Månedsmagasinet på Costa del Sol

Voldsom kløe, istykkerslikket hud med åpne, væskende sår og hårløse områder. En svært kjent situasjon for mange dyreeiere.

Allergier og hudproblemer er vanlige. Problemet kan overvinnes med riktig leie, men er ofte en prøvelse for dyreeierens tålmodighet og pengepung.

De allergiene som hos mennesker gir symptomer som snue, rennende, irriterte øyne og astma, gir hos hunden helt andre symptomer som diaré og kløe. Hunden forsøker å lindre ubehaget ved å slikke og ”tygge” på seg selv. Det fører ofte til store infiserte, hårløse områder, fortykninger i huden, samt væskende og svært ømme, åpne sår.

Årsaker
Den mest vanlige årsaken til hudproblemer er loppebitt der hunden utvikler en allergisk reaksjon overfor loppens spytt. Hudproblemer forårsaket av fôr – eller luftveisallergier er også alminnelige.
Hunden reagerer alltid på samme måte ved allergier og derfor minner hudproblemene som forårsakes av disse allergiene om hverandre eller om en hvilken som helst annen hudsykdom. Det kan være at man til å begynne med ikke kan oppdage endringer i huden. Hunden klør seg intensivt, ofte særlig om natten og snart kan endringene i huden oppdages.

Inflammasjon i ørene
Kroniske inflammasjoner i ørene kan også være et tegn på allergi. Øregangen reagerer som all annen hud. Kjertlene som utskiller talg aktiveres og medfører raskt hudinfeksjon med utskilling av sekret.
Dette sekretet som har en karakteristisk skarp lukt, gir en god grobunn for både bakterier og gjærsopp. Allergisymptomene hos katt og hund minner om hverandre. Ved mildere tilfeller forekommer oftest bare kløe, men katter kan også slikke seg så intensivt at store hårløse områder kan forekomme. Til forskjell fra hunder, kan katter også få astma som følgesykdom.

Betydning


Forenklet betyr en allergisk reaksjon at når allergenet, altså det stoffet som man er allergisk mot, kommer i kontakt med kroppen, begynner kroppens immunforsvar å produsere kjemikalier som histamin. I virkeligheten er det bare disse stoffene og kroppens forsvarsmekanisme som gir kløe, og symptomene fører til at histaminet produseres.

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik,

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.