Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser januar 2011

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Den nye røykeloven, trolig den strengeste i hele verden, er en realitet. Man kan selvfølgelig synes at det er helt i orden at røykere ikke lenger kan røyke på én eneste bar eller restaurant i landet, selv om det vil ruinere mange eiere av disse etablissementene. Heller ikke er det lov å røyke utendørs der det er flere enn to vegger, ved lekeplasser og sykehus og så videre. Eller så har man jo i det demokratiske samfunnet vi lever i, eller rett til å mene at nå har det blitt for mye.
For mye og for udemokratisk, nesten noe som minner om diktatoriske tilstander. Men for helseminister Leire Pajíns er håpet at tre millioner mennesker vil slutte å røyke. Derfor oppfordrer hun folk til å anmelde medborgere som ikke overholder loven og barer og restauranter som fortsatt tillater røyking.
Selvfølgelig kan man anmelde andre former for lovovertredelser, men det er høyst uvanlig at myndighetene, til og med en minister, rett ut oppfordrer til anmelderi. Forbrukerorganisasjonen Facua har på sin side opprettet en hjemmeside: www.facua.org/leydeltabaco, der man bare kan gå inn og anmelde brudd på røykeloven. Anmeldelsene sendes videre til myndighetene. Allerede etter to dager hadde det kommet inn over 700 anmeldelser.
Kan man anmelde røyking, kan man også lett forestille seg en side på nettet der man kan anmelde folk som drikker for mye alkohol eller de som spiser for mye, selv om det selvsagt ikke er ulovlig, men minst like skadelig som røyking. Jeg kunne tenke meg et sted der jeg kan anmelde fartsyndere, de som kjører slalåm eller ikke holder avstand i trafikken eller snakker i mobiltelefon bak rattet og dermed setter mitt liv og mine kroppsdeler på spill. Også dem som konstant kjører over for fullt opptrukne linjer, og i samme pulje kunne jeg putte de som ikke bryr seg slik at lovovertrederne kan utføre sine lovovertredelser. Og så er det alle dem som man vet ikke betaler skatt, arbeider svart, snylter eller på annen måte karer til seg fra felleskassen.
Naturligvis kan myndighetene eller håndheverne av loven ikke overvåke alt, men det er vel heller ikke meningen. De har lagt en del av ansvaret over på eierne av restauranter og barer, og selv om de jo ikke kan garantere at en gjest ikke tenner en sigarett, risikere de bøter på 10.000 euro hvis det skjer. Og hvis de anmeldes.
Å innføre et anmeldersamfunn kan ikke være riktig.
– Det er slik forferdelige ting begynner, har Valladolids ordfører Francisco Javier León de la Riva fra PP sagt. Nåvel, denne mannen har det blitt vanskelig å ta seriøst etter at han sa at når han så helseminister Pajíns lepper, kunne han ikke la være å tenke på en bestemt ting som han ikke kunne nevne. Kanskje tenkte han på å røyke. Men etter de etterfølgende ramaskrik på alle bauger og kanter, gjorde mannen skaden enda større for seg selv ved å legge til at hans uttalelse sikkert ville skaffe ham flere stemmer ved det kommende valget og at han hadde støtte fra ledelsen i Partido Popular. Ekkoet fra den uttalelsen hadde ikke rukket å stilne før PP-ledelsen vendte ham ryggen. Ordfører er han likevel fortsatt og uttalelsen om røyking treffer nok bedre enn de andre uttalelsene.
– Man oppfordrer folk til å anmelde hverandre. Slik har forferdelige situasjoner i menneskehetens historie alltid begynt. Først startet det med jødene, nå anmelder vi røykere.
Formannen i Justisdepartementet i Madrid-regionen, Francisco Granados, har uttalt at han håper folk ikke benytter seg av muligheten for å anmelde.
Motviljen mot denne typen anmelderi er dypt forankret i oss, og det er synd om fenomenet skal gjenopplives.

God lesning,
Jette

Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet