og smaker av fisk og er uten tilsetningsstoffer. Lakseoljen har en kraftig smak og gjør derfor at hunder og katter blir gal etter tørrfôret når det blir tilsatt litt Salmopet. Det er dessuten en relativ billig måte å behandle kjæledyret sitt på.
I min dyrlegeklinikk har jeg opplevd gode resultater med tilskudd av fettsyre til hunder og katter med kroniske hudproblemer. Jeg har også behandlet min egen hund Ronja, en stafforshire bullterrier, med Salmopet. Ronja hadde i lang tid problemer med tap av pels og sprukne poter, men bare etter fire ukers behandling kunne jeg se en kraftig forbedring. Pelsen ble bløt og blank, hun mistet mindre pels, samtidig som potetene var bløte.

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik, autoriseret dyrlæge, D.V.M

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.